středa 26. října 2016

Jak uložit česnek na zimu

Nejlepší je, uschovat si nebo uskladnit si kvalitní česnek právě na tyto časy. Poradíme, jak uskladnit česnek na zimu , aby v kuchyni byl po ruce pokaždé, když je. Dalším snadným způsobem, jak česnek uchovat, je sušení.


Sušený česnek zmenší svůj objem, takže i velké množství zabere v kuchyňské skříňce jen kousek. Při vaření se do česneku vsákne voda a váš pokrm tak získá báječnou chuť.

Jsou dva hlavní způsoby, jak česnek sušit a který si vyberete závisí na tom, zda máte elektrickou sušičku, či nikoliv. Jak uchovat česnek přes zimu ? Nejlepší je česneku po sklizni seříznout stonek a nechat na suchém a temném místě paličky vyschnout, až začnou šustit a zbělají. Poté máme několik možností jak dál česnek uchovat.


Podstatou uskladnění česneku na zimu jeho důkladné osušení, kdy ho necháme zavěšený alespoň jeden měsíc v místě, kam slunce nedosáhne, ale dostatečně tam proudí vzduch. Poté česnek ostříháme (palíčák) nebo ukroutíme (nepaličák). Zároveň musíme zastřihnout i kořínky.

Pokud už tam česnek musíte mít, nezapomeňte jej proložit papírem, který bude vlhkost absorbovat, a uložit jej do uzavíratelné nádoby. Do mrazáku už může jít bez papírů. Ztrácí ale své aroma a ostrost.


Dostala jsem od babičky česnek , mám ho v malinkém kýblíčku od zmrzliny (bez víčka, to se mi nějak zatoulalo) a zjistila jsem, že se mi začíná kazit. Jak ho tedy skladovat, nebo dá se dát do mrazáku? Pokud ano, v jaké podobě (celé stroužky, prolisovaný)?


Nebo ho uchovávat naložený v oleji (popř. jak na to)? Takové najdete například na půdě či ve stodole. Necháme česnek důkladně proschnout, aby nám přes zimu doma neplesnivěl a nehnil. Suchý česnek lze skladovat také v nádobě z kameniny s uzavíratelným víkem.


Někdo palice skladuje uzavřené v obalech na vajíčka na větraném suchém místě (např. ve spíži). Kořenová zelenina vydrží venku do října. Se sklizní kořenové zeleniny spěchat nemusíte. Její pozdní odrůdy vydrží v zemi ještě do konce října, v letech s příznivým počasím ji můžete sklízet do poloviny listopadu a nejotužilejší pastinák přežije bez úhony zimu na záhonech. Já pěstuji česnek již let.


Po usušení česnek třídím, naloupu na sadbu a ostatní si nechám v kbelíčku na balkoně.

Vydrží mi tam až do jara. Uklízím ho jen když hodně mrzne. Ale jak poleví mrazy, jde opět na balkon.


Poškozený česnek při sklizni nebo loupání dávám do krabičky od pařížského salátu do. Univerzální rada, jak dlouhodobě v domnácnosti skladovat česnek , neexistuje. Nejvhodnější prostor pro skladování konzumního i sadbového česneku je vzdušné stinné místo. Hodně záleží nejen na podmínkách, které na skladování máme, ale také na druhu a kvalitě česneku. Proto pokud se chystáte česnek pěstovat.


E) Naše babičky česnek skladovaly na sítech s vrstvou hrubšího písku (zrna musela být větší, jak oka, aby nepropadla). Na suchý písek v temném a studeném sklepě se položily dobře usušené palice česneku bez natí, česnek takto uskladněný vydržel až do pozdního jara. Další informace o česneku najdete v naší.


Někde jsem četl, že je možno česnek naloupat a do sklenice l dát 1cm soli, na toto naloupaný česnek ale již nevím, zda vysát vzduch nebo jak dále uskladnit a jak dlouho česnek vydrží. Pokud mi dáte informaci k požadovanému tak předem děkuji. Nakládání zelí patří mezi nejdůležitější kuchyňské práce v podzimní sezóně.


Zajistíme si tak skvělý zdroj vitamínů na celou zimu a do přípravy se mohou zapoj. Uskladněnou krabici nechte při nižších teplotách zavřenou. Pozor - česnek , který bude v kontaktu se vzduchem může zmodrat, zezelenat až zhnědnout.


Může ležet velmi dlouho, aniž by ztratil své užitečné vlastnosti. Jak skladovat česnek na zimu ve sklepě, řekněte článek. Ideální je česnek uložit na suché a tmavé místo s chladnější teplotou. Dobře vyschlý česnek snadno přečká zimu při teplotách od patnácti do dvaceti stupňů, vyžaduje však cirkulaci vzduchu.


Na kg česneku hned přidejte 2g soli, může být i mořská. Pokud chcete česnek uskladňovat déle než půl roku, dávku soli zvyšte na 5g. Používejte všude tam, kde přidáváte čerstvý česnek. Takto využijete česnek ještě dlouho, čerstvý by vám už určitě nevydržel.


Náš kurník bylo proto potřeba zateplit. Video krátce ukazuje, jak kurník zateplit a připravit tak na zimu. Tím můžete udržet slepice v.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky