čtvrtek 14. ledna 2021

Zavařování třešní bez cukru

Začíná období, kdy se bude postupně rodit hodně ovoce a jistě jste někdy přemýšleli co s velkým množstvím meruněk, jaho třešní nebo jiného ovoce. Samozřejmě první co nás napadne je ho zavařit nebo udělat marmeládu. Na receptech mi ale vadí, že obsahují šílené množství cukru , který není zrovna zdravý. Využijme tedy úrodu sezonního ovoce naplno a připravme si zdravé vitaminové zásoby na zimní měsíce.


Třešně ve vlastní šťávě bez cukru.

Kompoty, ovoce ve vlastní šťávě a protlaky připravujeme podle obvyklých receptů, jen místo cukru použijeme podle chuti nebo v daném poměru umělá sladidla. Zavařování ovoce bez cukru. Příprava džemu je poněkud složitější, protože ke správnému rosolování je třeba správný poměr pektinových látek, kyselin a cukru.


Pokud se snažíte co nejvíce omezit příjem bílého rafinovaného cukru , můžete tentokrát vyzkoušet marmeládu s cukrem třtinovým nebo například se stévií či agávovým nebo datlovým sirupem. Doporučujeme ale dopředu vyzkoušet na malém množství ovoce. Přidat do jakéhokoliv sladkého ovoce cukr je pro mě naprostý nesmysl a navíc se to nedá jíst jak je to odporně sladké. Pak je potřeba především zvážit veškeré konzervování ovoce, při kterém používáme bílý cukr.


Rádi po nich potom v zimním období sáhneme.

Zralé, sladké třešně s pevnou dužinou jsou nejlepší pro přípravu kompotu. Jak vyrobit marmeládu bez cukru. Ovoce omyjeme a necháme odkapat. Vyjmeme pecky a dužinu i se slupkou nakrájíme na velké kousky do hrnce, přidáme špetku soli a přiklopíme. Když ovoce začne pouštět vodu, odklopíme a necháme za občasného míchání co nejvíce vyvařit vodu.


Samotný cukr v běžných domácích výrobcích nemá takovou koncentraci aby se výrobek nekazil. Rozhodující je čistota při práci a dodržení času a teploty zavařování. Pokud se rozhodnete, že se pustíte do domácího zavařování a výroby marmelád (tady je hned deset tipů), můžete si je vyladit přesně podle své chuti.


A jestliže vám vaše chuťové buňky nebo dietní omezení velí udělat to bez cukru , klidně to vyzkoušejte. To je v kostce základní recept na zavařování marmelá kompotů a ovoce vůbec podle našich babiček či maminek. Víte ale, že to jde i jinak?


Věděli jste, že každý rok se vyhodí až 8tun třešní jenom proto, že se nestihnou zkonzumovat? Existují i způsoby, jak si tuhle sladkou a šťavnatou pochoutku uchovat po celý zbytek roku. Víte, jaký je nejoblíbenější recept na zavařování třešní ? Zjistíte to v tomto článku.


To mě velmi inspirovalo k tomu, že jsem začala třešně zavařovat ve velkém a dávat je dětem i přes zimu.

Zdravěji, s méně cukru , bez želírovacího cukru a především tak, aby se zachovala přirozená chuť ovoce? Po prvním zavařování bez cukru jsem se bála, že to děti prokouknou a nebudou je chtít jíst, ale věřte nebo ne, oni to vůbec nepoznaly. Sluply na posezení celou sklenici. Byla jsem velmi překvapena, jak takto.


Pro zavařování použijeme pouze čerstvé ovoce, které řádně omyjeme, vypeckujeme a zbavíme jádřinců. Jablka nebo hrušky nakrájíme na osminky a. Já nenechávám nic náhodě a snažím se přebytky v létě zpracovat – milujeme domácí marmelády! Pokud si myslíte, že je jejich výroba zdlouhavá a navíc do nich potřebujete dát hromadu cukru , želírovacích éček a konzervantů, takže se to ani nevyplatí – mám pro vás dobrou zprávu!


Jde to i bez toho a navíc je to fakt rychlovka. Prostě super lesanský recept i pro. Všechny recepty jsou bez cukru a bílé mouky - sugar free. I přesto jsou sladké a chutné.


Bílý cukr nepotřebujete, zkuste to s našimi recepty bez cukru. Recepty jsou vhodné při cukrovce, redukční dietě a pro všechny, kteří si chtějí zdravě zamlsat a nepřibrat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky