pondělí 24. října 2016

Portské víno podávání

Jak servírovat portské víno , tak abyste si jej naplno vychutnali a zároveň vyhověli nepsaným pravidlům jeho podávání ? Myslet musíme především na výběr skleniček, správnou teplotu i načasování přípitku. Pravé portské víno , chráněné známkou „Porto“, představuje fortifikované, dolihované vínoz hroznů sklizených na svazích řeky Douro na severu Portugalska. Charakteristické jsou rudá barva, specifické aroma, intenzivní chuť, vyšší podíl cukru, a především dobře známý, přesto mnohé stále překvapující vyšší obsah alkoholu, pohybující se mezi až. Připravovat portské víno k podávání je velmi zajímavá práce. U běžných ruby, tawny, datovaných tawny a LBW se nemusíme bát sedimentu, jelikož ten již byl odstraněn při plnění vína do lahví.


Pojďme se však podívat na servírování vintage portského. Podávání portského vína. C, bílé spíše chlazené na teplotu - 14°C. Portské víno se pije především čisté.


Za aperitiv se hodí zejména suché bílé portské. Zapomeňte na to, že vytáhnete lahev z vinotéky a začnete ji rozlévat. O přípravě vína k podávání existuje skoro celá věda.


Všichni víme, že teplé víno se nedá pít. Profesionální sommeliér by ale s díky odmítl i sklenku. Vzhledem připomíná sklenka na sherry jakousi zmenšenou sklenku na víno s objemem kolem 120ml. Kromě sherry se hodí rovněž na podávání dalších aperitivů z řad likérů a dezertních vín, včetně portského. Ačkoliv se tedy tato sklenka nazývá Sherry Glass, její využití je, jak vidno, mnohem širší.


Pojmenováno bylo po městě Porto ležícím v ústí řeky Douro v severním Portugalsku. V rámci EU se jedná o chráněnou značku a jeho exklusivita spočívá v místě výroby, v údolí Douro. Sklenice na portské víno má tulipánový tvar.


Správná šířka sklenice je mezi šířkou sklenice na bílé a na červené víno. Teplota pro červené a bílé. Nesprávnou teplotou při podávání portského vína byste mohli zkazit celý zážitek. Některé prameny tvrdí, že víno dostalo své jméno díky tomu, že se vína převážela přes moře na lodích z přístavu do přístavu (Port = přístav).


Skladování a podávání vína. Mohli byste si myslet, že jakmile si vyberete svou láhev vína, máte hotovo. Zvládli jste to obtížné. Ale způsob, jakým s vínem zacházíte, když si jej přinesete domů, a zejména, jak jej uložíte, může překvapivě výrazně ovlivnit jeho chuť. V nabídce našeho eshopu najdete sklenice na víno , sklenice na vodu, sklenice na lihoviny, koktejlky i sklo na pivo.


Nabízíme zboží od známých světových a tuzemských značek Luigi Bormioli, Crystalex nebo Riedel. Nakupte za nejlepší ceny! Dnes objednáte, zítra máte doma. Tato sklenice na bílé víno je vhodná pro podávání především bílých vín, ale můžou se v ní podávat i některé destiláty nebo dolihované vína.


Sklenička vyniká svým klasickým a zároveň ojedinělým tvarem připomínajícím lehce rozevřený tulipán – tělo kalíšku je baňaté a směrem k hrdlu se uzavírá, aby dokonale kumulovalo aromatické látky nápoje. Doporučeno k Ideální jako aperitiv, dobře doprovodí foie gras nebo dezert. Vyrobené z pečlivě vybraných hroznů vypěstovaných v oblasti Douro a zrající v dubových sudech ve starobylých vinných sklepech Ferreiras.


Historie výroby portského vína se prolíná s historií rodiny žijící poblíž přístavu Martha, která pěstovala a vyráběla víno již po mnoho generací. Rubínově zbarvené víno vyráběné jedině z modrých hroznů pomocí nakvašení či tepelného zpracování.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky