úterý 14. března 2017

Domácí mošt z jablek diskuze

Mošt pouze z kyselých jablek vám může překyselit žaludek, a tak je nejlepší obě odrůdy zkombinovat. Nemáte-li k dispozici sladší odrůdu, nechte ty kyselejší chvilku dozrát. Ale vyhněte se těm úplně přezrálým kouskům, mošt by pak mohl být mdlý.


Z konečného výběru odstraňte všechna jablka, na kterých jsou známky hniloby. Z kg jablek můžete získat až 7. Ničím neslazenou jablečnou šťávu rozlijeme do láhví, uzavřeme a uložíme na mřížku zavařovacího hrnce. Při teplotě °C sterilujeme jablečný mošt minut. Popíjíme podle chuti a potřeby. Nic nechutná jako čistá esence podzimu tolik, jako sklenice čerstvého, jablečného moštu.


Svěží, nakyslá chuť a vůně perfektně ladí s pohledem na zlaté, podzimní listí. Jablečný mošt si ale můžete dopřát téměř kdykoliv! Přečtěte si náš článek a naučte se, jak si vyrobit čerstvý mošt z jablek.


Nesmíme zapomenou ani na nádoby, ve kterých si stočený mošt odvezeme. Můžeme použít obyčejné PET láhve, skleněné nádoby, demižony a podobně. Velmi důležité je ovšem jejich důkladné vypláchnutí a vyčistění. Počítejme také, že z kila a půl až dvou kil jablek dostaneme asi litr moštu.


Vypadá to, že letos bude bohatá úroda veškerého ovoce. Bylo by ho škoda, pokud bychom jej nechali bez užitku. Vzhledem k velkým vedrům a dlouho trvajícímu suchu však některé druhy ovoce, zvláště jablek , padají ze stromů ještě dříve, než dokonale uzrají. Mám vyzkoušené, že se mošt nezkazí ani po několika letech. Při lisování používám pevný řídký sáček, který mošt lépe vyčistí a navíc se z lisu snadněji odstraňují výlisky.


Zahříváme minut na teplotu stupňů a při této teplotě také sterilujeme minut. Potom sklenice hned vyndáme. Jablka nastrouhám(krouhačka na řepu) a pak je lisuji na malém lisu.


Nechám ustát několik hodin aby se usadil kal a pak stáčím do litrových lahvy od vína(je to praktické) po sterilizaci lahve zazátkuji takto mi vydrží i dva roky. Pokud máte doma opravdu velký nadbytek jablek , která by se vám jen zbytečně kazila, a nemáte je komu dát, načež se vám je ani nechce prodávat, doporučujeme nechat si z jablek v pěstitelské moštárně vyrobit mošt , nebo nechat naložit v palírně a nechat si vypálit jablkovici (ideálně obojí zároveň). Jednopruhový mošt z černého rybízu je velmi zdravý – má vysoký obsah vitamínu C, má zajímavou vůni a barvu. Ze všech druhů moštů se nejvíce ředí a přislazuje – na litr moštu až litru vody a až kilogramu cukru.


Tekuté přírodní ovocné extrakty jsou dnes pro svou dietetickou hodnotu velmi ceněné, a proto také velmi drahé. Proč tedy nevyužít domácí úrodu jablek a nevyrobit si vlastní vynikající mok? Nesterilizovaný mošt obsahuje vše cenné z jablek - řadu vitaminů, především C, A, životodárné enzymy a pro zdraví nezbytný.


Odkapanou šťávu z jablek přelijeme do čistých zavařovacích sklenic, můžeme přidat kousky celé skořice, zavíčkujeme je a sterilujeme asi minut při °C. Pokud použijeme obyčejné láhve s uzávěrem nebo korkovými zátkami, naplníme sklenice téměř pod okraj, postavíme je neuzavřené do kastrolu s horkou vodou a. Takový mošt je výborné a zdravé pití, plné vitamínů. Na mošt se hodí zvláště podzimní odrůdy jablek s vyšším obsahem cukru.


Máte-li jablek na mošt opravdu hodně, je lepší nechat si šťávu vylisovat v některé z pěstitelských moštáren Českého zahrádkářského svazu. Jablka různých odrůd mohou být kombinovány. Domácí jablečný mošt z jablek.


Hruškový mošt je vyrobena ze stejné technologie. Pokud je to možné, doporučuji připravit Rozmanité - míchat hrušky a jablka ve stejných. Připravíte však víno z jablek nebo z jinýchovoce, musíte sledovat určitou sekvenci operací. Nejprve si džus, připravte a vyhoďte mošt. Když je mošt připraven, je oddělen od vína, které se dále čistí a udržuje.


Zvažme každou fázi zvlášť. Začínáme s počátečním počtem jablek ,rovnající se kg. Tématické fráze: jablečná šťáva recept domácí jablečný mošt jablečný mošt recept sirup z jablečného moštu jablečný mošt domácí domácí jablečná šťáva domácí výroba jablečného moštu domácí jablečný mošt recept sirup z moštu domácí sirup domácí jablečná štáva recept domácí štáva z jablek.


V moštárně, pokud přivezete víc jak kilogramů jablek , vám vyrobí domácí mošt.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky