pondělí 21. srpna 2017

Jak dlouho vydrží jablečný mošt

Jablečný mošt sterilujte, vydrží až rok. Pokud nemáte dostatečně velký mrazák, ale rozumíte si se zavařovacím hrncem, připravte si teploměr. Mošt nalijte do skleněných lahví, které jste předtím důkladně vymyli horkou vodou.


Nalijte mošt a dobře uzavřete. Hrdlo i víčko můžete potřít vysokoprocentním alkoholem. Jak vyrobit jablečný mošt. Nic nechutná jako čistá esence podzimu tolik, jako sklenice čerstvého, jablečného moštu.


Svěží, nakyslá chuť a vůně perfektně ladí s pohledem na zlaté, podzimní listí. Po vylisování dám mošt vychladnout na jeden den, pak ho po dobu pěti minut zahřeji na °C a ihned nalévám do PET láhví, které potom opět asi na pět minut položím do vodorovné polohy, aby teplo zlikvidovalo i případné mikroorganismy na víčku. Díky všem,vyřešila jsem to tak,že jsem mošt rozlila do pet lahví a místo na balkon jsem je dala do ledničky. Kdyby byla vedra jak v létě,vypil by se rychleji. Tam může být i půl roku.


Láhve nesmí být plné,jinak se Vám to roztrhne. Nebo je i další varianta,kdy se mošt zavaří do sklenic. Chci se zeptat, jak dlouho vydrží mošť? Nechali jsme si udělat mošť z domácích jablek, letos byla ohromá úroda a moštu je neskutečné množství. Ahoj, mošt ohřejeme cca na stupňů (ne do varu) a sebrali z toho tu pěnu, co se na vrchu utvoří.


Pak nalejeme do skleněných demižonů (nebo petky), zavíčkovat, položit na ležáka a ono se to tím krásně zakonzervuje. Takto nám mošt vždy vydrží až do jara. A jak je výbornej na Vánoce. Jestli vám holky můžu poradit, normálně mošt pasterujte, čili jak už někdo psal „zahřívejte“ na max. C min minut a pak nalévejte do lahví.


Naplněné lahve můžete také pasterovat za stejných podmínek (ve vodě °C cca min), případně pro jistotu ještě před naplněním dezinfikovat vroucí vodou. Jaroslav Dobiáš: Vylisovanou šťávu je nutno konzervovat, jinak zkvasí během dvou až tří dnů při pokojové teplotě nebo cca do týdne v lednici. Pasterovaný mošt vydrží v dobré kvalitě přibližně rok.


Je třeba to dělat rychle - lahve se teplem okamžitě začnou smršťovat. Je potřeba plnit až po víčko, bez vzduchové mezery (nebo co nejméně) - smršťující se láhev tomu pomáhá. Potom mošt vydrží velmi dlouho (vyzkoušeno rok bez změny chuti či barvy (uloženo ve sklepě)). Zavřenou láhev uskladněte v chladu.


I po roce je mošt vynikající. Konec roku se nezadržitelně blíží a zahrada dává poslední plody naší celoroční práce. Jablka nastrouhám(krouhačka na řepu) a pak je lisuji na malém lisu. Nechám ustát několik hodin aby se usadil kal a pak stáčím do litrových lahvy od vína(je to praktické) po sterilizaci lahve zazátkuji takto mi vydrží i dva roky.


A z jablek se dá udělat právě jablečný mošt , o kterém dnes bude řeč. Více o tom jak bezpečně konzumovat jablečný ocet najdete v tomto článku. Vinné octy si můžete ochutit sami, v lednici pak vydrží až rok 14.


Ovoce se nakládá do tvrdého alkoholu-a vydrží v podobě bowle dlouho. Je výborná i do bylinkových čajů - i když většinou pijeme neslazené… S vybuchlými lahvemi zkušenost nemám, ale stalo se mi, že mošt zkvasil - ovšem opravdu výjiměčně. Ostatní - Dům, Byt a Zahrada.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky