pátek 16. srpna 2019

Leptání skla kyselinou fluorovodíkovou

Reakcí fluoridu vápenatého s koncentrovanou kyselinou sírovou vzniká fluorovodík a síran vápenatý. Fluorovodík reaguje s oxidem křemičitým ve skle a vzniká fluorid křemičitý – došlo k vyleptání skla. Lepidlo MAMUT GLUE (High tack) v pořadu Rady ptáka Loskutáka (CZ) - Duration: 5:29. Den Braven Czech and Slovak a. Těkavost: vysoká, uvolňuje se plynný fluorovodík – toxický plyn.


Nebezpečně leptá pokožku, při krátkém působení zanechává na kůži žluté skvrny. Kyselina fluorovodíková se vyrábí rozkladem kazivce, t. Silně leptá kůži, oči a zažívací ústrojí. Návrh potisku Nejprve spolu probereme vaši představu.


Linky pro chemické leptání nápojového skla. Tato zařízení jsou určena pro automatické leptání a mytí nápojového skla dekorovaného technikou rytí do vosku. Na začátku linky jsou výrobky ručně lepeny na leptací palety a na konci linky ručně vyjímány z košů. Sklářské barvy se nanášejí na povrch skla štětcem, postřikem přes šablonu nebo protlačováním sítem (síťový tisk).


Aby malba dobře držela, zataví se sklo opět v peci. Podložní sklíčko očistíme pomocí vaty namočené v benzinu, uchopíme do kleští a počkáme až oschne. Očištěné podložní sklíčko vložíme pomocí chemických kleští do rozehřátého vosku.


Povoskované sklíčko vyjmeme z vosku a necháme zatuhnout. Vyryté části skla se tak naleptají a vznikne vzor. Při zvyšování objemu amorfního skla nabývá keramická struktura na transparenci, ale ztrácí svou mechanickou odolnost.


Leptání skla kyselinou fluorovodíkovou

Linka pro chemické leptání skla. Automatická linka pro chemické leptání a mytí tabulového skla pro výrobu pilníků je vyrobena převážně z plastů PP-H (polypropylen) a PVC-U (polyvinylchlorid). Leptáním se povrch skla také matuje. Do kelimku dáme pevný fluorid vápenatý a přidáme konc.


Překlopíme hodinovým sklířkem s nápisem HF vyrytým do vosku. Po určité době pozorujeme vyleptaný nápis. Chlor Příprava chloru oxidací. Třpyt skla lze podpořit diamantovým brusem.


Leptané sklo je výsledkem chemického procesu nazývaného matování – leptání již zmíněnou kyselinou fluorovodíkovou. Touto technikou nanášení kašičky ze solí kyseliny fluorovodíkové lze vyrobit nejrůznější značky, či zdobení na povrchu skla. Vzor vyrytý na plochách pokrytých kyselinovzdorným voskem se zahloubí ponořením do lázně.


Ručně s čárovými motivy přenáší vzor do vosku pantograf nebo gilošovací stroj. Rucne s cárovými motivy prenáší vzor do vosku pantograf nebo gilošovací stroj. Zatímco leptání je dáno rekcí s kyselinou fluorovodíkovou , pískování vzniká otryskáním čirého skla jemným pískem přes šablonu pod vysokým tlakem.


Různými způsoby zušlechtění skleněné tabule je možno dosáhnout zajímavých. Matný povrch: páry HF nebo vodné roztoky fluoridových solí s uhličitany nebo sírany. Užitkové, dekorační, stavební, varné, laboratorní, chemické, optické.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky