pondělí 29. března 2021

Zitkovske bohyne rozbor

Studijní materiál Žítkovské bohyně - rozbor díla k maturitě už se na Tebe teší v rubrice Maturitní rozbory, Rozbory děl. Nenech ho čekat dlouho :-). Dora Idesová je neteř jedné z Žítkovských bohyň zvané Surmena.


Kopanicích nad Starým Hrozenkovem je však tvrdý jako zdejší lidé. Muži i ženy pijí pálenku, polovina z nich je negramotná, žijí bez ohledu na okolní civilizaci i lidově demokratické zřízení. Uměly léčit a pomáhat s kdejakým trápením, uměly poradit v nesnázích a také prý viděly do budoucnosti. Koupit Koupit eknihu Audiokniha.


Měla jsem pocit, jako bych tam už někdy byla a že se tam zas musím vrátit. Blížila se dovolená v Beskydech, takže jsem do plánu pro celou rodinu vpasovala i Žítkovou. Stálo to za to, protože jsem se dostala do domu poslední z žítkovských vědem Irmy Gabrhelové. František Bartoš, Ferdinand Dúbravský či Josef Hofer.


V následujících kapitolách je uveden rozbor jednotlivých autentických zaříkávání a magických praktik, dále rozbor magického obřadu s ohledem na praktikování homeopatické a kontaktní magie. Závěr práce je věnován logice magického myšlení a sledování. Zejména osada, dnes samostatná obec Žítková je odedávna prosnulá místními ženami. Záhoria až po Žilinu, pričom ich velehlasná povesť siahala až do Viedne.


Vedeli pričarovať lásku vytúženej osoby, ale aj rozohnať divokú búrku. Tučkové kniha přes 4stran. Vůči knize se rázně ohradila Lýdie Gabrhelová, vnučka skutečné poslední žítkovské bohyně. V teoretické části je rozbor jednotlivých zaříkávání a magických praktik, dále rozbor magického obřadu s ohledem na praktikování homeopatické a kontaktní magie. V teoretické části práce je uveden rozbor jednotlivých zaříkávání a magických praktik, dále rozbor magického obřadu s ohledem na praktikování homeopatické a kontaktní magie.


Uměly pomocí bylinek vyléčit nemoc těla i duše, zařídit lásku vysněného partnera či vyčíst budoucnost z odlitého vosku. Bílých Karpat, nadané až nadpřirozenými schopnostmi. Tajemna, které tyto ženy obklopovalo, se lidé sice báli, avšak v těžkých chvílích za nimi chodili pro pomoc či radu. REGION- Nahlédnout do míst, kde kdysi působily vyhlášené Žítkovské bohyně a také nahlédnout do tajů a skrytých schopností lidské duše, to je náplň dvoudenní akce, která se uskuteční v rekreačním středisku Kopánky ve středu večer 30. Když žila v oblasti brněnské ulice Cejl, jenž bývá nazývána brněnským Bronxem kvůli nynejší početné romské komunitě, pátrání po historii této části města ji přivedlo k námětu jejího prvního románu Vyhnání Gerty Schnirch.


Nelze jí upřít cit pro zajímavé téma, důkladnost při zkoumání podkladů a schopnost proměnit to všechno v poutavý a košatý příběh. Fascinující příběh o ženské duši, magii a zasuté části naší historie. Nová divadelní adaptace románu o závisti, pomstě a minulosti, před kterou nelze uniknout.


Milí přátelé, slyšeli jste už někdy o tzv. Pokud vás toto téma zajímá, podívejte se na dokument, který odvysílala Česká televize 1. Okrem toho sa bohyne rýpu v zemi, vyhrabávajú bylinky a varia z nich odvary, presne tak akoby žili pred dávnymi storočiami. Hoci mnoho ľudí má s nimi pozitívne skúsenosti, nestávajú sa len objektmi záujmu a vďaky, ale aj nenávisti a závisti. Autorem je Dagmar Pintířová Dobšovičová. Hodnocení, recenze, zajímavosti a informace o knize.


Gyta píše:Holky, uvěďte mě prosím do obrazu, já měla za to, že se bude diskutovat až po tom březnovém termínu. Druhé, rozšířené vydání úspěšné publikace Ústavu evropské etnologie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Práce vychází z autentických terénních výzkumů uskutečněných autorkou v letech.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky