středa 29. března 2017

Sušení ovoce na slunci

Ovoce rozložte v jedné vrstvě, tak aby se nepřekrývalo, a umístěte jej do teplé a temné místnosti nebo nad radiátor. Doba sušení se odvíjí od druhu zvoleného ovoce a teplotě. Podrobně však sledujte dlouhodobou předpověď, aby. Sušit můžete i na slunci.


Tradiční sušení ovoce se vrací do módy V průběhu let se díky orientaci na zdravý životní styl stal z domácích zvyků našich babiček novodobý business a sušené plody se tak objevily v nejrůznější podobě na stancích, v supermarketech i specializovaných obchodech. Zároveň se v ovoci zachovává maximum vitamínů.

Jsou to látky citlivé na světlo, vysokou teplotu a velmi rychle je ničí i vzdušný kyslík. Teplota při sušení ovoce bys se měla pohybovat v rozpětí až 6C. Také doba sušení by měla být optimální. Znamená to individuální přístup ke každému ze sušených druhů.


Při vaření povidel ušetříme hodně přerušovaným vařením. Navrhuji to zkusit v horkém červenci s půlkami meruněk na černém plechu nebo sítu. Donedávna jsem si myslela, že sušení hub na slunci praktikují ze zoufalství ti, kteří dosud nemají sušičku. Při četbě Encyklopedie léčivých hub (Socha, Jegorov) jsem ale s údivem zjistila, že sušením na slunci v houbách několikanásobně vzroste množství vitamínu D.

Za pěkného počasí proto nechávám houby opalovat na sítu na balkóně – stačí i jen několik. Podrobný návod na sušení ovoce , zeleniny a hub. Uvedené časy sušení u jednotlivých surovin jsou pouze orientační – sušení může trvat kratší i delší dobu.


Doporučené teploty nepřekračujte. Pokud si přejete, aby byl výsledný produkt raw, nastavte teplotu na max. C a prodlužte dobu sušení. První zmínky o sušení sahají až do doby před 5lety, kdy lidé využívali staré metody sušení , jako je sušení na Slunci nebo ve větru. Ovoce nejdříve vysušíš na slunci , a poté už jen dosušuješ v troubě.


Kvalitní sušičky ovoce a zeleniny obsahují i přídavné díly, jako jsou síťky na sušení drobného ovoce , popřípadě misky na sušení placek. Nejlepší sušičky ovoce a zeleniny obsahují také časovač, který po dobu naší nepřítomnosti, po uplynutí nastaveného času, sušičku automaticky vypne. Podle tepelného zdroje rozeznáváme sušení teplem přirozeným na slunci a teplem umělým v troubě nebo na kamnech.


Naši předci původně sušili na slunci , jako to dosud dělají v jižních krajinách, kde o pěkné počasí není nouze. V Česku na venkově se dříve sušilo ovoce v peci po upečení chleba. Křížaly rozložte na plech vystlaný pečícím papírem a během sušení je několikrát otočte. V troubě s pootevřenými dvířky sušíme křížaly pozvolna, nejprve při - °C. Když se část vody odpaří a plátky či kousky ovoce zaschnou, zvýšíme teplotu na °C, po otočení je dosušíme znovu při °C.


Nejpohodlnější sušení je právě v moderních sušičkách ovoce , které za vás ohlídají správnou teplotu a čas.

Musíte si jen vybrat jejich velikost a počet sít na sušení. Většinou můžete síta dokoupit, a zvětšit tak plochu na sušení. Sušení v nich je kratší a efektivnější. Výborná je i fólie nebo miska na. Moderní sušičky potravin způsobují, že sušení ovoce a zeleniny v domácnostech je relativně rychlé a pohodlné.


Na druhou stranu dlouhodobé sušení například na slunci je taktéž efektivní a navíc šetří energii. Další možností je sušení ovoce v troubě, i když to není tak efektivní, je stále oblíbené. Při sušení ovoce nesmí se najednou silně zatopiti, poněvadž ovoce k sušení určené rádo praská a štáva z něho snadno vytéká, čímž velmi na dobré jakosti a libé chuti tratí. Po celou dobu sušení musíme častým obracením starati se o to, aby ovoce na všech stranách a ve všech vrstvách dokonale se prosušilo.


Houby není vhodné sušit na přímém slunci , naopak stinné a vzdušné místo je pro ně to pravé. Musíte také zajistit, aby se na houby během jejich sušení neprášilo, nebo se jinak neznečišťovaly. Na noc je potom nutné je schovat a chránit je před navlhnutím.


Pokud se vám zdá tato varianta přeci jen trochu zdlouhavá. Ale pozor – ovoce by nemělo být na přímém slunci zejména v létě, tam může teplota dosáhnout příliš vysokých hodnot a ovoce přeschne. Taky příliš vysoká vlhkost prostředí může sušení zhatit. Přesto jde o způsob, kterým tradičně suší spousta lidí, a pokud najdete vhodný prostor – neváhejte to zkusit.


Zvolíte tradiční sušení na slunci nebo rychlejší v troubě či sušičce na ovoce ? V létě dozrávají rajčata tak rychle, že najednou nevíte, co s nimi. Kromě klasických zavařovaných rajčatových směsí jako jsou lečo nebo kečup, se dají červené plody konzervovat i sušením. Jak sušit jablka na zimu na slunci ? Pokud si chcete vyzkoušet sušit jablka na slunci , poté nastavte tuto optimální teplé období. Během sušení světlejší druhy ovoce přirozeně hnědnou.


Pokud tomu chcete zabránit, namočte naporcované ovoce před sušením do vody s citrónovou šťávou (cca lžíce na l vody). Ovoce se suší obvykle až hodin, šťavnatější druhy třeba i hodin. Na tom topném tunelu mám položené bílé cihly, aby žár nespálil dřevěné regály a ovoce.


Na jeden regál dám asi kg jablečných křížal, při regálech suším najednou asi 1kg ovoce.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky