úterý 21. června 2016

Domácí jogurt se salkem

V zimě dám na noc na topení, nebo to šoupnu do peřim s pt lahvemi horké vody a za 4-hodin je hotovo. Dám vychladit, při tom to zhoustne a je jogurt na světě. Lepší je hned po umíchání dát do skleniček s víčkem, aby se do hotového jogurtu nemuselo sahat.


Vydrží tak i více jak týden v lednici. Domácí jogurt se táhne.

Těch minut, kdy na začátku výroby necháváte jogurt probublávat, je zásadních. Před výrobou jogurtu musí mléko projít vysokou pasterací, to znamená buď zahřátí na teplotu 90–°C po dobu minut, nebo 80–°C po dobu minut. Dost casto se mi stává, ze nemám doma susené mléko, protoze nejsem jeho zastáncem a na nic jiného ho nepouzívám, tak klído nahradím sunarem, jelikoz mám malé deti a sunar mám doma vzdy. Nekdy syn remcá, ze je málo sladký, tak pridám trtinový cukr, po kterém ale zustane melasa na dne sklenicky. Za prvé – víte přesně, z čeho se výrobek skládá a můžete se tak spolehlivě vyhnout potencionálně nebezpečným konzervantům, náhražkám, barvivům, dochucovadlům či éčkům.


Komentář k receptu Bílý domácí jogurt nahlásit komentář Podle mě by se mléko nemělo vařit, ale zahřát by se mělo na max stupňů (uchování vitamínů) a teplota pro množení jogurtových kultůr nesmí být vyšší než stupňů (ale ideální teplota je těch stupňů). Bude to napěněné, tak se toho nelekněte.

Pak už plníme do skleniček se šroubovacím víkem, pořádně utáhněte a dejte na teplé topení. Mléko přivedeme do varu, pak necháme vychladit na 50°C, přidáme jogurt. Jogurt se začne tvořit po několika hodinách, dobrý výsledek budeme mít po 5-hodinách, my jej necháváme přes noc a ráno se už těšíme na výborný domácí jogurt. Pekárnu vypneme a jogurt necháme cca - hodin v pekárně. Od začátku procesu pekárnu neotvíráme.


Nejlépe si jogurt připravíme večer a necháme ho v pekárně do rána. Pokud děláme jogurt se salkem , není třeba ho více ochucovat. Krok 3: Nádoby zabalte do utěrky a vložte do litinového hrnce (pokud ho nemáte, nic se neděje). Nyní by měl jogurt 6–hodin zrát při stupních. Pokud se vám kvůli jogurtu nechce kupovat samostatný přístroj, existuje řada multifunkčních kuchyňských pomocníků, kteří slouží k přípravě pokrmů i nápojů.


Jogurt si tak připravíte v domácí pekárně i ve speciální rychlovarné konvici. Já mám vyzkoušený Selský jogurt - Hollandia. Je to vlastně takový dobrý test na jogurty, zda jsou opravdu kvalitní a obsahují živé kultury, protože před pár lety jsem v prodejně se zdravou výživou koupila jogurt Demeter z německé bio-produkce s domněním, že to bude skvělý starter a žádný jogurt se nekonal.


Máte rádi jogurty a pribináčky a máte jich vždy plnou ledničku? Někdy se sní až jogurtů za den. Tak jsem si jogurty začala dělat doma sama.

A musím říct, že to byl bezvadný nápad. Na narozeniny jsem dostala jogurtovač. Ale nebojte, není nutný, jde to dobře i bez něho. Jeden z oblíbených receptů na extra hustý, domácí bílý jogurt. Pokud nechcete péct už dnes, ideálně teď hne vyrobte si vlastní kvásek.


Ten chuť i funkci kvasnic v těstě nahradí velmi dobře. Nemusíte se ani přidávat do žádné skupiny, jako je Pečem pecen a podobně, a na Kváskové mapě hledat člověka, který by vám dal trochu kvásku. Ale je jen na nás, jak se k tomu postavíme. Pořídila jsem si tedy jogurtovač! Domač jogurt lahko 10x množiš, potem pa naj bi kupil novega, če postaja vsakič redkejši (pomeni da ima manj bakterij).


Syrovátka se u takových jogurtů většinou začne extrahovat nahoru a to pohybem, nebo když se nařízne jogurt , když se z něj odebere. POkud není jogurt slizovitý, nedělá se a něm shora povlak a je chutný, je to zcela v pořádku. Je i možné, že jste ho měla příliš v teple.


Pak kysne rychleji a syrovátka se také vylučuje rychleji. Ako nikada niste pravili domaci jogurt iznenadit cete se koliko je to zapravo jednostavno. Za domaci jogurt su vam potrebne samo dvije namirnice, prva je mlijeko a druga kultura dobrih bakterija od kojih ce se mlijeko pretvoriti u jogurt.


Sad se sigurno pitate gdje nabaviti dobre bakterije, odgovor je zapravo vrlo jednostavan, dovoljna vam je.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky