úterý 6. února 2018

Broušení vrtáků úhly

Další velice důležitá tabulka udává hodnoty úhlů sklonu drážek, úhly hřbetu a hrotů šroubovitých vrtáků. Tato tabulka se hodí při volbě vrtáku a při broušení hřbetů hlavních břitů v závislosti na vrtaném materiálu. Moje zkušenosti s broušením nožů a vrtáků.


Na webu je kupodivu málo jednoduchých návodů pro amatéry. Jinak občas si přibrousím vrták třeba i na kotouči rozbrušovačky, tak od oka, už za ta léta to jakž takž umím, ale většinou čas od času vezmu plno tupých vrtáků k. Vyrábí se obráběním, broušením, sektorovým válcováním, protlačováním,zkrucováním, příčným válcováním, kováním. Další druh vrtáku je vrták kopinatý, který se většinou vyrábí buď jako jednodílný nebo dvojdílný, upínací část s kuželem a tělo, do těla se potom připevňuje samotný břit. S přípravkem pro broušení vrtáků můžete brousit vrtáky, aby vždy dobře fungovaly pro specifické požadavky.


Toto je zvláště výhodné pro sériovou výrobu, kde výběr vrcholového úhlu a úhlu břitu jsou rozhodujícimi faktory pro životnost vrtáku. Broušení vrtáků je něco jako vysoká škola kutilství. Málokterý kutil přizná, že to neumí, takže se často stává, že se místo nabroušeného vrtáku dočká spíše návštěvy nejbližší profesionální brusírny, nebo rovnou hobby obchodu, kde si koupí vrták nový. Jako u všeho, i u broušení vrtáků je nejlepší. Na rozdíl od broušení malých vrtáků je nutné se při broušení věnovat nejen správnosti úhlu hlavního ostří, ale i úhlu příčného ostří, souměrnosti ostří, sklonu břitů, stejné délce obou ostří atd.


Ruční broušení šroubovitého vrtáku pro mobilní aplikaci Strojník pro Android. Domácí broušení vrtáků je pro fajnšmekry, někdo se to učí celý život. Než vyhodit tupý vrták, radši bychom si ho znovu nabrousili. Není to ale tak jednoduché a mnohdy se neodborno.


Mezi největší hříchy patří používání vrtáků na železo do dřeva, záměna vrtáků s tvrdokovem, takzvaných vidiáků, pro práci s příklepem a bez příklepu, nedodržení doporučených otáček pro vrtání do jednotlivých materiálů a vynechání mazání při vrtání do kovu. V rukách u větších průměrů nelze udržet stejné úhly. Podbroušení hřbetu lze nastavit a dělá se pak ještě jedno pro zvětšení úhlu hřbetu.


Vrták je za chvíli hotový a vrtá skvěle. Nikdo nemůže tvrdit, že právě jeho způsob je ten nejlepší. Je několik druhů broušení , což asi některý strojař asi neví.


Pokud máte zájem si vrtáky sami brousit, doporučíme vám stroj, brusné kotouče, dodáme brusné úhly a zaškolíme vaši obsluhu. Při větším množství vrtání se tato možnost vyplatí. Kromě správného kotouče budete potřebovat kotoučovou brusku a aspoň několik vrtáků , na kterých byste si mohli broušení natrénovat, moře trpělivosti a čas. Můžete sice použít tzv. Pro začátek zkuste vrtáky s průměrem mm nebo mm.


První varianta je méně vhodná. Vliv brusiče na kvalitu při ostření je zde zásadní. Abychom dosáhli vždy správného nabroušení špice, je vhodné použít strojní brusku vrtáků. Na základě vlastních zkušeností můžeme doporučit brusky vrtáků Drill Doctor 500X (rozsah 5–mm) a Drill Doctor 750X (rozsah 5–mm).


Přípravek k broušení vrtáků. S patentovaným přípravkem pro broušení vrtáků DBS-můžete brousit Vaše vrtáky s největší přesností. Ideální úhel břitu může být nastaven na 7. Přiznám se, nepátral jsem, zda je na netu návod na broušení vrtáků , dost možná není návod ani na to, jak např. Opravy a broušení vidiových a trapézových pil na dřevo i kov.


Nabízím služby v oblasti broušení pilových kotoučů, cirkulárek, pil, pilek, vrtáků , vidiových vrtáků. Používají se speciální vrtáky s vidiovými břity nebo tzv. Prosíme o vyzvednutí Vašich zakázek broušení do tohoto data. Pane bousku, hodně jste mě pobavil.


Přesně mi na Vás sedí úsloví: Neříkej, že to nejde, řekni já to neumím. Správné vedení pilníku, úhly broušení. Při dodržení těchto požadavků dosáhnete nejlepšího výsledku broušení.


Pilujte vždy v úhlu 90° k vodící liště.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky