středa 17. května 2017

Kdy běží noční proud

Jak zjistit, kdy běží noční proud ? Pokud máte zajištěnou dvoutarifní distribuční sazbu , vyplatí se pochopitelně co nejvíce spotřebičů (myčka, pračka atd.) zapínat v době, kdy běží levnější elektřina. Dnes se střídá odběr v nízkém a vysokém tarifu několikrát v průběhu dne. Kdy běží noční proud pro levnější odběr elektřiny? Už dávno neplatí, že za proud , který odebereme mezi 22. Dnes střídání mezi lacinějším a dražším odběrem elektrické energie řídí spínání HDO v každé distribuční oblasti jinak.


Jak poznám denní a noční proud ? Máme v domě jističe,ze kterých nic nepoznám a několikrát za den se vypne a zapne bojler. Noční proud u ČEZ zajišťuje HDO. K přepínání mezi nízkým a vysokým tarifem dochází pomocí technologie Hromadného Dálkového Ovládání (). Tento přístroj umožňuje distributorovi na dálku vysílat povely nebo signály za účelem zapínaní či vypínání spotřebičů.


Pokud náročné spotřebiče zapínají v době, kdy jde nízký tarif, jemuž se dříve říkalo noční proud , mohou ušetřit. Ještě než se podíváme na konkrétní výpočty, které nám ukážou jak moc může být nízký tarif výhodný, pojďme si ujasnit pojmy. V první řadě je třeba říct, že noční proud už neexistuje.


Není tedy vždy pevně a stejně stanoveno, že noční proud je vždy noční a ten denní zase přes den, distributoři ale časy zveřejňují a můžete tak jednoduše zjistit, kdy levnější tarif sepne i vám. NOČNÍ PROUD , kdy je DENNÍ PROUD - ČEZ, E. ON, PRE V České republice je elektrická energie distribuována ve třech hlavních distribučních oblastech. Je na rozhodnutí distributora, kdy se zapíná a vypíná noční proud a denní prod pro domácnost, nebo pro firmu (distributoři ČEZ, EON, nebo Pražská energetika). Co je to nízký tarif a kdy běží ? Budeme-li mluvit o nižší ceně za elektřinu, setkáme se s pojmy nízký tarif či noční proud. Správným terminologickým označením je nízký tarif, ale kvůli tomu, že platí hlavně ve večerních a nočních hodinách, se setkáme s označením noční.


Většinou je to rozděleno na několik časových úseků (2-3) během hod. Takže název noční proud již plně nevystihuje charakter tohoto tarifu. Jinak to bývá ve všední dny jinak než o víkendu a několikrát za rok se časy mění. Označení levnější energie jako „ noční proud “ vzniklo na základě skutečnosti, že byl u dříve používaných sazeb nízký tarif zapínán převážně v nočních hodinách. Zásuvka bojleru na zkoušečku nereagujenejde do ní proud.


Přikládám schéma zapojení. Ve vybraných hodinách pak dochází přes systém HDO (hromadné dálkové ovládání) k přepínání mezi nízkým a vysokým tarifem. Sám jste si odpověděl, že noční proud se spíná v různých časech a tyto časy se po několika měsících mění, takže bez HDO vám to stejně bude k ničemu.


Pokud si chcete zřídit dvousazbový tarif, je nutno zažádat dodavatele elektřiny a revizní zprávou doložit, že máte napevno připojený akumulační, nebo přímotopný spotřebič. Dnes už denní a noční , jako takový není. Změnili to na jiné označení. Podle čeho poznám, že mi právě běží noční proud. Podle rozpisu od ČEZU mi to uplně nesedí.


Vím, že hodin s nízkým tarifem mám většinu, ale rád bych to věděl. Prý se to dá poznat podle stykače. Nevím přesně jaké je to zařízení, proto posílám foto. Přinášíme proto několik ra jak v domácnosti využívat takzvaný „ noční proud “a ušetřit tím stovky korun ročně za bydlení.


To vám ale neříkáme nic nového. Pokud chcete využívat zvýhodněné dodávky elektřiny za nižší cenu – tzv. Právě nízký tarif je to, co se obecně nazývá noční proud.


Jedná se o dobu, kdy do vaší domácnosti proudí elektřina za nižší cenu. Malý slovníček pro cukrar - pojem noční proud se používal v době, kdy byly mechanické spínací hodiny spínající v období od 22. HDO znamená hlavní domácí ovládání přiloženou frekvencí v různých oblastech dle odběrných poměrů v distribuční síti impulzem z dispečinku energetiky, coby certifikovaného distributora. Kdy vám běží nízký tarif a kdy vysoký se dozvíte na internetových stránkách svého distributora pod heslem časy spínání HDO.


Dobrý den, v současnosti už se nesetkáte s názvem noční proud. Místo něj energetické společnosti obvykle používají termín nízký tarif. Ten ale funguje na podobném principu - po dobu, kdy Vám běží nízký tarif skutečně platíte levnější elektřinu.


Stejně jako proudový chránič je i tzv. Je „levný proud “ i v jiných zásuvkách?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky