čtvrtek 25. února 2016

Externí přívod vzduchu zkušenosti

Není zde možnost přívodu externího vzduchu spodem, ani z boku. Jediné řešení je dlouhé vedení přes celou místnost nebo vyvedení stropem a střechou. Oboje je technicky i finančně náročné.


Stačí, že se nebudeme snažit o maximální. Zatím nemáme nachystaný externí přívod vzduchu do kamen a přemýšlíme zda jej vůbec máme dělat.

Předem děkuji za rady a vlastní zkušenosti dík Jenda. Krbař mi ke krbovým kamnům nainstaloval na externí přívod vzduchu automatickou klapku, která. Externí přívod vzduchu.


Krbové vložky a kamna vyžadují dostatek spalovacího vzduchu pro hoření. Kyslík ze vzduchu se zúčastní hoření, přemění se na kouřové spaliny a vyletí ven komínem. Množstvím dodávaného vzduchu regulujeme intenzitu a rychlost spalování dřeva.


Přívod vzduchu zajišťujeme vždy zvenčí, nebo místnosti (chodby, garáže), která zajistí dostatečný přísun vzduchu. Co je externí přívod vzduchu ?

Má jedinou úlohu, a to dodat kyslík pro hoření v topeništi. Nijak tedy neslouží k rozvádění tepla po místnosti. Pokud chceme využít externího přívodu, pak si musíme vybrat takový spotřebič. Kudy je nejlépe vést přívod vnějšího vzduchu do krbové vložky.


V projektu mám přívod udělaný 100mm KG trubkou vedenou v podlahovém polystyrenu. Spotřebič má obvykle v zadní části speciální externí přívod vzduchu , ke kterému je pomocí kanálu vzduch pro hoření přiveden. Já bych se do toho nehrnul. Stará digestoř a ani nevýkonný větrák v koupelně a na záchodě nepřetáhly komínový tah.


Nyní si na to musí dávat pozor. Takže byl naprosto v pohodě. Jeho jedinou úlohou je, zabezpečit dostatek vzduchu do spalovací komory, ke správnému hoření krbové vložky a krbových kamen. Krb - externí přívod vzduchu už rozebírají maminky na webu eMimino. Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti.


Musí být externí přívod vzduchu ke krbovým kamnům? Naši rodiče mají krbové kamna bez přívodu vzduchu již let a topí bezproblémově. Udává se, že pro spálení.

Krbová kamna s externím přívodem vzduchu jsou při instalaci v rodinných domech a novostavbách velmi žádaná a možnost napojení na externí přívod vzduchu je již vpodstatě nutností. U nás máte velký výběr krbových kamen s externím přívodem vzduchu , neboli centrálním přívodem vzduchu (CPV). Abychom tedy byli schopni přívod vzduchu správně navrhnout, nabízí nám norma tabulku, ve které jsou stanoveny požadované plochy průřezu potrubí v závislosti na délce a přímosti potrubí. Tyto hodnoty jsou pak samozřejmě různé pro různé výkony krbové vložky.


Pro jednotlivé úseky potrubí jsou definovány tzv. Přemýšlím, jestli mám při stavbě udělat ke kamnům externí přívod vzduchu nebo ne. Neznám nikoho kdy by to měl, ale kamna co si chci pořídit to mají. Výhodou zřejmě je že při topení se ke kamnům přivádí vzduch z venku a že kamna nenasávají vzduch z místnosti, kam se pak tlačí někudy studený vzduch z venku.


Pokud pro přívod venkovního spalovacího vzduchu použijete hranatou rouru, tak je potřeba si uvědomit, že proudění v takové rouře neprobíhá v celé rouře, ale že v rozích vzduch skoro stojí a vzduch proudí pouze pomyslnou elipsou, která je vepsaná do obdélníku, viz. Pozor na hranaté přívody vzduchu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky