pátek 25. srpna 2017

Zavařování jablek kompot

Zimní jablečný kompot k okamžité konzumaci. Může se připravit i ze starších jablek. Do hrnce s cukrem vlijeme hotový kompot nebo vložíme připravené osminky jablek , přidáme skořici, hřebíček, rozinky a loupené mandle. Směs zalijeme vodou, promícháme a provaříme.


Konzumuje se ještě teplý a může se do něj.

Staročeský jablečný kompot Na litr vody potřebujeme 2až 3gramů cukru podle sladkosti jablek , celou skořici, hřebíček a citronovou kůru. Oloupaná a připravená jablka, nakrájená na čtvrtky, naskládáme do přepravených sklenic. Zalijeme vlažným cukerným roztokem a do každé sklenice přidáme hřebíček, kousek.


Samotný kompot podávaný s piškoty nebo oplatky je skvělým dezertem. Jablkový kompot můžeme také zalít vanilkovým pudinkem a zdobit třešněmi, nastrouhaným perníkem, skořicí,… Kompoty však nejsou jedinou úpravou zavařování jablek. Pro výrobu jablečného kompotu musí být ovoce nepoškozené a dobře vyzrálé (ne přezrálé).


Při plnění sklenic připravenými řezy z jablek , je můžeme prokládat skořicí.

Dobře omytá, vykrájená a na čtvrtky dělená jablka vložíme do kastrolu, zalijeme vodou s cukrem a hřebíčkem a krátce asi minut povaříme. Přitom dbáme, aby se nerozvařila a příliš nezměkla. Kompot uložíme v chladničce a podáváme k různým pokrmům. Při podávání jej podle chuti zakapeme citronem. Zavařování jablek - Jablka pečlivě je omyjeme.


Pokud je nebudeme loupat, klidně i kartáčkem a pod teplou tekoucí vodou, aby byla skutečně čistá. V případě, že je loupeme, zbavujeme stopky, jádřinců a zbytků okvětí a krájíme na kousky, připravíme si vodu s kyselinou citronovou nebo s octem. Kompot ze stromovéch jablek nám vařilla dětem naše maminka, hlavně moji sestře, která má špatný polykací reflex.


Taky ji krmila zavařenou dyní. Bude nám brzy sedumdesát a nedovedu si ani jeden podzim představit bez jablečného kompotu. Nejlepší je ze směsi různých jablek doplněný již zmíněnou švestkou a nebo plody černého jeřábu aronii. Rychlý a jednoduchý recept na kompot z jablek.


Měli jste letos velkou úrodu jablíček a rádi byste si nějaká jablka zavařili na zimu? Báječně jednoduché je zavaření strouhaných jable. Jinak recept výýýbornej!


Jablkový kompot s rybízem a mandlemi Na kilogramu jablek potřebujeme 2gramů červeného rybízu, limetku, citron, hrst oloupaných mandlí nakrájených na půlky, litr vody, 3gramů cukru, tyčky skořice a kyselinu citronovou.

Jablka omyjeme, neloupeme a překrojíme na čtvrtky. Máte letos velkou úrodu jablek a už teď se děsíte, co si s nimi počnete? Navíc když jich spousta popadá a načervaví a budete je muset vykrajovat… Co s tím vším? Vyberte si z osvědčených receptů babiček i moderních kuchařů a připravte si zásoby na zimu. Asi minut a tu dobu zavařování počítám od začátku teploty st.


Sklenice vyndám, nechám vystydnout. Takže není nutné dávat. U hrušek je stejně jako u zavařování jablek , švestek, třešní a dalšího ovoce samozřejmě potřeba používat jen kvalitní plody a také dodržet několik základních zásad.


Zásady pro zavařování hrušek. Plody by měly být zralé, ale zároveň tvrdé. Měkké hrušky se pro zavařování do kompotů nehodí, mohou se ale.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky