pátek 14. června 2019

Mrazák do nízkých teplot

C) A chcete ho umistit do komory kde bude i 5°C. Tak uz logicky fungovani mrazaku nikdo zarucit nemuze. S tou spotrebou je to hloupost. Ciste teoreticky fungovat bude. Ale at mi nikdo netvrdi ze mu.


Jak se chová mrazák za mrazu? Prý nevydrží nízké teploty. Ano, nevydrží nízké teploty a nemrazí, vše se rozteče a když to objevíte pozdě, tak se potraviny zkazí. Musíte přihlížet při koupi na tří.


Alternativní způsoby udržování nízkých teplot. Malý přenosný mrazák , ochlazený až na -stupňů, lze sestavit pomocí prvků Peltier. Máte-li tu možnost, postavte mrazák buď do chodby, vstupní haly nebo sklepa. Naopak nikdy neumisťujte mrazničku k topení nebo do kuchyně, kde se udržuje zejména během vaření vyšší teplota.


Mrazák totiž správně funguje pouze v určitém rozmezí teplot , které určuje klimatická třída (T, ST, N, SN). Mrazáky a lednice fakt při nízkých teplotách přestávají fungovat. Asi se jim poruší ten jejich cyklus média, či co. Ale my máme mrazák v prostoru s teplotou kolem nuly (na okně byly před pár dny -C, voda na zemi v kbelíku zmrzla) a normálně pořád fungoval.


Pokud je dětská pojistka aktivována, zobrazuje se to pomocí symbolu v MagicEye. FrostProtectAby byl zajištěn optimální provoz mrazniček i při nízkých okolních teplotách, jsou zařízení konstruována s technologií FrostProtect a tím speciálně vhodná do nízkých teplot až -°C. Ten může za nízkých okolních teplot ztuhnout a zapříčinit poruchu. Starý mrazák nebude asi mít problém s nějakým vnějším čidlem ale s tím olejem.


Kdyby se jednalo o mrazák na více jak 2litrů tak bych to byl schopen pochopit (uschovat půl prasete atd.), ale na 50l to bude žrát jen elektřinu a peníze. Pokud byste dali třeba do teplé kuchyně mrazák určený pro chladné místnosti, dá se očekávat, že výkonnostně nebude stačit a jídlo se v něm bude rozpouštět, navíc budete mít obrovskou spotřebu. Naopak, pokud dáte mrazák pro teplou místnost do chladnější místnosti, také mu neprospějete, riskujete poruchu. Kdyby bylo umístěno přímo na trubce, mrazák by vypnul předčasně, trubka výparníku vymrzne za velmi krátkou dobu.


Normální funkce: Vlivem podtlaku vyvíjeného kompresorem se chladivo odpařuje ve výparníku kde tím vzniká chlad. Po natlačení plynného chladiva do srážníku zde kondenzuje a vydává teplo. Kazda lednicka je roztridena do kategorie podle okolni teploty. Nekde jsem videl v televizi reportaz o tom, jak si babka koupila chladnicku.


No ale v kramu ji nerekli o techhle tridach a ona si koupila stroj do vyssi tridy (vyssi okolni teploty), no a mila lednicka potom nefungovala - nechladila. Mrazák dnes bereme jako naprostou samozřejmost ve většině domácností. Jenže mražené potraviny nyní slaví teprve „devadesátku“. Vynález umělého mrazení potravin Konzervaci potravin za pomoci nízkých teplot zná člověk odedávna, a to především v severnějších oblastech.


Záznam pátečnické přednášky z 21. Nízké teploty a supratekutost. Historicky bylo dosahování nízkých teplot motivováno jak praktickými potřeb. Výrobci potravin doporučují -°C jako ideální teplotu pro mražené potraviny. Americká koalice pro pěstitele a zpracovatele ovoce a zeleniny (American Fruit and Vegetable Processors and Growers Coalition).


Znamená to, že musíme takovou chladničku s mrazákem přemístit do místnosti vytápěné. Pokud potřebujeme mrazák (a víme, že pokud se do něj leze často, vydrží obsah zmrazený i po řadu hodin), je pomocí v nouzi dvakrát za den vzít fén a pofoukat s ním termostat v chladničce (bývá viditelný). Kompresor na deset dvacet.


Zatímco mrazák by měl fungovat ještě při asi st, jak je výše napsáno, provozovat chladničku za těchto teplot už nemá smysl. Takže uvedený problém je asi možno řešit - nákupem dvoukompresorové kombinace, hlídání teploty (nemá klesnout pod st) a odstavením chladničky při těchto nízkých teplotách. V obou případech mluvíme stále o skříni sloužící k uskladňování potravin za nízkých teplot , rozdíly v tom dnes již nikdo moc nedělá, proto až budete listovat katalogy s těmito spotřebiči, setkáte s ledničkami i chladničkami. Oboje je pravopisně správně.


Formální rozdíl už v tom lidé moc nehledají.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky