pondělí 8. července 2019

Pěstování rajčat v kýblu

Vypěstovat chutná rajčátka a papriky můžete nejen na zahrádce, ale bez problémů také v nádobách třeba na balkoně v paneláku či na terase rodinného domu. Právě tato zelenina je pro pěstování v nádobách velmi vhodná. Navíc rajčata a papriky, které si vypěstujeme sami doma, chutnají o poznání lépe, než ty, které jsou k dostání v obchodech. Sazenice rajčat se umisťují šikmo do země Autor: Archiv ireceptar. Pěstování rajčat v pytlích.


Rajče vysazené v plastovém pytli Autor: Archiv ireceptar.

Máme pro vás tip, jak jednoduše a bez namáhavého rytí vypěstovat brambory - na hromadě popela a posekané trávy. Pár dalších fotek najdete v našem článku o. Rajčata jsem v kýbli pěstoval ve směsi zahradní zeminy a kompostu 1:2. Předpokládám, že kvalitní zemina by s občasným přihnojením vyhověla rovněž, kupovat pytlovanou je zbytečně drahé. Na pěstování rajčat používám již dva roky plastové nádoby od barev vnitřní malby i fasádních (- kg). Odrůdy rajčat , které se hodí na balkon.


Je to zhruba čtyřicet centimetrů vysoká, silně plodící odrůda typu cherry. Pokud budete rostlinu pravidelně každých čtrnáct dní přihnojovat tekutým hnojivem, citelně zvýšíte násadu plodů.

Ostatní podmínky pěstování rajčat přes zimu se v podstatě shodují s tím, jak se pěstují rajčata v pytli nebo v kýblu , na balkoně. Je nutné zajistit dostatek vlhka i výživy, tu pomocí tekutých organických hnojiv. Podrobnější pokyny k pěstování rajčat najdete v předchozích boxících. Naše rajčátka měla velmi brzy první plody, dříve než ta na záhoně u sousedů.


Zhruba v polovině května, tedy po „zmrzlých“ se mohly sazeničky rajčat a další zeleniny konečně vysadit ven, ať už na záhony, do pytlů, či dostatečně velkých zavlažovacích truhlíků (jak pěstovat právě v nich čtěte zde). Papriky už je pozdě vysévat, jedině koupit sazenice někde na trhu, taky mohou být v nádobě, někde v závětří, a cherry rajčata se. Vzorek bude samozřejmě na balkóně, abych měl nějakou radost a okamžitý přístup k výsledku.


Hlavní úroda by ale měla být v nějaký pořádný zemi než jen ve stavebním kýblu z OBI. Jelikož všechny záhony jsou na chalupě obsazené, musel jsem si vyrobit nový. S tou radou o klimatu pěstování jsem za jedno se Stanislavem,ale jednu zkušenost mám jsme v 5m.


Ostropestřec je v našich podmínkách jednoletkou. Výsev provádíme na jaře v dubnu “na husto” do řádků vzdálených cm. Po vzejití jednotíme rostliny v řádku na cca cm. Otropestřec dorůstá výšky – metry. V zahradě je nepřehlédnutelný.


Snad každý, kdo k nám letos zavítal, ptal se, co nám. Vždycky si nakopu kýbl, a ten nechám ve sklepě.

Hlízy v kýblu s vlhkým pískem spotřebuji než se stačí zkazit nebo vyschnout. Může za to především počasí posledních dní, které je jako na houpačce. Rajčata pěstuje snad každý, protože jsou poměrně nenáročná a dají se pěstovat jak na zahradách, tak na balkonech nebo třeba v pytlích. K úspěšnému pěstování rajčat potřebujete slunné místo, kompost, hnojivo a samozřejmě silné sazenice. Ochrana proti ní (pokud pomineme chemické přípravky, kterých je na trhu dostatek), je v pěstování odolnějších odrůd (např.


Regina F Viola F Karolina F Aurea F Viktorie F atd), které sice nejsou rezistentní ale pokud jsou napadeny, tak rychle obrůstají a plodí dále i po napadení. Dále je to urychlení sklizně. Jedine, co na svilusky zabira je vlhko a chladne teploty, oboji v lete nedostatkove zbozi. Jako blbec jsem v poslednim stadiu tehotenstvi vecer kmitala na balkone a rosila vsechny rostliny na spodnich strane listu.


U rajcat vysokych 2m jsem si docela makla. Nakonec jsme jeli na dovcu a ja vedela, ze kdyz se vratim, bude po rajcatech, protoze. Kč Nejkrásnější písničky z českých pohádek CD. Královské regge Trpaslík Mach a Šebestová Postraším, vystraším Rybička v kýblu Krkonošská pohádka Dlouhý, široký a bystrozraký Maková panenka Jabloňová panna Z mechu a kapradí Hlupáku najdu tě Tři oříšky pro Popelku Žofka Beznadějný blues Dělání, dělání Ten.


Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky