čtvrtek 29. září 2016

Broušení nožů na brusce

V této episodě se zaměřuji na základní broušení nožů pomocí brusky Tormek a přípravku SVM 45. Máme kotoučovou elektrickou brusku, proč ji nevyužít při broušení nožů ? Možné to je, ale pozor, čepel se bude při ostření příliš zahřívat a tím se změní vlastnosti kovu, z něhož je vyrobená. Může se stát, že kov překalíme, takže se pak ostří bude lámat pokaždé, když narazí na trochu tvrdší podložku. Na vlhčení můžete použít postřikovač na květiny či mokrý hadřík. Postup při broušení je poměrně jednoduchý, stačí souměrně táhnout ostřím případně kroužit po brousku.


Jakmile dosáhnete ideálního ostří, můžete pokračovat v broušením na jemném kameni. Diamantová čepel na ostření velmi tupých nožů. Jsou vhodnější pro broušení keramických nožů , protože nevyvíjejí boční tlak na jejich křehkou čepel.


Jednak musí mít diamantové kotoučky, jiné materiály nejsou dost tvrdé, a ne všechny elektrické diamantové brousky jsou vhodné na keramické nože. Nabízíme broušení Vašich kuchyňských nožů. Broušení kuchyňských nožů.


Jedná se o vodou chlazenou nízko otáčivou brusku TORMEK T- která ostří nože nevyhřeje. Na leštění nepoužíváme standardně dodávaný kožený kotouč, abychom ostří nože zbytečně. Na nové brusce tohoto tipu není dobré kombinovat různé druhy materiálu a zbytečně ničit kotouč, takže na ní to raději zkoušet nebudu. Nůžky, nože, brousím… Hláška z legendárního a krásného dětského filmu mě napadla, když jsem zkoušel, co vše lze na brusce Woodster WG nabrousit. Pro domácí broušení nožů jsou velmi oblíbené brusné sady Lansky nebo Ganzo.


Brusná sada KMFS patří mezi nejlepší ruční brusné sady na nože a nože na ní nabrousíte do dokonalosti. Náhradní brusné kameny do brusné sady najdete v naší nabídce ke každé sadě. K broušení a ostření nožů používáme pomaloběžné brusky chlazené vodou, u kterých nedochází k přehřátí čepele. Dále využíváme brusné a obtahovací kameny s různou hrubostí.


Kuchyňské nože brousíme většinou v první fázi na pomaloběžné brusce a následně v druhé fázi dobrušujeme ručně na brusných kamenech. Ostření nožů na ocílce - honing. Ocílek je několik druhů a to věčinou ocelových a od toho jejich anglické jméno „steel“, ale existují i ocílky porcelánové a jiné. S tupým nožem se totiž těžko manipuluje a musí se na něj tlačit, takže snadno sklouzne a poraní vás. Moje zkušenosti s broušením nožů a vrtáků.


Na webu je kupodivu málo jednoduchých návodů pro amatéry. Drážky na dřevěných stojanech vyráběných společností Victorinox lze v případě potřeby i čistit. Keramické nože se brousí diamantovým brouskem. Lze jej použít pro ostření všech typů nožů , včetně keramických a titanových nožů a nožů z uhlíkové a nere-zavějící oceli.


Dvoustupňový ostřič nožů nabízí první stupeň (karbid) pro hrubé broušení , který zostří tupé hrany, a druhý jemný stupeň (keramika), jenž vhodný jak pro jemné broušení v návaznosti na první stupeň, tak pro pravidelné ostření čepele - poskytuje leštěné, jako břitva ostré hrany. Brusný systém KAZAK PRO je určen pro broušení kuchyňských, loveckých i zavíracích nožů pod definovaným úhlem. Otočná hlava umožňuje broušení nože bez přepínání. Oproti verzi UBR je otočná hlava snímatelná, můžete tedy používat jednu pro malé nože s instalovaným U adapterém a druhou pro velké nože. Orientační doba nabroušení tří standardních kuchyňských nožů je minut.


TAIDEA zvýhodněný startovací set brusných kamenů na broušení nožů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky