pondělí 9. ledna 2017

Jak upéct žitný chléb

Při domácím pečení lze kontrolovat kvalitu jednotlivých surovin, a proto je dobré pro sebe volit vždy to nejlepší možné. Zrno žita po namletí rychle ztrácí obsah cenných látek a dochází ke žluknutí. Recept na chléb , který mám ještě od mojí maminky.


Když se chléb vytáhne z trouby, krásně voní a připomíná mi mé dětství. Každý také určitě zná tmavý žitný chléb , který se peče v hranaté formě, a proto má typický obdélníkový tvar.

Oproti tomu chleby bílé (čistě pšeničné), které jste možná někdy ochutnali v Itálii nebo ve Francii, v sobě mívají velké bubliny, jsou křupavé a vhodné k lámání (podobně jako bageta). Jak dokázat a upéct chléb v instantní nádobě. Všichni jsme zjistili kváskový předkrm a jak by měl náš chléb udržovat déle čerstvý. Ideální chléb na dlouhé zimní večery?


Celozrnný žitňák ve formě! Na první pohled tyhle chleby vypadají složitě, ale fakt se nebojte. Na žitný nebo toustový chléb budete potřebovat formu – chléb v ní vykyne a posléze ho ve formě i upečete.

Skvělým pomocníkem je sázecí lopata. Rozhodli jste se upéct doma vlastní chléb , ale nevíte, jak na to? Poradíme vám osvědčené tipy, aby byl váš chleba ten nejvoňavější a nejkřupavější ze všech! Ať už jste si pořídili domácí pekárnu nebo jste se rozhodli péct chleba v troubě, konečně se naučíte, jak upéct chleba, aby byl prostě báječný.


V dnešním videu si ukážeme, jak vytvořit věčný kvásek na domácí kváskový chleba, který je ten nejlepší, co znám. Tento kvásek jen budete odebírat a přidáva. Měli v akci žitnou mouku. Ukážu vám svůj osvědčený recept, založený na tomto receptu, který jsem ale zjednodušil a zkrátil tak aby si podle něj mohl upéct chleba kdejaký jouda.


Celý proces zabere cca 2h, včetně kynutí. Dostala jsem přibližný recept na celožitný chléb a už jsem si začala dělat představu o tom, jak by měl náš nový bochník asi vypadat, vonět a hlavně chutnat. Když už žitný , tak ať je pěkně hutný, plný semínek. Jak pšenice, tak aktivní droždí totiž způsobují potravinovou intoleranci.


U bílého pečiva je navíc ze zrn odstraněn klíček, jenž je zdrojem většiny účinných látek. Kváskový chléb - jak upéct kváskový chléb - recept na pšenično žitný chléb Domácí pšenično žitný chléb s kváskem si můžete upéct doma i vy. Na přípravu budete potřebovat: 50g žitný kvásek, 150g žitná chlebová mouka, 150g vody.


Pojďme si ale povědět, jak udělat ten základní – žitný , ze kterého můžete upéct ten nejúžasnější chléb na světě.

Mimochodem, ze žitného kvasu si připravíte také kvas pšeničný (či jakýkoli jiný), který se hodí na sladké pečení (například na koláče či vánočky). Jakmile si ale na tuto chuť zvyknete, přijde vám pečivo z obchodu prázdné, nafoukané, bez chuti a druhý den byste s ním bušit na dveře, jak je tvrdé. Pokud jste tady a nemáte ještě připravený kvásek, koukněte na recept na domácí žitný (i jiný) kvásek. A my ostatní jdeme na to! Pokud se rozhodnete pro domácí pečení chleba, hned napoprvé zjistíte, že se jedná o velmi levnou záležitost a vždy si sami ohlídáte kvalitu toho, co jíte.


Stačí pár základních surovin a trocha vašeho času. Jak upéct chleba z droždí nebo z kvásku? Proto se žitný chléb dělá do forem, tam může být těsto velice řídké a výsledný chléb je krásně nadýchaný, má velké póry a je tedy měkký. Pokud se vám z formy povedla hutná cihla, nebojte se a přidejte mnohem více vody, protože platí: čím řidší těsto, tím větší póry a menší hutnost.


Za jak dlouho po zjištění diagnózy u dcerky jsi zkusila upéct svůj vlastní chléb a jak to dopadlo?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky