středa 24. února 2016

Energetická náročnost spotřebičů

Dlouhodobým cíle Evropské unie je snižovat energetickou náročnost spotřebičů. Proto je například od 1. Důležitým parametrem při nákupu spotřebičů by měla být energetická náročnost. Proč a jak se zorientovat v označení výrobků? Tipy pro vás připravila Denisa z KuchynskaStudia. Jednotlivé třídy mají striktně definované a závazné parametry, takže lze energetickou náročnost jednotlivých spotřebičů mezi sebou velmi snadno porovnávat.


Trend posledního desetiletí však ukazuje, že se čím dál větší mírou podílejí na spotřebě energie domácí spotřebiče. Důvod pro to je dvojí: domácnosti používají staré, energeticky náročné spotřebiče nebo naopak navyšují množství spotřebičů nových. Standardem vybavením dnešní domácnosti je pračka. Prvotní investice je totiž jen jednou stranou mince, která hraje třeba i ve prospěch levnějších věcí, avšak jejich energetická náročnost je druhou stranou. Povinné označení elektrospotřebičů energetickými štítky ale mimo jiné tlačí na výrobce, kteří se snaží neustále snižovat energetickou náročnost spotřebičů.


Vývoj směřuje k tomu, aby energeticky náročné budovy byly pomalu vytlačeny z trhu, stejně tak, jako tomu bylo v případě nešetrných spotřebičů. Vypracovaný energetický průkaz je nutné. Mnoho domácností nevěnuje pozornost stáří spotřebičů , kterými je jejich domácnost vybavena. Juraj Krivošík, ze SEVEn, Střediska pro efektivní využívání energie, o. Partnerství Zelená úsporám.


Domácí rozpočty jsou až z zatíženy výdaji za spotřebu energií. Významnými zloději rodinných financí jsou často zastaralé domácí spotřebiče. Výměnou starých spotřebičů za nové nejúspornější. Vybavenost domácími spotřebiči je v České republice vysoká.


Spotřebiče pořízené na počátku 90. Doma však pouze nesvítíme, elktřinu vyžadují i mnohé další technické zázraky. Zjistit konkrétní příkon jednotlivých přístrojů není problém. Komu se nechce hledat v návodech ani přímo na štítku přístroje, nechť nahlédne do naší tabulky.


Zvýšený důraz je pak kladen na energetickou náročnost vytápění budovy viz body e) a f). Energetická náročnost jednotlivých spotřebičů. Elektrické spotřebiče se staly nedílnou součástí našich životů. Domácí spotřebiče: energetická náročnost našich spotřebičů. Jedná se o spotřebu elektrické energie, vody, objem vyprodukovaných emisí, hlučnosti a pod.


Průkaz energetické náročnosti budovy je dokument, který komplexně hodnotí spotřebu energií v budově. Součástí hodnocení jsou energie potřebné k topení, ohřevu teplé užitkové vody, větrání, chlazení, klimatizaci či osvětlení. Budova je ohodnocena známkou A až G podobně jako je tomu u domácích spotřebičů.


Nicméně, zatímco takový fén nám většinu času leží někde v šuplíku, lednice jede na plné. Stejně jako lze měřit energetickou účinnost u spotřebičů , lze také posoudit energetickou náročnost budov. Nedávno prošel v Poslanecké sněmovně zákon upravující směrnici EU o energetické náročnosti budov. Cílem této směrnice je co nejvyšší snížení spotřeby energie na vytápění budov, čímž se výrazně zvýší úspory českých domácností. Všechny nemovitosti již dnes nesou označení o. Cena za dopravu elektřiny: cena je vypočtena dle skutečně naměřené spotřeby v MWh ve vysokém tarifu (VT) a nízkém tarifu (NT) dle ceny distribuce pro příslušnou distribuční sazbu.


Operativní hodnocení je využíváno v. Poslanci v úterý schválili nové právní předpisy o energetické náročnosti budov, které pomohou spotřebitelům snížit výdaje za energie a EU jako celku v oblasti boje proti klimatickým změnám dosáhnout cíle využívat o méně energie v horizontu deseti let. Smlouvy o fungování Evropské unie (SFEU). Klasickým žárovkám již naštěstí odzvonilo, nicméně stále se v domácnostech najde řada spotřebičů , které mají vysoké požadavky na dodávku energií.


Celé tři čtvrtiny celkové spotřeby domácností se spotřebuje na vytápění a ohřev teplé. Jde tu o typ a technické údaje budovy, užití energie v budově, energetickou bilanci budovy pro standardizované užívání a bilance energie dodané aj. Některé elektrické spotřebiče jako pračky mrazničky, bubnové sušičky, světelné zdroje, pečící trouby a jiné, musí být označeny dle zákona o hospodaření s energií, energetickými štítky.


To se týká například chladniček.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky