středa 8. ledna 2020

Robusta nebo arabica

Robusta nebo arabica

Oba druhy se liší způsobem pěstování, tvarem zrnek, chutí i obsahem kofeinu. Preference milovníků kávy se jasně kloní k chuťově rozmanitější Arabice – tvoří asi celosvětové produkce. Kromě základní odrůdy Arabica Typica, známe např.


Arabicu Maragogype s největšími kávovými zrny na světě nebo Arabicu Geisha s nasládlou chutí a podkresem lesního ovoce. Robusta vs Arabica – Plants. Well, this post ended up being a bit more robust than intended. When it comes to your daily cup, though, there are really only two that matter: Arabica and robusta. These are the two primary types of coffee cultivated for drinking.


What’s the difference between the two? It’s significant, and it’s helpful to understand when choosing coffee. The arabica coffee shrub typically grows between 2. Ve skutečnosti je to ale trochu jinak – oba druhy káv mají své přednosti i nedostatky. Proč je tedy arabika „in“ a robusta „out“? Je to především proto, že arabika je aromatičtější, chutnější, jemnější… A také proto, že se na produkci káv ve světě podílí asi čtyřmi pětinami, a má tak.


V krátkosti lze říci, že hlavními rozdíly mezi kávou odrůdy arabica a robusta jsou cena a kvalita. Kvalita robusty je výrazně nižší, má často velmi zemitou, pro někoho až nepříjemnou chuť. Druhým výrazným rozdílem je cena, která je cca poloviční vůči kávovníku typu arabica - to má své opodstatnění. Fill Your Cart With Color today!


Free Shipping Available. Did you know that the majority of the world’s coffee production comes from two different species of coffee? You may have seen coffee shops claim ‘1 Arabica coffee!


In the case of Arabica vs. When the coffee bean isn’t being roaste the smell will be somewhat peanut-y. It has this distinctive nutty.


Though my research on coffee revealed over species of the genus, the major commercial coffee beans come from Arabica and robusta trees. Arabica (Coffea arabica ), named for the Arabs, is the better and more expensive of the two. We all know it: coffee is an irreplaceable element in every home (especially if you’re Italian like me).


Zrna lze poznat jednoduše na první pohle robusta má velmi drobná a kulatá zrna, před upražením jsou jen lehce zelená až šedá s rovnou rýhou uprostřed zrna. Za nás platí, že pro nejlepší chuťový zážitek doporučujeme jednodruhové kávy arabica , případně jejich vyvážené směsi pro přípravu espressa. Arabica a robusta se liší také v množství kofeinu - prvně zmíněný druh jej má skoro o polovinu méně. Co tedy rozhoduje o tom, jestli v šálku skončí arabica , nebo robusta ? Chuťově přístupnější a komplexnější je jednoznačně arabica.


Jak je na těchto stránkách již zmíněno, existují dva základní druhy kávovníku, resp. Přestože každý druh má spoustu odrů zásadní rozdíly mezi těmito druhy zůstávájí u všech stejné. Zatímco z kávovníku arabského pochází arabica , z kávovníku statného zase vzniká robusta. Další dělení probíhá podle místa pěstování. Důležité je vědět, že zpravidla nepiješ jenom arabicu, nebo jenom robustu.


Robusta nebo arabica

Ve světě se pěstuje zhruba osmdesát druhů kávy. V současnosti nemají výrobci povinnost uvádět kvalitu kávy, přesto je možné tento údaj o složení na obalu najít,” říká Eva Peluhová, degustátorka.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky