čtvrtek 16. března 2017

Jak se připravuje turecká káva

Pravá turecká káva se připravuje v tzv. Do džezvy se nejprve nalije voda (pozor, nejprve voda!) teprve potom se vsype káva a voda se začne až nyní ohřívat. Ohřev probíhá tak dlouho, dokud nám kávový var nevystoupí do vrcholové výše.


To je okamžik, kdy džezvu sejmeme ze. Smíchejte kávu s kardamomem a cukrem.

Záleží na vás, kolik cukru si do kávy dáváte. Běžně se do turecké kávy dávají dvě lžičky. Turecká se říká kávě vyráběné metodou pocházející ze zemí Středního východu. Tradičně se připravuje v hrnci zvaném džezva, kde se jemně mletá kávová zrnka vaří s vodou těsně pod bod varu. Výsledek už se potom jen rozlévá do šálků.


Jedná se o kávu zalitou horkou vodou, po jejímž vypití zůstane v šálku takzvaný lógr. Jedná se o klasickou přípravu kávy v českých podmínkách a někdo od ní nechce upustit ani v době, kdy se mnohem více vyplatí si tuto kávu připravit například v pressovači či kávovaru.

Do hrnečku dáte několik lžiček mleté zrnkové kávy a spaříte ji horkou vodou. Pochází z Česka a je (prý) nevymýtitelný. Pro některé je ale zvyk železná košile.


Turka se nevzdají, ani když ostatní naléhají a připomínají, jak škodí zdraví. Většina z vás se jistě setkala s pojmem „ turecká káva “, na nápojovém lístku ji najdete ve většině českých restauracích a cukrárnách. Někdo si ji připravuje doma jako kávu s lógrem a říká jí prostě „turek. Věřte, že tato příprava a následná chuť má do pravé turecké kávy hodně daleko. V této chvíli již kávu přelijeme do šálků a podáváme.


Můžeme přidat cukr či mléko, pro odvážnější se hodí i různé ochucené sirupy. Dobré je také podávat ke kávě sklenici vody. Káva totiž působí močopudně a po její konzumaci je potřeba doplnit tekutiny. Káva se postupně šířila i na venkov, kde se zpočátku prodávala jako lék.


V Čechách získala velkou oblibu a způsobila převratné změny v pracovním dni i společenských zvyklostech. Pozvání na kávu vytlačilo klasické pozvání na oběd nebo na večeři a je dodnes vnímáno jako přátelské gesto. Tím se překryje nahořklá chuť kávy, způsobená únikem těkavých aromatických látek při opakovaném varu.

Ve Francii se připravuje v tzv. Jedná se o silnou kávu, která je trochu podobná espressu. Itálii v mocca konvičkách. Zapomeňte na tmavou šlichtu, ve které plavou zrnka mleté kávy zalitá horkou vodou.


Pokud jste ještě nikdy nezkusili poctivě připravenou tureckou kávu, ale patříte mezi kávové milovníky a pravidelné konzumenty, pak vás jistě bude zajímat, jak se správně připravuje ta pravá turecká , na kterou jsou Turci právem hrdí. Je tu velký prostor pro hravost. Velice oblíbený je například kardamom. Káva v džezvě se připravuje jinak než u předchozích alternativních metod přípravy. Lógr se totiž neodděluje od nápoje a to.


Káva se několikrát odstavuje, aby nepřešla varem. Turecká káva se složitě vaří už s cukrem v nádobě zvané džezva ležící v horkém písku. V restauracích je kvůli složité přípravě docela drahá. Káva se v ní připravuje v horkém písku, kde za pozvolného zahřívání, před tím, než se slije do šálků, několikrát vzkypí.


Celý proces probíhá jako obřad. Příprava v našich podmínkách. Pokud doma nemáte k dispozici písek, není třeba se ničeho obávat, džezvu si můžete dobře uvařit i na obyčejné plotýnce. Jak správně připravit kávu ČerstváKáva. Jak připravit kávu ve french pressu, v moka konvičce, za pomoci dripperu.


Seriál, který jsme věnovali způsobům přípravy kávy, prozradil už mnohé. A je jedno, jestli trochou mléka, nebo cukrem. Je ale fakt, že Italové doporučují jeden hnědý cukr, aby káva chutnala jako čokoládový bonbonek.


O turecké kávě už se ví, že je označována jako káva nezdravá, neboť je těžká pro zažívací systém. V dnešní době zaměřené na.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky