středa 5. června 2019

Rozluštění hieroglyfů

O rozluštění egyptských hieroglyfů se pokoušelo po staletí mnoho učenců, mezi nimi též Johannes Goropius Becanus v 16. Rozluštění egyptských hieroglyfů. Detail Rossetské desky. Champollion začal studovat nejdříve démotické písmo a potom hieroglyfy.


Zkoumal a vyluštil deset písmen egyptské abecedy. Souběžně s ním učinil v tomto směru velký objev také. O rozluštění hieroglyfů se pokoušeli i jiní, jak už bylo řečeno, deska obsahovala tři druhy písma - hieroglyfické, démotické a řecké.


Právě díky řeckému písmu se podařilo švédskému diplomatovi a filozofovi Akerblad rozluštit všechny vlastní jména v démotické části desky. Navíc určil slova chrám a Řekové. Tajemné egyptské hieroglyfy rozluštil jako první zkladatel egyptologie jako moderní vědy. Léčil nemocnou ženu podle zvláštní receptury a přislíbil ji rychlé a úplné uzdravení. I o dítěti se vyjádřil svým příznačným prorockým.


Groteskní vysvětlení zapomenutých hieroglyfů podla již v pátém století po Kristu Egypťan Horapollo a poté, kdy gyly v 17. V následujícím období upadlo písmo zcela v zapomnění. V novověku se poté mnoho vzdělanců snažilo o rozluštění jejích významu, avšak neúspěšně. This feature is not available right now.


Please try again later. Popisuje také jeho soupeření s anglickým vědcem Thomasem Youngem, který si prvenství v rozluštění hieroglyfů nárokoval pro sebe. Nápis na ní, vyvedený ve třech různých písmech - starořeckém, koptském a hieroglyfickém - poskytl badatelům první vodítko pro rozluštění dva tisíce let starých egyptských hieroglyfů.


Hieroglyfy zůstávaly záhadou. Jejich rozluštění odolávalo všem jazykovědným metodám a jediné, co by vědcům mohlo pomoci, by byl slovník. A ten se skutečně našel! Znovuzrození památek starověkého Egypta. Dokumentování památek starověkého Egypta.


První fotografové v Egyptě. Otevření pohřební komory. Jednou ze zásad hieroglyfů bylo seskupování jednotlivých znaků do imaginárních čtverců, které umožňovaly rychlejší orientaci v textu a zároveň zvyšovaly jeho úhlednost. V období Nové říše bylo okolo 8znaků hieroglyfů. Fyzik Thomas Young z britské královské akademie, který se ve volném čase snažil o rozluštění hieroglyfů , dosáhl jistých úspěchů.


Snad by byl hieroglyfy i rozluštil, ale chyběla mu jedna základní věc, která se táhne historií hieroglyfů už od začátku pokusů o jejich rozluštění. Neznal kopštinu, a to, jak se. O dalších dvacet let později nadaný Franc. Rosettská deska byla vytvořena kolem roku1př. Po úvodních informacích o základních historických faktech, chronologii, vykopávkách a rozluštění hieroglyfů přechází čtenář z jedné zajímavé kapitoly do druhé: panteon staroegyptských bohů a bohyň, stavby pyrami mumifikování zemřelých, představy Egypťanů o posmrtném životě, obdělávání půdy, které.


Ve starých dobách byl velký význam snům, viděním a proroctvím připisován právě v Egyptě. Kniha je plná fotografií nejen hieroglyfů , ale také různých chrámů, sošek, mumií, nástěnných reliéfů, obelisků atd. A nechybí zde samozřejmě kapitola o rozluštění tohoto záhadného písma, objevení jeho klíče, seznam hieroglyfických jmen egyptských králů.


Zastával sice i některé chybné názory, přesto se má za to, že kdyby ho finanční a zdravotní důvody neodvedly od práce na luštění hieroglyfů , jeho pracovní metoda by dříve či později přinesla kýžený výsledek. To však bylo souzeno jeho současníkovi, který si rozluštění hieroglyfů předsevzal už jako malý chlapec.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky