čtvrtek 30. března 2017

Sušení ovoce v elektrické troubě

Na perfektně vysušené ovoce nemusíte mít sušičku. Pokud nechcete kupovat sušené ovoce , které je často přislazené, máme zde podrobný návo jak ovoce usušit v obyčejné elektrické troubě. Pak mi doplo, že myslíte to sušení v troubě … Ano, máte recht, je to patrně drahé (a prý bude hůř), ale… Ale (teď i pro esmeralda) neměli jsme doma výkonnější prachový filtr, než křížaly sušené na SÍTĚ na radiátorech! Pokud nevlastníte sušičku hub, můžete se snadno pustit do sušení hub v troubě.


Houby je zpočátku vhodné sušit v troubě vyhřáté jen na -°C, pouze tak se nám čerstvé houby zpočátku nezapaří.

Zhruba v polovině sušení už můžeme teplotu zvýšit na – °C. Pokud se rozhodnete sušit ovoce v troubě , postup bude následující. Nakrájené ovoce vyskládejte na plech s pečícím papírem.


Použít můžete také sušící rošt. Aby celý postup proběhl správně, je důležité, aby byl zajištěn odvod vlhkosti z ovoce a zároveň se sušilo na správnou teplotu. Kousky ovoce pak nechte chvíli okapat a můžete rovnou sušit.


Ovoce ošetřené tímto roztokem zůstane v průběhu sušení světlé a nezhnědne ani během skladování. Podrobný návod na sušení ovoce , zeleniny a hub.

Uvedené časy sušení u jednotlivých surovin jsou pouze orientační – sušení může trvat kratší i delší. Dostala jsem od kamarádky košík švestek, děti sice švestky jedí, ale na posezení košík nesní a koláč bych jedla sama. Při sušení dodržujme tento postup. Dáme je na plech a začneme v troubě sušit na 50°C.


Kdo má v troubě ventilátor, zapne si program s ventilátorem. Kdo nemá, musí nechat mírně pootevřené dvířka, aby mohla vlhkost z ovoce odcházet. Tato zařízení jsou ale vhodná i pro sušení ovoce , koření a bylinek i dalších surovin. Výhodou je opravdu důkladné a rychlé prosušení. Provoz běžné domácí sušičky je navíc mnohem ekonomičtější, než sušení v troubě , která obvykle spotřebuje podstatně více elektrické energie.


Postupujeme stejným způsobem jako při sušení jablek v sušičce, akorát nakrájená jablka pokládáme na plech pokrytý pečicím papírem a vložte do trouby. Třetí etapa spočívá v chladnutí vysušeného ovoce. Sušení jablek v troubě jako levnější varianta. Troubu vypneme a ovoce v ní necháme další den.


Pokud ovoce nebude dostatečně suché, tak ho dosušíme při teplotě 70–stupňů Celsia. Během celého sušení zabezpečujeme větrání trouby zapnutím ventilátoru v troubě nebo mezi dvířka dveří vložíme utěrku. V takovém případě je nutné vymyslet, jak jej „zakonzervovat“, aby se rychle nezkazilo.

Jaké parametry hledat u trouby, která bude na sušení ideální. Má dokonce teleskopické výsuvy, které nejen u sušení maximálně oceníte. Ovoce se suší obvykle až hodin, šťavnatější druhy třeba i hodin. Připravte se na to, že sušička dělá určitý hluk a při sušení se z ní linou aromatické výpary, čemuž je nutné přizpůsobit umístění sušičky. Pro sušení v troubě na nízkou teplotu jsou nejvhodnější elektrické trouby s ventilátorem.


Nejvíce však lidé suší ovoce v elektrické troubě. Plynové trouby nejsou pro sušení vhodné. Ovoce v elektrické troubě sušte na roštu.


Ideálně je začít spodním ohřevem a pak přidat horní. Nastavte si teplotu 90°C a ovoce sušte zhruba minut. Zaleží na tom, jak velké kusy ovoce sušíte. Po půlhodině snižte teplotu na °C a ovoce dosušte. Křížaly rozložte na plech vystlaný pečícím papírem a během sušení je několikrát otočte.


V troubě s pootevřenými dvířky sušíme křížaly pozvolna, nejprve při - °C. Když se část vody odpaří a plátky či kousky ovoce zaschnou, zvýšíme teplotu na °C, po otočení je dosušíme znovu při °C. Podle tepelného zdroje rozeznáváme sušení teplem přirozeným na slunci a teplem umělým v troubě nebo na kamnech. Naši předci původně sušili na slunci, jako to dosud dělají v jižních krajinách, kde o pěkné počasí není nouze.


V Česku na venkově se dříve sušilo ovoce v peci po upečení chleba. Pravidla sušení v troubě na pečicím. Lidé milují tento výrobek pro své blahodárné vlastnosti a ani samozřejmě za to, že síla každého člověka připravit na zimu, tyto voňavé plody.


Jedním z dostupných metod pro sběr jablek je považován za sušení v. Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky