pondělí 19. dubna 2021

Žitný kvásek

Žitný kvásek

Jak použít kvásek z lednice: před pečením kvásek vyndáme z lednice, dokrmíme a počkáme, až se probere a zvětší svůj objem. Třetí den už kvásek určitě mírně nakysle voní. Dala jsem mouky víc, než bylo třeba, kvásek putoval nahoru pomaleji, do menší výšky, ale pak neklesl. Nakrmený kvásek jde nahoru, a když pak klesne zpět, říká se mu hladový a je to známka toho, že by se měl přikrmit.


Možná jste už slyšeli nebo četli o tom, že naši předkové zadělávali chléb tzv. Díky němu chléb nakynul a výsledek byl údajně mnohem zdravější, než dnešní chléb a pečivo, zadělávané droždím nebo různými kypřícími prášky. Příprava a udržování žitného kvasu chce spoustu trpělivosti a lásky. O to víc vás potěší, až vytáhnete z trouby vlastnoručně upečený voňavý, opravdový chleba,“ říká Stáňa Moravcová, která v redakci pět měsíců kvásek živila a pekla to nejlepší pečivo na světě. Voňavý domácí kváskový chléb chutná nejlépe!


Kvásek obsahuje bakterie mléčného kvašení a tím dodá chlebu i pečivu dokonalou, lehce nakyslou kváskovou chuť a vůni. Jak vytvořit žitný kvásek a jak o něj pečovat. Kvásek je hrst čistě namleté celozrnné hladké žitné mouky smíchané s vlažnou vodou. Směs si rozmícháme v uzavíratelné sklenici, kterou necháme stát v teple, samozřejmě zatím bez víčka.


Žitný kvásek

Směs začne zhruba po čtyřech dnech kvasit a vznikne malý živý organismus. Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje hodin předem. V míse smícháme 1g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek , přilijeme dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme.


Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme hodin zrát. S uzrálým kváskem můžeme začít se samotnou. Kategorie: Chleba se solí. Oetker obsahuje bakterie mléčného kvašení a tím dodá chlebu a pečivu dokonalou, lehce nakyslou kváskovou chuť a vůni.


Žitný kvásek

Kváskové pečivo vydrží déle čerstvé. Prodává se v praktickém jednorázovém balení k použití na 5g mouky. Ahoj, tak jsem podle tvého receptu udělala svůj první žitný kvásek a hned se povedl. Pěstovala jsem ho dny, pak mi vytrhli zub a tak jsem ho dala do lednice a dneska jsem ho oživila tak že jsem ho hodinu nechal stát v teple a pak přidala mouku a vodu, za chvíli vyběhnul až mi málem přetekl.


Ihned jsem odebrala 500g na chléb. Ve skleničce rozmícháme na hladkou kašičku dvě lžíce žitné mouky s vodou. Kvásek krmíme celozrnnou žitnou moukou z borovanského mlýna.


Je opečováván a řádně rozmazlen, potrpí si na povídání s dětmi a zpívání ukolébavek před uložením do ledničky. Sušený žitný kvásek v bio kvalitě pro výrobu žitného kváskového chleba. Odteď si budete moci doma upéct čerstvý, křupavý chléb kdykoli.


Stačí přidat mouku, vodu, sůl a droždí, zpracovat těsto a dát péct. Směs obsahuje pouze žitnou mouku a startovací kultury. Klíčové vlastnosti - žitný kvásek pro výrobu domácího chleba - bio kvalita - jednoduchá.


Žitný kvásek

Bojíte se pustit do domácí výroby chleba, protože nemáte žitný kvásek ? Zkoušíte si kvásek vést doma, ale pořád se vám to nedaří a občas vám i chcípne? Děláte kvásek příliš kyselý a chleby z něho špatně kynou? Tož neblbněte a ihned toho nechte.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky