pondělí 15. února 2016

Suseni ovoce v troube

Pokud nechcete kupovat sušené ovoce , které je často přislazené, máme zde podrobný návo jak ovoce usušit v obyčejné elektrické troubě. Sušené ovoce i zelenina jsou zdravé, bez zbytečného cukru, který se často přidává do sušeného ovoce , které koupíte v obchodech. Máte přesně pod kontrolou plody, které jste se rozhodli sušit i jejich kvalitu. Můžete si připravovat jedno druhové zásoby nebo směsi ovoce i zeleniny. Pokud se rozhodnete sušit ovoce v troubě, postup bude následující.


Nakrájené ovoce vyskládejte na plech s pečícím papírem. Použít můžete také sušící rošt. Aby celý postup proběhl správně, je důležité, aby byl zajištěn odvod vlhkosti z ovoce a zároveň se sušilo na správnou teplotu. Ale pozor – ovoce by nemělo být na přímém slunci zejména v létě, tam může teplota dosáhnout příliš vysokých hodnot a ovoce přeschne.


Taky příliš vysoká vlhkost prostředí může sušení zhatit. Přesto jde o způsob, kterým tradičně suší spousta lidí, a pokud najdete vhodný prostor – neváhejte to zkusit. Sušené ovoce alias křížaly: co vše lze sušit Křížaly nejsou pouze usušená jablka, ale sušené plátky různých druhů ovoce od nejznámějších jablek přes hrušky, švestky, třešně až po meruňky, broskve a hrozny.


Dostala jsem od kamarádky košík švestek, děti sice švestky jedí, ale na posezení košík nesní a koláč bych jedla sama. V případě, že se rozhodnete zvolit klasickou variantu a pro sušení v troubě zvolit plech, vyložte ho napřed pečícím papírem, aby se houby nepřilepily. Pro správné usušení je také nutné houby pravidelně obracet.


Ze začátku sušte za nižší teploty, později teplotu zvyšujte, maximálně však na stupňů Celsia, a ke konci sušení teplotu opět postupně snižujte. Sušení ovoce není taková věda, jak by mohlo vypadat. V surovinách se v průběhu dehydratace koncentrují přírodní aroma a cukry, takže oproti čerstvým potravinám mají sladší a výraznější chuť. Vybrané plody vždy dobře omyjte, osušte a nakrájejte na plátky – níže najdete orientační doporučení, jak by měly být plátky konkrétního ovoce , zeleniny nebo hub silné.


Při sušení dodržujme tento postup. Opatrně vypeckujeme (natrhneme co nejméně a prstem vytáhneme pecku). Dáme je na plech a začneme v troubě sušit na 50°C.


Kdo má v troubě ventilátor, zapne si program s ventilátorem. Kdo nemá, musí nechat mírně pootevřené dvířka, aby mohla vlhkost z ovoce odcházet. Sušte v troubě jen pokud musíte, jinak ne. Nechejte dvířka pootevřená na škvíru - dejte do nich třeba špejly, aby držely. To zajistí, ale jen suchou skořápku.


Na vyschnutí ořechu to chce dlouhý čas. Přečtěte si rady a zkušenosti na téma sušení ovoce v troubě. Napadlo to sušení - bude to paráda na zimu, kdy toho ovoce moc není, a přece to kupované, suš.


Sušíme ovoce Pokud chceme zabránit přirozenému zhnědnutí ovoce , plátky krátce namočíme do citrónové vody (na 1ml vody lžíce citrónové šťávy) a necháme okapat. V sušičce lze sušit také drobné ovoce (černý a červvený rybíz, borůvky, ostružiny, maliny, lesní jahody), které rozmixujeme, ve slabší vrstvě rozestřeme na síta a usušíme. Teplota při sušení ovoce bys se měla pohybovat v rozpětí až 6C. Také doba sušení by měla být optimální.


Znamená to individuální přístup ke každému ze sušených druhů ovoce , ale v podstatě by v ovoci mělo po usušení zůstat určité množství vlhkosti. Odborníci hovoří zhruba o pěti procentech. Tématické fráze: sušení hub v troubě jak sušit houby v troube suseni hub v elektricke troube jak dlouho sušit houby v troubě jak sušit houby sušené houby sušené houby recepty jak ususit houby v troube suseni hribu v troube sušení hub v el. Existuje hned několik způsobů, jak sušit ovoce. Zaléží pouze na vás, pro jakou metodu se rozhodnete nebo jakou máte zrovna k dispozici.


Nejjednodušší způsob je, když začnete se sušením v létě. Stačí totiž položit na plech pečící papír a něj potom vyskládat půlky připravených meruněk.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky