pátek 7. června 2019

Správné broušení nožů

Správné broušení nožů

Nabrousit nůž na ocílce nebo brusném kameni není tak těžké, jak se může zdát. Jak na to, vám ukáže video solingenské nožířské firmy Zwilling J. KAZAK - komplexní systém broušení nožů a řezných nástrojů - Duration: 50:06. Kvalitní dílna 38views. Nejdůležitější je udržet během broušení stále stejný náklon broušeného nože.


Na trhu jsou brusné kameny různé tvrdosti a hrubosti povrchu. U běžných nožů přitom stačí k obnovení ostří docela málo. Většinou není nutné hned kupovat nové nebo hledat pomoc profesionála. Stačí vám správná pomůcka a případně trocha cviku.


V dnešním článku si povíme, jaké jsou způsoby broušení nožů a jak na to. Nože dobře nabrousí i klasické brusné kameny. Nůž může brousit i laik, je však nutné dodržovat správný a po celé délce konstantní úhel broušení.


Při broušení dodržujte správný úhel. Upevněte čepel do jednoduché svorky na broušení nožů. Ostřičů nožů samozřejmě existuje daleko víc, někdy jsou to jen tyčinky z různých brusných materiálů, jindy důmyslné strojky, které samy udržují brusný úhel.


O kvalitní nože je třeba řádně pečovat. Domácí broušení Nože - Nůž Aktuality recenze testy Nabídka kvalitních značkových nožů. Nože s pevným ostřím, zavírací nože, kapesní nože, lovecké nože, kuchyňské nože, meče, dýky, brousky, brusivo. Je-li vše v pořádku, pak demontujte čepel z unašeče.


Broušení krok za krokem. Sejmutý nůž prohlédněte. U ostří je běžné, že je tupé, nikdy však nesmí být popraskané.


Správný úhel je při broušení nože jedna z nejzásadnějších věcí. Zpočátku vám možná bude připadat náročné po celou dobu udržet nůž ve stejném sklonu, ale po nějaké době se pevný úchyt stane rutinou, případně můžete použít speciální svorky na broušení nožů. Pro vaši hrubou představu jsme pro vás. Pokud najdete jakoukoliv prasklinu. Nejsložitější na broušení japonskými brousky je udržení správného úhlu po celé čepeli.


Správné broušení nožů

Trénujte, než začnete s broušením drahých kvalitních nožů. Pro začátek si ostří čepele obtáhněte permanentním fixem. Tato metoda má za účel získat opětovnou ostrost čepelí nožů.


Na trhu je k dostání různé množství výrobků, které slouží k ostření a broušení nožů. Dají se využít mechanické, ale i elektrické brousky na nože. K broušení se využívá také brusný kámen. Ten je snad nejlepším prostředkem na broušení.


S tupým nožem se totiž těžko manipuluje a musí se na něj tlačit, takže snadno sklouzne a poraní vás. Po naklopení sekačky nejprve zkontrolujte stav žací skříně. I při broušení nožů na ručních bruskách je nutno nůž nebo brusný kotouč máčet, aby se ostří nevyhřálo.


Unašeč nesmí mít jakkoliv poškozené nálitky. Nůž se ostří tak dlouho, dokud se nevytvoří „jehla“. Pak je nutno želízko tzv. Jeho šikmou plochu při broušení tiskněte k brusnému kameni se zrněním asi a bruste krouživými pohyby. A konečně máte-li na svých bruslích stále stejný a osvědčený žlábek prodlužuje se životnost nožů.


Mýtus 1: Nůž musí být při broušení ve středu brusného kotouče. Né nezbytně musí být střed može brusle shodný se středem brusného. Snaha o dosažení nejlepších řezných účinků vede přes kompromis mezi penetračními vlastnostmi a odolností fasety proti materiálovému porušení.


Ostřením se regeneruje a upravuje řezný úhel, který je z pohledu uvedeného kompromisu odborníky stanoven na cca 20.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky