čtvrtek 25. července 2019

Měření cukernatosti kvasu

Měření cukernatosti kvasu pomocí refraktometru, obsah cukru v kvasu před pálením. Prémiový produkt, pro měření cukernatosti kvasu : RHX -MS Při měření kvasu je nutno odečítat procento necukrů v kvasu které se liší podle ovoce. Ceny refraktometrů jsou v porovnání s moštoměry vyšší, ale jejich velkou výhodou je okamžité naměření hodnoty a velmi malé potřebné množství vzorku pro měření (pár kapek vzorku).


Při kontrole kvasu je dobré měřit cukernatost. Jakmile je na nule, může se jet do palírny. Pokud ale máte kvasnou zátku, tak vydrží i dalších několik týdnů, alkohol z něj neuniká a jak čistý jste jej zakládali, tak čistý vydrží celé měsíce.


To pak můžete pálit, kdy se vám to hodí, třeba v únoru,“ uzavřel. Když výsledek měření refraktometrem, ale i jiným způsobem, vydělíme dvěmi, dostaneme přibližnou teoretickou výtěžnost lihu. V žádném případě se, ale nejedná o žádnou korekci při měření cukernatosti jak Vám poradili v pálenici. Mám teď samozřejmě na mysli měření při zakládání kvasu.


Víte, jak se starat o kvas na slivovici. Podívejte se na naše video. Asi jsem to špatně sformuloval.


Zajímalo by mě, jestli ovlivňuje teplota kterou mám v místnosti cca 12C celkové měření kvasu cukroměrem, když mám cukroměr bez teploměru. Jestli je to podobne jako měření lihoměrem =při menší teplotě menší lihovitost. Pro měření cukernatosti bobulí je určen refraktometr RWN10-ATC, který obsahuje stupnice Československého normalizovaného moštoměru (°ČNM, °NM), Klosterneuburského moštoměru (°KMW, °Kl, Babo), Oechsleho moštoměru (°Oe) a univerzální stupnici Brix (°Bx). Prosím poradte, kdo s tím máte zkušenost.


Letos jsem poprvé měl větší úrodu broskví a zárověn se mě většinu podařilo otrhat dříve než mě je domácnost zkonzumovala, ale vzhledem k celkem známé malé cukernatosti broskví jsem do kvasu přidal obvyklé množství cukru. Cenově výhodný PROFESIONÁLNÍCH refraktometrů pro přípravu destilátu. Obsahuje 1x refraktometr na kvas a 1x refraktometr lihoměr to vše v jednom praktickém kufříku. Vysočina - Vypálit lze v podstatě vše, co vyroste na zahradě.


V létě třešně a meruňky, na podzim třeba švestky, hrušky a jablka. Originální chuť má pálenka jeřabinka - z. Přesnost měření činí 0. Vhodný pro měření obsahu cukru v pivní mladině (pivní břečce), cukernatosti ovocných a zeleninových šťáv. Lze s ním též měřit koncentraci olejových emulzí (obsah oleje ve vodě), kvalitu mléčných nápojů, kravské mlezivo (kolostrum) a tak podobně. Měření je nejpřesnější při teplotě měřené kapaliny 20°C.


Jak se zjistí připravenost kvasu ? Jednoduchým způsobem, a to prostřednictvím jediného nástroje, jímž je cukroměr na kvas. Práci s ním uvidíte přehledně na našem videu. Kvas se změří, a pokud je hodnota na nule, můžete vyrazit do pálenice. V našem případě zůstala. Jistou váhu má znalost vlastností kvasu i při jednání s majiteli pálenic.


Dovednost zjišťování extraktu moštu a kvasu může. Při aplikaci kvasu nepoužívejte ostré předměty, můžete tak poškodit nebo poškrábat hranol. Ihned sklopte víčko a nyní můžete změřit hodnotu, tam kde přímka protíná stupnici mezi tmavou a světlou částí v zorném poli. Na stupnici přečtete obsah cukru v kvasu.


Po změření hodnoty ihned očistěte hranol a víčko. Moštoměr (také zvaný cukroměr nebo Oechsleho vážky) je druh hustoměru, používaný při domácí výrobě alkoholických nápojů k orientačnímu určení obsahu cukru ve vinném moštu nebo v kvasu pro pálení kořalky. Je založen na jednoduchém principu, že čím je tekutina sladší, tím je hustší a vytlačuje ponořené. Pomocí optického refraktometru s kalibrací pro různé druhy ovoce Vám z dovezeného vzorku změříme cukernatost kvasu a doporučíme optimální termín pálení. Optický refraktometr (brixmetr) stupnice v rozsahu až °Bx.


Lze s ním měřit koncentraci olejových emulzí (obsah oleje ve vodě), kvalitu mléčných nápojů, kravské mlezivo (kolostrum) a tak podobně.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky