Ta struktura byla totiž tak úžasně měkká a mně se tolik zastesklo po nadýchaném chlebu. Pohanka - recepty na každý den. Necháme li kynout déle je chleba nakyslý, ale dobrý. Bezlepkový chléb ze zdravých surovin.
Kdo má jako já domácí pekárnu, tak to má snadné - suroviny nahází dovnitř, zapne program na pečení a víceméně má vystaráno. Já během míchání jen kontroluji těsto a případně přidávám mouku nebo vodu dle potřeby - zde jsem dosypávala opravdu dost mouky (v původní receptu bylo celkem 500g, já rozhodně musela přidat), takže třeba nemusíte dávat na začátku. Těsto můžeme ještě posypat sezamovými semínky. Pak pečeme ve vyhřáté troubě asi minut na 1°C. Pokud máte rádi křupavou kůrčičku, vyndejte upečený chléb z formy a dejte zpátky do trouby jen na mřížku a nechte péct ještě asi minuty.
Do sypkých surovin postupně zamíchejte vlažnou vodu. Zadělávací mísu překryjte alobalem nebo pokličkou a umístěte na teplé místo (nejlépe - oC) na hodin. Troubu předehřejte na 2oC.
Připravené těsto vyklopte do předem nahřáté zapékací mísy, přiklopte pokličkou a. Dlouhou dobu už přemýšlím nad tím, že si začnu opět péct svoje pečivo. Dříve jsem si pekla svůj celozrnný chléb a popravdě ani nevím, proč jsem přestala. Protože vždy, kdy stojím v obchodě u pečiva, tak se snažím najít to, co je opravdu celozrnné a má v sobě aspoň nějaká.
Do rúry dáme sklenenú misu a vyhrejeme ju na 215°C. Misu vyberieme z rúry, vytrieme ju olejom, vysypeme múkou, dáme do nej cesto, znížime teplotu na 170°C a pečieme hod zakryté. Potom odkryjeme a pečieme ešte cca min. Jeho příprava navíc nevyžaduje žádné vysoké kuchařské nároky a všechny suroviny jsou běžně dostupné.
Vyzkoušejte si náš svěží a zdravý salát z pohanky podle VIDEOreceptu. Z pohanky se především peče chléb. Zdobali ho nakoniec slipky,a otec len pozeral,ze drahy chleba dobu. Zkoušela jsem víc receptů, ale nakonec vyhrál tento. A to díky rychlosti, snadnosti a hlavně chutnosti.
Já osobně dělám chléb z pohankové mouky, ale můžete chléb vyrobit přímo z pohanky. Tématické fráze: chléb s pohankou domácí chléb s pohankou chleba s pohankou chleba z pohanky chléb z pohanky chléb s pohankou recept domácí chleba s pohankou chleba s pohankou recept zitny chleb s pohankou pohanková acidofilní buchta chléb s pohanky recepty s pohankou chléb z pohankové mouky recepty na chleba z pohankové mouky. Pečivo z pohankové mouky recepty, které budete milovat. Ale ona to není žádná věda.
Jenom všechny ingredience smícháte dohromady, strčíte do trouby a pak hlídáte, abyste z ní chleba ve správnej čas vyndali. Receptů na semínkový chléb je spoustu, já jsem zvolila bezlepkovou variantu s větším podílem pohanky na úkor semínek, aby chleba nebyl tolik tučný. S jeho přípravou je však nutné začít dny předem. Osvědčilo se mi začít večer, kdy si zalijeme bio pohanku vodou a necháme ji přes noc namáčet. Ideální je přidat tolik vody, aby se téměř všechna postupně do pohanky vsákla (pro pohanku z Pro Bia je to přibližně díl vody na díly pohanky ). TIP jak začít s pohankou: Pokud si na pohance chcete pochutnat, volte mechanicky loupanou pohanku.
Pokud vybíráte mouku, volte raději tu světlou hladkou před celozrnnou, kde byste mohli cítit tzv. K dostání je v několika variantách: pohanka kroupy – příloha, rizota, polévky, sladké.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.