úterý 27. února 2018

Broušení nožů ocílkou

Profesionálové, kteří s ocílkou pracují každodenně, doporučují pořídit si nůž i ocílku od téhož výrobce. Při broušení dochází k obrušování miniaturních částeček kovu. Tato metoda má za účel získat opětovnou ostrost čepelí nožů. Na trhu je k dostání různé. O kvalitní nože je třeba řádně pečovat.


Nabrousit nůž ocílkou byste měli aspoň jednou týdně. Práce s ocílkou není tak snadná, jak by se mohlo zdát (Zdroj: Depositphotos) Existují i jiné způsoby broušení nožů. Pokud máte pocit, že nůž svou ostrost ztrácí a osvěžení ocílkou.


Pokud nastane situace, kdy je potřeba tupý nůž naostřit a nemáme doma brusný kámen ani brousek nožů , nabízí se několik variant, jak tuto situaci vyřešit. Tento postup je vhodný pro udržování ostří nože při každodenním používání. Odebírá sa při tom větší množství materiálu a nesprávným postupem broušení si můžete nůž snadno zničit. Ostřičů nožů samozřejmě existuje daleko víc, někdy jsou to jen tyčinky z různých brusných materiálů, jindy důmyslné strojky, které samy udržují brusný úhel.


Podle materiálu (ocílky mohou být ocelové, keramické, diamantové,…) a použití nože se brousí buď proti směru ostří, nebo po ostří. Profesionální ocílky mají čočkovitý průřez a drážkování pro zachycení brusných pilin. Délku ocílky volte podle délky nožů. Dají se využít mechanické, ale i elektrické brousky nožů , ale rovněž brusný kámen, který je snad nejlepším prostředkem na broušení.


Obtahování se provádí ocílkou a udržuje ostří nožů hladké a rovné. Jak na samotné broušení ocílkou ? Ideální délka ocílky je spíše větší, čili delší, u krátké ocílky hrozí riziko. Stejně jako u broušení nožů ocílkou je rozhodujícím faktorem (ne)úspěchu úhel, pod kterým přiložíte ostří ke kameni. Jak dříve či později zjistíte, brusné kameny seženete s protiskluzovým držadlem nebo bez něj.


Je přitom třeba rozlišovat dva způsoby ostření, a to broušení , kdy se tvaruje základní tvar ostří, a ostření, kdy se jen lehce hrot srovná tak, aby snadno zajel do suroviny. Broušení samotné je velká věda a nedoporučuje se provádět doma na koleně. Používá se přitom chlazených velkých brusných kamenů při malých.


Většinou není nutné hned kupovat nové nebo hledat pomoc profesionála. U běžných nožů přitom stačí k obnovení ostří docela málo. V dnešním článku si povíme, jaké jsou způsoby broušení nožů a jak na to. Stačí vám správná pomůcka a případně trocha cviku.


Smirkovaný brusný kotouč poháněný motorem není v žádném případě vhodným náčiním k broušení nožů ! Strojní broušení je činnost, kterou je nutno svěřit odborníkovi, zejména takovému, jehož zařízení je v pořádku a nezahřívá čepele. O to opatrněji je nutno při broušení postupovat. Nabízíme online prodej sortimentu řeznických a uzenářských potřeb, nože, ocílky, protahovací ocílky, sekáče, umělá a přírodní střeva.


Ocílka by měla být součástí každé sady kuchyňských nožů a jednou za týden nebo i častěji by si každý kuchař měl své nože lehce ocílkou přejet. Broušení nožů , pokud nejsi odborník doporučuji nedělat v domácnosti. Doma pouze obtahovat ocílkou , jak přesně a podrobně popisuje Babi (viz níže).


Dají se koupit i od českých výrobců, já používám od pana noříře. V nabídce máme profesionální brousky a ocílky WMF nebo Zwilling.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky