Na perfektně vysušené ovoce nemusíte mít sušičku. Pokud nechcete kupovat sušené ovoce , které je často přislazené, máme zde podrobný návo jak ovoce usušit v obyčejné elektrické troubě. Pokud se rozhodnete sušit ovoce v troubě , postup bude následující. Nakrájené ovoce vyskládejte na plech s pečícím papírem. Použít můžete také sušící rošt.
Aby celý postup proběhl správně, je důležité, aby byl zajištěn odvod vlhkosti z ovoce a zároveň se sušilo na správnou teplotu. A právě druhou metodou se budeme zabývat v následujícím článku. Ukážeme vám jak sušit ovoce v troubě i speciální sušičce tak, aby byl výsledek perfektní, ovoce dlouho vydrželo a zachovalo si co nejvíce vitamínů a dalších látek, kvůli kterým představuje tak cennou součást jídelníčku. Na plechy nebo síta naskládáme na tenko nakrájené zdravé ovoce. Každý druh ovoce si vyžaduje jinou teplotu sušení.
V troubě sušíme většinou při teplotě až stupňů Celsia. Sušení se provádí ve třech etapách: 1. Ovoce pravidelně kontrolujte, jestli vám neplesniví. Sušit můžete na vzduchu, v troubě nebo za pomoci sušičky. Sušit ovoce můžete klasickým způsobem na rámu se síťovinou. Ovoce rozložte v jedné vrstvě, tak aby se nepřekrývalo, a umístěte jej do teplé a temné místnosti nebo nad radiátor.
Doba sušení se odvíjí od. Udělat si doma sušené ovoce je lehké a levné. Sušené ovoce alias křížaly: co vše lze sušit. Křížaly nejsou pouze usušená jablka, ale sušené plátky různých druhů ovoce od nejznámějších jablek přes hrušky, švestky, třešně až po meruňky, broskve a. Suším v troubě kdeco, a nemyslím, že by to bylo nějak extra drahé, pokud se v tak malém prostoru udržuje teplota kolem stupňů, trouba zapne sotva na pár minut za hodinu. Dejte houby na vybrané místo, kde je chcete sušit.
Při tomto způsobu sušení je zavěste na suché, nejlépe slunné místo na asi 1-dny. Několikrát denně kontrolujte, jak sušení postupuje. Zvažte dokončení hub v troubě , pokud po dvou dnech stále ještě nebudou usušené. Přečtěte si návod na první způsob, abyste se. Křížaly jsou sušené stroužky, plátky nebo půlky různých druhů ovoce.
Neobsahují konzervační látky, dodají energii a mají málo kalorií. Nejznámější jsou jablečné, ale v chuti nezůstanou pozadu ani sušené hrušky, švestky, meruňky nebo hrozny. Správně usušené křížaly jsou pružné a. Chcete se dozvědět, jak v sušičce sušit jablka, houby, meruňky, nebo si nevíte rady, jak na masové jerky nebo domácí jogurt?
Výroba domácích křížal a dalšího sušeného ovoce není nic složitého. Z ovoce se dají připravit také sušené ovocné placky. Nasušené plody léta vám budou dělat radost po celou zimu. Obsahují rutin , který zpevňuje cévní vlásečnice.
Ten se neničí ani při tepelném zpracování, a proto je takový švestkový džem pro krevní cévy stejně výborný jako čerstvé nebo sušené plody. Na závěr si povíme něco o jejich skladování a vlastnotech. Při sušení dodržujme tento postup. Když se na podzim sklidí švestky, vyvstane otázka, jak je zpracovat, aby se nezkazily.
Troubu přepněte ideálně na horkovzduch a teplotu nastavte na °C. Ještě lepší způsob je použít domácí větrák - maso dejte do trouby (nebo kamkoliv v bytě) a před dvířka postavte zapnutý větrák. Po několika hodinách prohoďte jednotlivé špejle. Já, pokud sušila ještě v troubě (teď mám sušičku), tak jsem je sušila hodin, jak píše Eliz, ale pak vypnula, nechala vychladnout a druhý den sušila ještě hodin. Pak teprve po vychladnutí dávala do velkých sklenic zakrytých ubrouskem, nikdy jsem k tomu žádné koření nepřidávala a moly jsem fakt neměla.
Pokud nevlastníte sušičku hub, můžete se snadno pustit do sušení hub v troubě. Houby je zpočátku vhodné sušit v troubě vyhřáté jen na -°C, pouze tak se nám čerstvé houby zpočátku nezapaří. Zhruba v polovině sušení už můžeme teplotu zvýšit na – °C.
Jak sušit chilli papričky.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.