středa 6. ledna 2016

Řízení otáček jednofázového asynchronního motoru

Potřebujete zapracovat na vlastním nastavení otáček ? Neumíte se rozhodnout, kterým zařízením nic nezkazíte? Z čeho máte na výběr a které řešení pro vás spadá v úvahu? Otáčky asynchronních motorů můžete regulovat hned několika způsoby.


Otázkou ale zůstává, který z nich je určen právě vám.

Jak funguje celá regulace? Po prvním zapnutí k novému motoru a spuštěním AUTOTESTu si regulátor proměří nezatížený motor v celém rozsahu otáček a charakteristiku motoru si uloží do své paměti. Celý AUTOTEST trvá cca minuty. Regulace otáček asynchronního motoru ventilátoru o uvedeném výkonu je jednoduchým triakovým regulátorem možná jen ve velmi omezeném rozsahu, i když se spousta podobných regulátorů vyrábí a prodává.


Největší problémy nastanou při požadavku na nastavení nízkých otáček , prakticky lze říci,že rozsah až asi. U asynchronního motoru , kde otáčky závisí na kmitočtu sítě se regulace tímto regulátorem nedá příliš použít, protože tyto motory nepříznivě reagují na deformaci sinusovky. Použití je tedy velmi omezené, motor je třeba rozběhnout na plný výkon a pak lze v poměrně malém rozsahu snížit otáčky, protože dále se.

Pro regulaci otáček asynchronního motoru se běžně používá frekvenční měnič buď ve skalárním nebo vektorovém režimu. Tento způsob poskytuje široký regulační rozsah otáček při dobré účinnosti a zachování momentové přetížitelnosti. POKYNY PRO VYPRACOVÁNÍ: 1. Seznamte se s instrumentaci firmy Rockwell Automation pro řízení motorů frenkvenční měniče. Seznamte se možnostmi řízení asynchronního motoru pomocí frekvenčního měniče PowerFlex 700.


Vytvořte jednoduchou laboratorní úlohu. Výhoda řízení frekvenčním měničem je možnost snížení a zvýšení otáček motoru. Minimální otáčky většinou limituje nemožnost použití původního chlazení – při nízkých otáčkách klesá výkon motoru a nefunguje vestavěný ventilátor, je tedy nutné cizí chlazení.


V je potřeba pro řízení motoru přes měnič pořídit měnič 380…480V nebo 600…690V děkuji za odpověď. Peťan: Myslím že tato část článku a hlavně celý článek Zapojení a základní nastavení frekvenčního měniče mluví za vše. Moment asynchronního motoru. Klossovým vztahem (tento vztah se v dnešní době začíná nahrazovat). Ustálený stav nastává po odeznění přechodových dějů způsobených rychlými změnami zátěže nebo napájení stroje.


Při jakémkoliv vychýlení z tohoto stavu se vlastnosti jednofázového motoru výrazně zhoršují. Možnost frekvenčního řízení se v konstrukci jednofázového asynchronního motoru nezohledňuje.

Pro provoz frekvenčně řízených pohonů na jednofázové síti se předpokládá výhodnější použití třífázových motorů. Jde o laboratorní ukázku řízení otáček asynchronního třífázového motoru moderními prostředky. K řízení bude použito frekvenčního měniče, programovatelného automatu a operátorského panelu. Cíle diplomové práce: 1. Bezsenzorové určování otáček asynchronního motoru metodou MRAS Anotace Tato diplomová práce se zabývá bezsenzorovým urování m otáek asynchronního motoru pomocí metody MRAS (Model Reference Adaptive System). Na zaátku této práce je teoretický rozbor tří verzí této metody.


Jedná se o urování otáek pomocí rotorového. Točivý moment je úměrný rozdílu otáček rotoru a pole statoru, který nazýváme skluzové otáčky asynchronního motoru. Asynchronní motor potřebuje skluz otáček k indukci proudu v rotoru.


Skluz otáček asynchronního motoru bývá běžně až jmenovitých otáček. Už si nevím rady a tak se ptám Vás. Samozřejmě reverzaci u 3f motoru zvládnu bez problémů ale s tímhle si nevím rady. Poradí mi zde někdo jak to zapojit nebo případně poslat odkaz nebo schéma zapojení?


Změna směru otáčení DC motoru. Teplotní senzor DS18B20. Hledáte jednoduchý způsob měření teploty v okolí? Vyzkoušejte teplotní senzor DS18B20.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky