středa 29. března 2017

Portské víno výroba

Výroba portského vína Čím se portské víno liší od ostatních vín? Zejména v různém objemu alkoholu a cukru ve víně. Portské víno má velký obsah alkoholu s vysokým podílem nekvašeného cukru. Obsah alkoholu v těchto vínech se pohybuje kolem (může to být však více, ale i méně). Po fermentaci je uloženo v nádržích vyrobených z betonu nebo nerezové oceli, aby se zabránilo oxidačnímu zrání a zachovala se jeho sytě červená barva.


Pravé portské víno totiž pochází jedině z Portugalska, konkrétně ze severních provincií Portugalska, z údolí kolem řeky Douro. Stejný názor měla i Evropská unie, a jedině portské víno z této oblasti tak může na území EU nést toto označení. Pozdní dolihování – Alkohol je přidán těsně po ukončení kvašení. Výsledné víno bývá suché díky nízké hladině zbytkových cukrů, neboť většina jich byla spotřebována při fermentaci. Povráva sa, že admirál Nelson popíjal pred bitkou pri Trafalgare portské a námačal si do pohára prst, aby mohol lepšie listovať v dokumentoch a mapách.


Výroba Portského je dnes veľmi podobná tej niekdajšej, aj keď samozrejme v trochu iných podmienkach. Akonáhle obsah alkoholu v nádrži, kde portské kvasí, dosiahne približne , víno sa zmieša s neutrálnym alkoholom, ktorá kvasenie okamžite zastaví. Portská vína jsou vína fortifikovaná a jejich výroba podléhá pravidlům, která jsou průběžně upravována. Výroba vína, též vinifikace, představuje výrobní proces od zpracování vinných hroznů až po lahvování vína. Historie výroby vína je více než tisíciletá.


S postupem času se výroba rozšířila na několik poddruhů a zákazníci si tak mohou zvolit lahev, která dokonale sedne jejich chuťovým pohárkům. Velmi kvalitní a oblíbené víno , které je na trhu po celém světě, je portské víno. Tento druh vína se vyrábí z hroznů, které jsou pěstovány v oblasti Douro Valley. Znalci moc době vědí, že se z hroznů musí nejdříve vylisovat a vyfiltrovat mošt.


A pokračuje: “ Vintage je víno , protože pochází z jediného roku a snažíme se, aby všechny jemné chutě čerstvého ovoce zněly v láhvi přesně jako červené víno , ale v tomto případě dolihované. Tawny je však jedinečná kultura výroby vína na světě. Většina portských vín prodávaných po. Do portského vína je pridávaný neutrálny hroznový destilát, aby zastavil fermentáciu a zanechal v ňom cukor, ktorý zvyšuje obsah alkoholu. Sherry má velmi blízko k vínu, běžným vínem však není.


Sherry je totiž víno fortifikované, podobně jako třeba portské víno. Na rozdíl o portského se však šťáva z hroznů určená pro výrobu sherry nechává úplně prokvasit. Víno je hotové a připravené k distribuci až na váš stůl. Poslední krok je jeho lahvování.


Zde záleží na zvolení vhodného uzávěru. Podle toho, zda je víno určeno k rychlé spotřebě, nebo na dlouhodobější archivaci, by měl vinař zvolit vhodnou alternativu. Každý uzávěr má totiž své pro a proti. Dalším skvělým Gabovím tipem je výroba portského vína, po kterém Evelyn náhle zatoužila, a tak se musel obracet, aby ji nezklamal. A protože k hruškám se nejvíce hodilo bílé portské a Gabo ho právě neměl po ruce, rozhodl se, že ho prostě připraví.


Stačily mu k tomu jen dvě ingredience a pár sekund času. Víno se může nechat na kvasnicích, které víno chrání a udržují tak jeho přirozenou rovnováhu. Sudy typu barrique se používají ke zrání vína pouze třikrát. Poté se z nich stávají jen obaly, jejichž potenciál je vyčerpaný a nemají vínu co předat. Sladká a jemná vína s decentním množstvím alkoholu.


Právě tato vína jsou tou správnou lahůdkou k oslavám i svátečním hostinám. Madeira, pocházející ze stejnojmenného portugalského ostrova.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky