čtvrtek 23. ledna 2020

Zavařování třešní v troubě

Tématické fráze: zavarovani tresni jak zavařit třešně zavařování okurek v troubě zavařování třešní recept zavařujeme třešně zavařené třešně zavařování broskví v troube zaváření třešní recept na zavařování třešní třešně zavařování zavarovani dyne v troubě nálev na zavařování třešní nálev. Zavařování v mikrovlnné troubě. Ve sporákové troubě zavařujeme jen z nouze.


Mezi sklenice postavíme jednu prázdnou jen s vodou a teploměrem. Při zavařování v troubě je třeba počítat s vyšší spotřebou energii vzhledem k tomu, že do ní nevložíme tolik sklenic jako do hrnce. Pokud ale chcete zavařovat jen několik sklenic, vyzkoušejte i zavařování v mikrovlnné troubě.

Ušetří vám docela dost času. Má ale svá pravidla: Ovoce i zeleninu bez problémů zavaříte v elektrické, plynové i horkovzdušné troubě. Postarejte se o pečlivou sterilizaci sklenic. Ideální je vsadit na sklenice se šroubovacími víčky, anebo sklenice.


Na internetu jsou informace poněkud protichůdné: na suchý plech - na mokrou utěrku - postavit do vody Různí se i doby a teplota zavařování ( -150C, 20min.-1hodina), takže mám z toho tu větší hlavu vevnitř… Díky za rady a zkušenosti. Rádi po nich potom v zimním období sáhneme. Zralé, sladké třešně s pevnou dužinou jsou nejlepší pro přípravu kompotu.


Dozrálé, pěkně vybarvené třešně s pevnou dužinou se hodí na džemy a marmelády. Tady máš radu od Pampelišky (z 1. dílu jejího souhrnného seriálu o zavařování ): Sterilizování v troubě Takže - ovoce do sklenic, zalít vroucím nálevem, zavíčkovat, naskládat na plech s vyšším okrajem (ten asi cm) tak, aby se sklenice nedotýkaly.

V troubě můžeme zavařovat jen se sklenicemi s víčky na závit! Postup zavařování v klasické elektrické nebo plynové troubě se od horkovzdušné liší jen v nastavení teploty a doby sterilizace. Trouba by vždy měla být předehřátá, elektrická se nastavuje na až 100. Ovoce v dobře uzavřených sklenicích sterilujeme stejnou dobu jako podle receptur na zavařování v klasickém zavařovacím hrnci.


Je pravda, že úplně přesnou dobu sterilace v troubě nelze přesně určit. Plech nebo pekáč, na kterém budeme zavařovat, vysteleme starou utěrkou. Uzavřené sklenice vyskládáme jednu vedle druhé tak, aby se nedotýkaly. Na dno pekáče nalijeme vodu, kterou můžeme během zavařování dolévat dle potřeby. Takto připravené zavařujeme zhruba minut v troubě vyhřáté na 1stupňů.


Poté důkladně naskládáme do sklenic, zalijeme 3-lžícemi vody, sklenice uzavřeme a zavařujeme v troubě. Rychle a pohodlně vypadá také zavařování třešní v mikrovlnné troubě – prostě jenom nastavíme teplotu (°C) a čas (minut), víc nemusíme řešit. Jenomže, jak jsem slyšel na naší vesnici: „Mikrovlnka nehřeje všude stejně.


Na povrchu pálí, ale dovnitř moc nedosáhne. A my potřebujeme důkladně zavařit. Doma je v troubě dosušíme při teplotě do °C, poté je necháme ještě dosušit volně na slunci.


Takovéto „rozinky“ nasypeme do sklenic, zavíčkujeme a uchováváme v temné místnosti. Tématické fráze: zavařování meruněk v troubě švestkový kompot v troubě zavaření v troubě jak zavařit broskve v troubě kompot z blum horkovzdušná trouba recepty blumy kompot horkovzdušná trouba zavarovani broskvi v troube zavařování blum jak zavařit blumy zavařování meruněk v horkovzdušné troubě horkovzdušny hrnec. Klasické zavařování třešní.

U každého zavařování třešní musíme v první řadě dbát na čistotu. Sklenice a víčka se musí blýskat čistotou, je tedy nutné je čerstvě umýt a pak vložit například do trouby a nechat v horké troubě oschnout: mezitím například omyjte a připravte třešničky. Věděli jste, že každý rok se vyhodí až 8tun třešní jenom proto, že se nestihnou zkonzumovat?


Existují i způsoby, jak si tuhle sladkou a šťavnatou pochoutku uchovat po celý zbytek roku. Víte, jaký je nejoblíbenější recept na zavařování třešní ? Zjistíte to v tomto článku. Sezona zavařování začíná pro mnohé s prvním košíkem jahod v červnu a přes léto plné třešní , meruněk, okurek a hub se protáhne až do podzimu, kdy se ještě dají zpracovat švestky, jablka či dýně (zavařovat jde i maso). Jak to ale udělat co nejlépe?


Jak na marmelády či sterilovanou zeleninu?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky