středa 12. října 2016

Cukernatost kvasu

Příprava kvasu na pálení: Ovoce určené k získání kvalitního destilátu (slivovice) musí být dobře vyzrálé (nejlépe přezrálé) zvláště u peckovin. Ovoce nesmí být plesnivé ani nahnilé, protože hnilobná chuť přechází do destilátu a hnilobnými procesy se snižuje i obsah využitelných cukrů. Ne každý má možnost měřit cukernatost doma, proto pro vás máme bezplatnou službu a cukernatost vám změříme. Není nutné měřit obsah cukru při založení kvasu , ale člověk si už může udělat představu, co od něj může očekávat.


Měříme cukernatost před a následně i po vykvašení. Tak zjistíme nejlepší dobu. Při kontrole kvasu je dobré měřit cukernatost. Jakmile je na nule, může se jet do palírny.


Pokud ale máte kvasnou zátku, tak vydrží i dalších několik týdnů, alkohol z něj neuniká a jak čistý jste jej zakládali, tak čistý vydrží celé měsíce. To pak můžete pálit, kdy se vám to hodí, třeba v únoru,“ uzavřel. Zákazník totiž neplatí za objem kvasu , dobu pálení, ani množství spotřebované energie, nýbrž pouze a jen za vypálený alkohol. A stejné peníze stojí líh vyrobený z ovoce i ten z cukru. Z oslazeného kvasu toho nateče víc a pít to bude beztak zákazník.


Ze 100kg kvasu je možné získat až litrů pálenky – u švestek či moštu (jablka, hrušky) i více. Kvasinky: pro ideální kvalitní vykvašení je nejlepší přidat do kvasu kvasinky a výživu pro kvasinky. Kvasinky zajistí rovnoměrné kvalitní prokvašení bez jakýchkoliv změn v chuti kvasu či pálenky. Ten zbytkový cukr je skutečně velmi vysoký.


Mimochodem, takovou cukernatost mají některé ranější odrůdy v plné zralosti. Zakládaní kvasu letos v únoru. Kolega ze Slovácka tam tvrdil, že u nich durancie z toho důvodu ředí vodou vždy. Při měření kvasu je nutno odečítat procento necukrů v kvasu které se liší podle ovoce. U měření Brix cukroměrem odečítáme látky necukerné dle druhů ovoce.


Při měření klasickým cukroměrem se stupnicí ČNM jsou již látky necukerné odečteny v průměrné výši. Cukernatost moštu je jedním z ukazatelů jeho kvality. Udává se ve stupních cukernatosti a nejčastěji se určuje v odměrném válci speciálním hustoměrem. Rozeznáváme několik stupnic, u nás je používán °NM (normalizovaný moštoměr ) – udává počet kg cukru ve 1l moštu. Naproti tomu v sousedním Rakousku je.


Ať je v něm šťávy kolik chce (já třeba dělával kvas ze směsi drť : mošt = : 1), beztak Vám bude lehčí drť plavat na povrchu a po skončení kvašení bude částečně naoxidovaná a zoctovatělá. Kolega Vám chtěl poradit, jak zužitkovat i zbylý cukr v kvasu , po asi už ukončeném kvašení. Tím naředěním především snížíte procento alkoholu v kvasu. A pokud to procento snížíte dostatečně, kvasinky ještě pár dnů přežijí a budou dále zpracovávat zen zbytkový cukr. Slivovice z ovocného kvasu a ne nějaké parfémované lavorovice.


To je nutné provést po ukončení kvašení do doby pálení. Asi týden po připravení kvasu odebereme potřebné množství šťávy a změříme její cukernatost. Na jakou cukernatost mohu doplnit cukrem, aby ještě běžně dostupné vinné. Jistou váhu má znalost vlastností kvasu i při jednání s majiteli pálenic. Dovednost zjišťování extraktu moštu a kvasu může stimulovat pěstitele v dalších sezónách při výběru optimální zralosti ovoce, použití kultivovaných kvasinek a řízení teploty a doby kvašení.


Správná práce se surovinou je bezesporu. Ideální cukernatost kvasu je do (můžeme změřit cukroměrem), více cukru ve kvasu obvykle znamená, že kvasinky všechen cukr neprokvasí a ten potom v pálence způsobuje nepříjemné „škrábání“ v krku. Spousta lidí však jakýkoli přídavek cukru do kvasu neuznává a pálenku vyrábí pouze z ovoce.


Kvas je nutné přivézt na vypálení ve chvíli, kdy klesne obsah zkvasitelných cukrů v kvasu a přiblíží se nule. Velmi záleží na podmínkách kvašení, cukernatosti kvašeného ovoce a dalších faktorech. U hrušek je nutno přivést k vypálení ve chvíli, kdy je cukernatost mezi 1-2.


Tato pomůcka je určena všem, kdo potřebují převádět cukernatost roztoku mezi různými stupnicemi cukernatosti (sladkosti). Jelikož je každá stupnice založena na jiném principu stanovení obsahu cukru, výsledné hodnoty nejsou a ani nemohou být absolutně přesné. Jsou však dostatečné pro praktické využití.


Moštoměr stojí kolem stovky, pokud nevíte jakou cukernatost má vaše drť, nepomůže žádná anketa, je to plácání do vody. V alkohol se přemění pouze cukr (dužina která ho obsahuje) slupka, jadřinec a stopky v tom kvasu vyhnijí. Je to stejné jako nechat kvasit víno z hroznů se stopkama a jadérkama. Dočasné obmedzenie platobné metódy DOBIERKA Vážení zákazníci, vzhľadom k opatreniam, ktoré postupne zavádzajú jednotlivé prepravnej spoločnosti v súvislosti s koronavírusom, sme boli nútení dočasne odstrániť možnosť platby dobierkou.


Ty jsem podrtil přes elektrický drtič a dal do sudů. Používám 50l konve kvůli lehčí manipulaci. Hned po naplnění sudů jsem přidal pektolytický enzym dle dávkování výrobce. Na druhý den jsem do kvasu přidal živnou sůl a na další den i kvasinky - universální.


Stromy vynikají zdravým růstem, tvar koruny se téměř neliší od domácí švestky. Velmi brzy začíná dávat úrodu, plodí pravidelně a dobře.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky