čtvrtek 23. března 2017

Špalda

Pšenice špalda , běžně pouze špalda (Triticum spelta, zastarale samopše) je druh rozpadavé pšenice. Později ustoupila šlechtěné pšenici, která vykazovala vyšší výnosy. V dnešnej dobe je špalda považovaná za kráľovnú obilnín pre jej chuť a blahodarný účinok. Avšak najzdravšia je špalda ktorá sa skrýva v klase, ktorý je obalený dvojitou plevou.


Výjimečná svým složením a zajímavou ořechovou chutí. Dôvodov, prečo po nej siahnuť, je mnoho.

Má najviac bielkovín spomedzi všetkých obilnín. Avšak špalda v akejkoľvek forme - či ako zrno, otruby, krupica, či múka - vždy si zachová svoj ozdravný účinok. Jemná chuť pripomínajúca oriešky prekvapí a dodá radostnú myseľ a poteší i dušu. Má ale i vnější využití. Slupkami z jejího obilného zrna se plní polštáře a matrace, které jsou lehké a přizpůsobí se tvaru těla.


Takto plněné polštáře se dají nahřát a přikládají se na kolena při artroze či na břicho při menstručních bolestech. Tento článek, založený na vědecky ověřených informacích, popisuje vliv špaldy na lidské zdraví. Na pultech prodejen ji najdeme s označením BIO.

Jaký je rozdíl mezi špaldovou celozrnnou moukou a špaldovou hladkou? Celozrnná mouka jak již z názvu vyplývá, se získává mletím celého zrnka. Co špalda obsahuje: Špaldové zrno má vysoký obsah tzv.


Ze zdravotního hlediska se špaldě připisují pozitivní účinky na stimulaci imunitního systému a cení se její lehká stravitelnost a. Dlouho se prodávala jen špalda neprošlechtěná, ale čím je víc v trendu, tím je po ní větší poptávka a začínají se na trhu objevovat i šlechtěné odrůdy. Možná znáte výrazy jako je třeba špaldoto, špaldová káva, špaldové pukance a podobné. Je to právě pšenice špalda , která si pomalu, ale jistě získává oblibu ve světě zdravých a léčivých potravin.


Jak už bylo napsáno výše, špaldová mouka je bohatá na minerální látky (zejména na hořčík, vápník a draslík), vitaminy (hlavně pak skupiny B) a vlákninu. Je typická tím, že její zrna jsou obalena dvojitou plevou. Ta je chrání před kontaminací, chorobami a znečištěným prostředím.


Odolnost vůči okolním vlivům je na jedné straně obrovskou výhodou špaldy, na druhé straně nevýhodou. Fitshaker mi robí radosť každý deň, už ani neviem co by som bez neho robila. Keď som bola ešte tehuľkou, tak som dlho hľadala program, ktorý by mi vyhovoval a nemusela by som na cvičenie niekam dochádzať.


V mnoha článcích se setkáme s tím, že je špalda pro naše zdraví velmi prospěšná. Najdeme v ní totiž sacharidy, bílkoviny. Prastarý nešlechtěný druh pšenice patřící do skupiny takzvaných bezpluchých obilovin.


VLADIMÍRA HORÁKOVÁ ING. Ze všech obilovin, má právě špalda největší množství bílkovin (až na 100g).

Přestože je špaldová mouka výživnější než bílá mouka, obsahuje lepek. Pokud jste někde četli, že je špalda bezlepková, je to velký omyl. Jedná se o starobylý druh pšenice, u které dnes znovu objevujeme její významné nutriční hodnoty. Vyberte si ze stovek receptů na Špalda , které se vám budou snadno a rychle vařit. Připravte si ingredience a můžete se pustit do vaření Špalda.


Užijte si objevování nových porkrmů a jídel z nejlepších Špalda receptů z čech i ze světa. Tvrdá škrupina pšeničných klíčkov chráni semená pred škodcami, a tak sa môže pestovať bez použitia chemických postrekov.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky