pondělí 28. října 2019

Strouhaná jablka na zimu

Strouhaná jablka vložíme do zavařovacího hrnce a vaříme mírným varem (od počátku varu minut). Po minutách vytáhneme zavařená strouhaná jablka z hrnce a necháme vychladnout. Takto sterilovaná jablka můžeme používat celou zimu do štrúdlů, závinů a na koláče. Nejlepší způsob, jak jablíčka uchovat na zimu a rovnou si i připravit polotovar na rychlé vaření nebo pečení, je zavařit je nastrouhaná.


Jablíčka mírně pustí šťávu, nemusí se ničím zalévat.

Zavařená strouhaná jablka do štrůdlu - recept. Přečtěte si, jak jídlo správně připravit a jaké si nachystat suroviny. Vše najdete na webu Recepty.


Zralá jablka umyjeme, rozpůlíme, vykrojíme jádřinec, bubáka a údolíčko kolem stopky a nastrouháme na velké nudličky (nejrychleji to jde na robotu). Naplníme do zavařovaček, každou přisladíme 1-2lžícemi cukru, zavřeme a dobře zavaříme (50min), jinak se jablíčka ráda kazí. Jiřina: opravdu, mohu potvrdit. Dělám tak mnoho let - nakrouhaná jablka trochu vymačkám ze šťávy a do sklenice hodně napevno napěchuji.


Stejně tak nasucho, bez cukru, dělám i půlené švestky.

Jedna dobrá rada ako rýchlo nastrúhať šúpane jablčka bez ošúpania: umyté jablko rozštvrtiť vykrojiť jadrovník a strúhať na strúhadle v smere od jadrovníka a šupka z jablka Vám ostane v dlani. Keď to odskúšate tak už nikdy jablka šúpať nebudete ide to skutočne rýchlo a ušetrite kopec času. Babiččina dia sterilovaná strouhaná jablka - recept. Sklenice důkladně uzavřeme.


Jablka na zimu recepty, které budete milovat. K zavaření není potřeba hrnec s vodou, bude stačit vyšší pečicí plech s vodou a klasická trouba. Zavárané strúhané jablká na koláč na zimu BEZ CUKRU Tentokrát sa s vami podelím o jednoduchý a overený recept na zavárané postrúhané jablká.


Na tomto recepte sa mi páči, že je. Jednou z možností je zavařit jablíčka na zimu. Návod na zavaření naleznete zde: Zavařujeme jablka na štrúdl. Zavařit nemusíte jen strouhaná jablka na štrúdl, ale klidně i jablečné pyré či jablečný kompot. Pokud máme přebytek jablek, nevíme co s nimi a máme rádi jablečný závin, koláč, žemlovku nebo nákyp, určitě bychom si měli udělat zavařená strouhaná jablka na horší časy.


V zimě potom jen otevřeme sklenici a můžeme péci. V každém úrodnějším roce, kdy není jablíčko pouhou vzácností, vyvstává problém, co s jablky, která nevydržela až do sklizně na stromě, sklepal je silnější vítr, případně jsme je museli z nepřístupných míst sklepat sami. K nim se ještě přidávají méně vzhledná jablka , která se nehodí k uskladnění. Pokud máme nadbytek jablek a křížal, voňavých povidel, přesnídávek, kompotů, cidru či kalvadosu, zkuste ještě do zbylých prázdných sklenic napěchovat něco málo jablek na záviny, koláče nebo žemlovku na zimu.


Tak som ich pozatvarala a sterilizovala som.

Naskakuje vám husí kůže ze všeho toho loupání, krájení, dušení a zavařování na podzim? Jani, prepáč, ale nebola som dlho na nete. Ja každý rok na jeseň odšťavujem jablká, ktoré sa musia skôr skonzumovať alebo sú padané, poškodené. Zaberie to dosť času , ale za ten výsledok to rozhodne stojí.


Hotovú šťavu nalejem do plastových fliaš a dám zamraziť. Vždy si z úrody domácich jabĺčok urobím aspoň pohárov. Je to fantastické pitie.


Strúhané jabĺčka sú výborné na štrúdle, záviny, do koláčov aj nepečených dezertov. A čo je najlepšie, pripravíte ich celkom bez cukru, jablká však napriek tomu získajú krásnu sladkosť a keď budete pripravovať koláčiky, netreba už extra dosládzať. Zkuste si nasušit křížaly (mlsat je místo slaných brambůrků bude mnohem zdravější), nakrouhat jablka do sklenic a zavařit ( na štrúdl budou při ruce), uvařte si z nich kompot (dětem chutná i jako malá svačina) a hlavně nezapomeňte sníst alespoň.


Asi minut a tu dobu zavařování počítám od začátku teploty st. Takže není nutné dávat. Nelekneme se, že jablka zhnědla, po uvaření zase zesvětlají ! Vložíme do zavařovacího hrnce a vaříme mírným varem, od počátku varu minut.


Sušte zhruba osm hodin. Pokud sušičku nemáte, dejte jablka na plech a sušte je na radiátoru. Pro sušení jsou lepší jablka kyselejší. Sušit můžete se slupkou nebo bez ní. Sklizená jablka pečlivě přebereme.


Z těch „načatých“ a natlučených děláme rovnou štrúdl. Zdravá jablka bez omývání vložíme do igelitových pytlů – klidně po osmi kilech. Zavážeme je a naskládáme na betonovou podlahu ve sklepě (v zimě je tam pořád teplota nad nulou).


Každý měsíc zkontrolujeme, případně.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky