čtvrtek 31. ledna 2019

Těsto na celozrnné pečivo

Do trouby vložíme misku vody a předehřejeme ji na 2°C. Vložíme bagetu a pečeme asi minut do růžova. Doporučuji asi po minutách pečení teplotu snížit na 1°C a domácí celozrnné pečivo zvolna dopéci.


Domácí celozrnné pečivo můžeme konzumovat jen tak, nebo ji podávat jako přílohu. Pokud bude těsto při hnětení lepivé (dle velikosti brambory), přidáme trochu hladké mouky.

Po vykynutí, vytvarujeme pečivo a necháme na plechu kynout ještě minut. Pečivo pomažeme vajíčkem, mlékem nebo vodou a posypeme semínky. Dáme péct na 220°C asi minutek.


V míse smícháme mouky, v důlku necháme vzejít kvásek a pak přidáme ostatní ingredience, těsto řádně propracujeme a na teplém místě necháme hodinu kynout. Těsto nejdřív promíchejte, potom důkladně vypracujte až je úplně hladké a nepřichytává se na ruce. Nechte jej vykynout a poté vypracujte dva válečky.


T y přeneste na vymazaný plech a nechte opět kynout. Může se jednat o mouku z kterékoliv celozrnné obiloviny – narazíte pak například na celozrnný pšeničný rohlík, celozrnný žitný chléb, celozrnný lisovaný balený chléb nebo celozrnné suchary.

Výrobci takového pečiva mohou bojovat s faktem, že celozrnné pečivo nikdy nebude tak nadýchané jako pšeničné. Mouku vysypeme do pekárny, přidáme na jednu stranu sůl, na druhou do důlku rozdrobené droždí s cukrem, olej a vlažnou vodu. Zavřeme a zvolíme program Kynuté těsto.


Po vykynutí dáme těsto na pomoučněný vál a tvoříme housky či rohlíky, nebo jen bulky. S těstem se krásně pracuje. Vybírejte vyzkoušené recepty na Slaninové pečivo , Ořechové pečivo , Celozrnné placičky, Celozrnné lívance, Celozrnné pirožky nebo některý z dalších receptů v naší kuchařce a připravte si chutný a vyjimečný pokrm nebo nápoj. Upéct domácí pečivo z celozrnné mouky je snadné, ale musíme si zvyknout na to, že se s těstem pracuje jinak.


Neváže tak dobře jako těsto z bílé mouky. Pak těsto opět propracujeme a rozdělíme na kousků, ze kterých vytvarujeme kulaté žemle. Vykynuté žemle přendáme na plech vyložený pečícím papírem, každý kousek potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem.


Troubu si předehřejeme na 230°C. Těsto umístíme do formy na bagety nebo do formy na srnčí hřbet a vložíme do zahřáté trouby. Nejlépe se nám chléb upeče, když formu s těstem vložíme ještě na hluboký plech, který vylijeme trochou vody. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vytvarujeme valec. Cesto je krásne poddajné,vôbec sa nelepí,skvelo sa tvaruje.


Vytvarujeme ľubovolné pečivo.

My sme zvolili žemličky,malé rožteky,veľké a aj kocky. Posypeme zvrchu ľanovými semiačkami. Pečivo nie je samozrejme jediným zdrojom vlákniny, ide len o ilustračný prepočet.


Viac na tému vláknina nájdete napríklad v článku Ideálny jedálny lístok: vláknina na prečistenie. Celozrnné pečivo je chutnejšie Áno, v tomto prípade ide o rýdzo subjektívne hodnotenie. Pre niekoho je vôňa teplého. Pečivo alergie na mléko celozrnné pečivo ABKM chléb svačina kvásek rozkvas: g aktivního kvásku 1g celozrnné žitné mouky 1g vody těsto : rozkvas 2g celozrnné pšeničné mouky (lze napůl s chlebovou) 1g ovesných nebo jiných vloček g slunečnice g chia semínek 340. Nejdřív si připravte kvásek.


Recept na jidáše krok za krokem. Do mističky rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru, který vám pomůže droždí aktivovat, a vidličkou ho rozmačkejte na kašičku. Tu zalijte trochou vlažného mléka a kvásek dejte asi na deset minut do tepla, aby vzešel. Do mísy dejte prosetou mouku a.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky