pátek 28. července 2017

Alpaka zvíře

Uši jsou krátké, obličej je porostlý srstí. Má zakulacenou záď a rovný ocas. Rozeznávají se dva chovné typy alpaky, lišící se charakterem srsti – Suri a Huacaya. Je to velmi otužilé a nenáročné zvíře , které indiáni odedávna chovají hlavně jako zdroj velmi kvalitní vlny podobající se prachovému peří a netučnému masu. Prodáme hříbata i mladá zvířata k chovu těchto úžasných zvířátek.


Na rozdíl od jiných lam má delší vlnu a nepoužívá se jako tažné zvíře. Zapomeňme však v tuto chvíli na to, že alpaka je i zvíře a soustřeďme se na alpaku v prvním uvedenm významu, konkrétně na to, jak se čistí. Některé farmy chovají speciálně křížence, nejčastěji pakovikuně a. Mnozí z nás si pod slovem alpaka vybaví ručně pletené, teplé, ale škrábavé. Alpaky se stříhají zpravidla jednou ročně, výnos na jedno zvíře je průměrně 3. Kvalitní, jemná, podobá se prachovému peří.


Dělí se na dva druhy - dlouhé Suri a kratší Huacaya. Vlna z alpaky je levnější než z lamy vikuni. Alpaka vlna - vlna ze srsti lamy alpaky. Nejvíce lam žije v Peru. Výrobci z alpaky tvoří svetry, klobouky, rukavice, šály, ale i ložní prádlo a koberce.


Hřbet je plochý od plece až po záď, ocas se stáčí nahoru a na hřbet. Coby zvíře mající rádo prostor, nemají Alpaky příliš rády, když se nějaké jiné zvíře ze stáda příliš přiblíží. Větší nabídka místa je proto opravdu dobrá pro udržení klidu ve stádě. Lama alpaka se nikdy nevyužívala na práci. Chová se pro kvalitní vlnu, jež připomíná prachové peří.


Tento druh lamy žije hlavně v Peru, Ekvádoru, Bolívii, ale v menších počtech je mají také v Chile a Argentině. Dovezeny byly také do USA, Velké Británie, Izraele a Austrálie. Pomozte nám v chovu našich zvířat. Zvíře , které je vám sympatické, můžete podpořit jako jeho adoptivní rodič nebo přispěvatel na chov. V obou případech přispějete na chov zvoleného druhu a zároveň se můžete zasloužit o jeho ochranu ve volné přírodě.


Samice je březí až měsíců. Přesnou délku gravidity nelze zjistit, neboť si alpaky umí řídit. Na této stránce jsou výsledky na dotaz lama alpaka v aktuálním křížovkářském slovníku. Slovník se neustále rozrůstá.


Pokud ti zde nějaká definice chybí nebo o nějaké víš, POŠLI NÁM SVOJI DEFINICI právě skrze tento formulář. Abecední seznam zvířat: zvířata začínající na písmeno l. Malé populace jsou také v severním Chile, Argentině a Ekvádoru. Pase se na horských svazích a spásá střední až dlouhé trávy. Domestikovány byly před 5. Je velmi otužilé a nenáročné zvíře , které indiáni chovají ve velkých stádech hlavně pro kvalitní, jemnou vlnu. Roční střiž z jedné alpaky je okolo kg.


Vlna se používá k výrobě teplého oblečení. V Evropě je ale nyní častěji chována nikoli pro užitek, ale jako společenské zvíře. Na rozdíl třeba od ovcí je totiž až překvapivě inteligentní a učenlivá. Mezi domestikované lamy patří také alpaka , která má ještě cennější vlnu.


Autor: Archiv ireceptar. Lama je nejtypičtější zvíře Jižní Ameriky. Vynikajícím způsobem se přizpůsobila životu ve vysokohorských podmínkách.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky