úterý 8. ledna 2019

Pravidla stolování příbory

Obecná pravidla stolování jsou daná a svým způsobem by se měla promítnout do všech forem stolování. Bez ohledu na to jestli se jedná o stolování slavnostní, oficiální, rodinné nebo domácí. Formální akce mají sice trochu přísnější kritéria, ale v podstatě slušně bychomse měli umět chovat u stolu bez ohledu na. V gastronomickém oboru se čím dál tím častěji setkáváme s tím, že ať již zaměstnanci restaurací, ale hlavně návštěvníci neznají záladní pravidla stolování. Pak obsluze vyčítají, že nejedná tak, jak by si hosté představovali.


Tento nešvar je nepříjený pro obě strany a přitom se tomu dát velmi lehce předejít.

Stačí, abyste si pamatovali jedno základní pravidlo. Jako první se používá příbor, který je umístěný nejdál od talíře. Tento postup dodržujte, budete-li příbory zakládat, stejně jako když je budete používat. PRAVIDLA ŤUKÁNÍ Při přípitku si pamatujte, že se ťuká pouze sklenkou vína nebo sektu.


Ostatní druhy, například steakové příbory nebo příbory na ryby, použijte podle potřeby, přičemž opět platí, že nejvzdálenější příbor od talíře se použije jako první. Při našem povídání o stolování je dobré ještě zmínit, že správně podle etikety by se vidlička měla držet vždy hroty směrem dolů. Správné stolování by se mělo tak vrýt pod kůži, že je už dítě musí mít za samozřejmé, a jako mimořádné cítit, když se od etikety stolování odchýlí.


Naučit správnému stolování je v první řadě úkolem rodiny, ale měla by to upevňovat i výchova v mateřské a základní škole. Pravidla stolových dekorací jsou daná.

Výzdoba má být originální, vkusná, vzdušná ne příliš přemrštěná. Květiny ke slavnostní a formální tabuli rozhodně patří a měli by zaujmout na první pohled. To však neznamená, že pro svou „úchvatnost“ jakkoliv omezí hosty při stolování. Centrum výzdoby by se u. Správně upravený stůl k slavnostnímu obědu nebo večeři je podmínkou, která pozvedá úrove.


Dnešní etika společenského chování, ale i pravidla správného stolování , nejsou již tak striktní, jak tomu bývalo dříve. Tím jak se tato pravidla mění, tím více lidí je uznává a snaží se proniknout do tajů etiky stolování. Po mladém člověku nikdo nebude žádat, aby znal pravidla všechna, těžko je však někdy zvládne, bude-li ke všemu přistupovat po svém a originálně a nebude vnímat ponaučení, které se skrývá v chování ostatních. Chce-li být někdo skutečně originální, pak musí velmi dobře znát pravidla , která chce porušovat. Stolování je noční můra nezasvěceného.


Jak se chovat před jídlem, během něj a po něm? Ve radách si rychle shrneme to důležité, ať si nepošlapeme společenský status. Základní pravidla pro prostírání stolu. Nádobí a příbory musí být umístěny při stolování tak, aby vše bylo možné ze stolu postupně odebírat i podle toho, v jakém pořadí se servírují jednotlivé chody. Nejprve si udělejme pořádek v gastronomických pojmech.


Jestli nepatříte mezi odborníky v gastronomii, je dost možné, že mezi výrazy stolničení a stolování nevidíte rozdíl. Tedy pravidla , zvyky a předpisy. Desing talířů,příborů-doplňků.


PŘÍBORY PRO KAŽDOU PŘÍLEŽITOST Především v letním období, kdy velmi často grilujeme, své využití najdou steakové příbory.

Pořádný kus masa je třeba jíst i pořádným příborem. ZÁKLADNÍ PRAVIDLA STOLOVÁNÍ Chcete si užít rodinný oběd ve velkém? Pokud upravujeme stůl jako bufet, dáváme ke středu stolu mísy s pokrmy (pokud možno přikryté), příbory na podávání, džbánek s nápojem a sklenice.


Ke kraji stolu narovnáme na sebe potřebné talíře, po straně příbory a ubrousky. Každý si poslouží sám a odklidí po sobě upotřebené nádobí, aby i ten poslední našel. Cokoliv, co potřebujete pro pohodlné a stylové stolování , najdete na FAVI.


Ať už hledáte slavnostní nádobí, dětské talíře, mlýnky a kořenky, sady na ocet a olej, otvíráky nebo etažéry, u nás najdete nejširší výběr vybavení pro stolování na celém českém internetu. Většina z nás nechodí na večeři do luxusních restaurací každý den. Nicméně čas od času se něco slaví - narozeniny, svátky, promoce. Příbuzných, přátel, sousedů… a jdeme do „lepšího podniku“, v němž by naše chování mělo být podřízeno složitým rituálům, o nichž jsme - pravda - něco slyšeli, které ale zrovna brilantně neovládáme. Někdy není lehké rozpoznat, kdy host v restauraci již dojedl.


Ovšem servírky a číšníci by měli respektovat pravidla obsluhy v restauraci. Jedno z nich jim ve většině případů napoví, zda hostovi mohou talíř již odnést nebo ještě ne. Je zcela jasné a zároveň je součástí etikety stolování.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky