pátek 16. února 2018

Účinná výška komínu

Jak spočítat výšku komínu , jak správně určit výšku komínu ? Dále si můžete vypočítat výšku komínu nad střechou ( c = ). K výpočtu výšky komínu nad střechou stačí vzdálenost a sklon střechy. V případě, kdy sklon střechy je menší než 20°, je minimální výška komínu nad rovinou střechy (atiky) m, bez ohledu na vzdálenost od hřebene střechy. Nielen správna značka, ale aj správna výška vášho komínového telesa („komín“) určuje ako ho budete v budúcnosti využívať. Pri novostavbách by mal výšku komína určiť odborník – projektant. V projekte by mal byť uvedený nielen typ, ale najmä výška komína.


Osové výšky kouřovodu - keramický komín vývod 90° Zakládací jímka (1) má výšku mm. Osazením dvířkové tvarovky (2) se tato tvarovka zapustí do patky mm. Dvířková tvarovka má výšku 6mm. Poté se osadí tvarovka pro připojení spotřebiče se shodnou výškou. Za přerušovačem tahu spotřebiče musí být kouřovod veden svisle v délce nejméně m. Vodorovná vzdálenost spalinového hrdla spotřebiče od sopouchu nesmí být větší než m. To ovšem neznamená, že takto jednoduché to bude i technicky.


Z hlediska začlenění do stavby se může jednat o změnu velice podstatnou. Může se změnit dimenze i potřebná výška komínu a musí být dodrženy legislativní podmínky zejména v oblasti požární bezpečnosti. V nových i modernizovaných objektech se musí připojovat ústřední zdroj tepla a technologický spotřebič na kapalná paliva s přetlakovým hořákem vždy samostatným kouřovodem do samostatného průduchu vícevrstvého komína. Výpočet lze provést např.


Je třeba znát typ a výkon kamen, hmotnostní tok a teplotu spalin, konstrukci a rozměry komínu a kouřovodu. Na funkci spotřebiče má rozhodující vliv účinná výška průduchu, která se počítá od sopouchu (zaústění kouřovodu do komínu ) k ústí komínu. Stavíme bungalov, výška komínu je m. Vo všeobecnosti platí, že účinná výška komína (t.j. výška od napojenia spotrebiča – kotla, krbovej vložky, prípadne kachiel) by. Výškou komínu je zde přitom míněna konkrétně výška komínové hlavy, tedy nadstřešní části komína. Komín ústící nad šikmou střechou Při realizaci komína na šikmé střeše platí, že komín s přirozeným tahem by měl mít ústí minimálně centimetrů nad hřebenem střechy – a to v případě, že se komínová hlava nachází přímo na hřebeni střechy.


Hlavním kritériem, kterým se řídí účinná výška komína , je jeho požadovaný dostatečný. Nejmenší účinná výška komínu je 5m. Například vysvětlující vzorec pro výpočet TAHU KOMÍNU ? Lze připojit i do menší výšky za podmínky, že se výpočtem prokáže tato výška jako dostačující. B = výška najvyššej budovy, ktorá susedí s komínom.


Pre H väčšie alebo rovné B sa korekcia nerobí. Za susediacu budovu sa považuje budova vo vzdialenosti menšej ako 6-násobok pôvodne vypočítanej výšky H. Dáta: Pri účinnej výške komínu metrov a vstupnej teplote spalín 2- 3°C je vztlak - Pa. Výška komínu u nástavby na ploché střeše a vzhledem k sousední budově.


V najhoršom prípade bude ťah Pa - Pa = Pa. Kotol má automatickú klapklu, keby mal komín slabý ťah, tak zvýši teplotu. Mezi oběma konci U manometru tedy panuje tlakový gradient, který vychýlí hladiny do nerovnováhy. V komínu panuje podtlak.


Měříme tento rozdíl vodního sloupce, kdy platí 1mm vodního sloupce= Pa. V našem případě je tedy vzorcem pro.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky