pátek 23. dubna 2021

Zitny chleba zdravi

Chuť chleba ovlivňují bakterie kyseliny mléčné. Ta mu dává lahodnou chuť, kyselina octová zase nakyslou. Kvásek ovlivňuje nadýchanost chléba a jeho křupavou kůrčičku. Právě správný poměr těchto dvou kyselin určuje, jestli nám bude krajíc chutnat nebo ne.


Kvasinky totiž produkují oxid uhličitý. Ostatně pecen pravého žitného chleba neseženete nikde. Struktura 1 žitného chleba se totiž utváří až při pečení, tedy nikoli ještě před tepelnou úpravou. U žitného chleba k tomuto jevu nedošlo. U všech druhů žitného chleba došlo k menšímu vylučování inzulínu a hladiny krevního cukru nepoklesly pod normální hodnotu.


Do pekárny nalijeme vodu, olej a ocet. Je to zřejmě tím, že žitný škrob se tráví pomaleji než pšeničný škrob, domnívají se finští vědci. Přidáme žitnou mouku a do třech rohů nasypeme sůl, kmín a droždí. Sušené droždí se požívá především při pečení žitného chleba v domácí pekárně. Při použití sušeného droždí u pečení žitného chleba v troubě, se může stát, že těsto tolik nevykyne.


Aby pachuť droždí nezůstala v těstě, dbejte na správné množství, které je vždy upřesněno v receptu. Sporthacker Vít Schlesinger porovnává kvalitu chlebů a pečiva. Celozrnné pečivo, vícezrnné pečivo a cereální pečivo.


Chutná výtečně, je ale potřeba připravit si dopředu žitný kvásek. Ke 1g aktivovaného žitného kvásku přidejte 1g hladké celozrnné žitné mouky a 1ml vlažné vody. K výrobě tohoto chleba budete potřebovat tyto suroviny: lžíce oleje, lžíce octa, 3ml vody, lžička soli, ½ lžičky cukru, 5g žitné mouky, lžičky kmínu, ½ kostky čerstvého droždí.


Chléb z žitné mouky bude hutnější (nenakyne tolik), vlhčí a také s menšími póry. Hlídáte si, co jíte, a v domnění, že to prospěje vaší postavě i zdraví, chroupáte místo chleba „polystyrenové“ chlebíčky nebo krekry? A víte, že zrovna na hubnutí moc vhodné nejsou? Je opravdu nutné, pořizovat si kvůli občasnému pečení poctivého domácího chleba pekárnu?


Následně pak zkoušet ultrazdravé celozrnné recepty, jejichž výsledku se mnohý muž bojí jako čert kříže? Když si ale umíte s kvasem pohrát, znáte jeho neduhy a umíte jim předcházet, můžete vyrobit takový chléb, jaký vyrábí Koláčkova pekárna. Ale i když se budete snažit sebevíc, stoprocentně žitný pecen chleba nikdy neupečete. Chleba pak vkládejte do vyhřáté vlhké trouby a pečte ho asi minut na 200°C.


Misku vyndejte a chleba nechte v troubě s otevřenými dvířky pomalu vychladnout. Chleba má rád pomalé snižování teploty a pomalé vychladnutí. Klidně ho nechte pár hodin. Specifická chuť tohoto žitného mokrého chleba je způsobená jedinečným výrobním procesem fermentace (za pomoci enzymů). Do díla není dodáváno žádné sladidlo.


Právě tato chuť je pro vyznavače tohoto žitného chleba výjimečná, vedle například zdravotních aspektů je jedním z důvodů, proč ho kupují. Pokud se podíváte blíže na složení tzv. Mohlo by se Vám poštěstit v obchodech se zdravou výživou, anebo si začít péct tento vlastní. V podstatě není náročný na aktivní.


Po první zkušenosti, až si postup osvojíte, vše půjde už mnohem lépe a plynuleji. Jakmile chléb vyndáte z trouby, můžete jej hladce vysunout na mřížku, kde krásně dochladne, aniž by se zapařil. Pro kontrolu, zda je chléb již upečený, zaklepejte na spodek chleba , měl by znít dutě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky