pondělí 9. ledna 2017

Domácí jogurt se sušeným mlékem

Tématické fráze: domácí jogurt domácí jogurt se sušeným mlékem domácí jogurt recept recept na domácí jogurt recepty na domaci jogurt v jogurtovaci jak se dělá jogurt domáci jogurt v jogurtovači jak udělat domácí jogurt v jogurtovači recept na domaci jogurt v jogurtovaci domácí jogurt susene mleko domaci jogurty domácí. Nejdříve smícháme sušené mléko s trochou odebraného plnotučného mléka na kaši bez hrudek. Do sterilizované nádobky vložíme několik vrchovatých lžic jogurtu a dobře promícháme nejprve jen s trochou mléka. Jogurt s mlékem musí být dobře promíchaný, nesmí tam být ani jedna hrudka.


Jakmile nemáme hrudky v základu jogurtu, dobře promícháme se zbylým mlékem. Nádobku dobře uzavřeme.

Jo, ještě jsem tu narazila v jiné diskuzi na to, že sušené mléko bývá ve výsledném jogurtu cítit. Já tu zkušenost mám se sušeným mlékem polotučným, tam cítit bylo. Ale s odtučněným sušeným mlékem se chuť nemění, zvlášť pokud je čerstvé a nesedělo někde půl roku v regálu. Domácí jogurt se táhne. Těch minut, kdy na začátku výroby necháváte jogurt probublávat, je zásadních.


Před výrobou jogurtu musí mléko projít vysokou pasterací, to znamená buď zahřátí na teplotu 90–°C po dobu minut, nebo 80–°C po dobu minut. Mají i větší balení takže se dostanete na 4kč na 1litrů mléka. Tak jsem se začetla a hodně jsem se zasmála, děkuju, už jsem to potřebovala.

Jinak už jsem pekla jogurt v troubě, před lety dělala v jogurtovači se sušeným mlékem a teď dělám poprvé se sunarem v jogurtovači, tak jsem zvědavá, zítra budeme poprvé jíst. Po vyjmutí z jogurtovače nebo z deky uložím jogurty hned do chladničky, kde je můžu skladovat až dní. Po otevření je třeba jogurt ihned zkonzumovat. A už v pátek se můžete těšit na recepty, v nichž tento lahodný domácí jogurt uplatníte!


Za prvé – víte přesně, z čeho se výrobek skládá a můžete se tak spolehlivě vyhnout potencionálně nebezpečným konzervantům, náhražkám, barvivům, dochucovadlům či éčkům. Kuličky se sušeným mlékem recepty, které budete milovat. Nedávno jsem si koupila jogurt - jednalo se o Nature bílý od Zott a doma jsem zjistila, že je v něm sušené mléko. Jogurt nebyl chuťově špatný, ale proč to sušené mléko. Je to kvalitní jogurt nebo je lepší se jogurtům se sušeným mlékem vyhýbat a raději kupovat ty klasické nebo s bifi kulturou.


Kupte si mleko od zemedelce. Jsi hned dvakrát na omylu. Mícháme mléko se sušeným mlékem , abychom dostali hustý jogurt i bez hodinového redukování čerstvého mléka, a také protože je to levnější než odpovídající množství kondenzovaného mléka. Mléko ohřejeme na °C, příp.


C, chceme-li hustší jogurt. Poté sebereme pěnu a ochladíme na až °C. Salko nebo kondenzované slazené mléko? Vyplatí se domácí kondenzace?


K čemu slazené kondenzované mléko využít?

Pokud bylo vyhovující, jogurt se míchadlem rozmíchal (bílý jogurt ), v případě ochuceného se ještě přidala ovocná složka – protlak. Tenkrát nebyla móda kusového ovoce, takže otázka zahuštění sušeným mlékem byla i celkem namístě, aby ovocný protlak v příliš tekutém prostředí neklesal na dno kelímku. S mlékem pasterizovaným můžete rovnou začít pracovat a naočkovat jej jogurtovou kulturou, ale pro stabilizaci následné textury jogurtu se doporučuje udělat ještě jeden nepovinný krok. Tím se zajistí, že jogurt bude pevný i poté, co jej například zamícháte.


Dále se k tomu přidružuje i snadná kontaminace (spóry plísní apod.). Pro bezobalový prodej není sušené mléko z podstaty věci ideální surovinou. Co jsem se dívala, tak se dá koupit sušené mléko plnotučné rozvážené po kilech z velkobalení Madeta v některých cukrářských eshopech. Rafaelo se sušeným mlékem recepty, které budete milovat.


Proces chladnutí můžete urychlit ledovou lázní – do větší mísy vyloupejte kostky ledu, zalijte studenou vodou a kastrůlek s mlékem do ní ponořte.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky