pondělí 19. srpna 2019

Mléčné kvašení zeleniny

Premium Loading. Skip trial month free. Fermentace zeleniny mléčným kvašením (Torši) Škola na konci světa. To vše zlepšuje naše trávení a tedy využití všech živin.


Tak často zmiňovaná imunita organismu má v přirozeně prokvašené zelenině skvělého spojence. Působí totiž symbioticky na osídlení. Kvašení může trvat několik hodin, nebo několik dní. Příprava zabere necelou hodinu a každý týden si můžete udělat jinou kombinaci.


Stačí se řídit naším základním receptem. Nechat zkvasit můžete téměř kteroukoli tužší. Mléčné kvašení Mléčné kvašení je velmi zdravý způsob zpracování mléka i zeleniny. Dozvíte se - jak na fermentaci, jinými slovy kvašení?


Mléčné kvašení zeleniny

Co vše lze nechat zkvasit - fermentovat? Jak vyrobit jogurt fermentací? Nádobu umístěte na místo se stabilní pokojovou teplotou, ne k topení, nebo na sluníčko. Zelenina pustí šťávu a začne být trochu cítit, to je v pořádku, je to znamení, že probíhá mléčné kvašení.


Nechte – dní kvasit a pak jí dejte do lednice, tím se kvasný proces zastaví. Je důležité, aby zelenina byla. Mléčně kvašená zelenina se připravuje podobně jako kysané zelí, ale není to v žádném případě to samé.


Kromě exkluzivní dobroty, jsou to především vitamíny, minerály, enzymy a laktobacily pro mikroflóru střev. Náhradu za šťávu ze zeleniny připravíte tak, že malou část zeleniny odeberete a spolu s vlažnou vodou rozmixujete na řidší kaši. Tip: Zelenina kvašená bez soli bude trochu jiná než ta tradičně připravovaná, je měkčí a ne tak křupavá jako zelenina kvašená se solí. Nenechte se tím překvapit.


Rozšířenost mléčného kvašení je pochopitelná, protože představuje velmi praktický způsob, jak uchovávat zeleninu a zajistit si tak i na zimní měsíce pestrý jídelníček. Na své si přijdou i ti, kteří obrací každou korunu, protože fermentovat může opravdu každý a základní surovina na výrobu mléčně kvašené zeleniny – zelí, čínské zelí, mrkev. Okurky, zelí, papriky a další druhy zeleniny , upravené tímto způsobem, jsou ale velmi chutné a oblíbené. Nakládání zeleniny mléčné kvašení recepty, které budete milovat. Po tom týdnu by každopádně měla být voda rozhodně kyselá – to je znak toho, že mléčné kvašení se povedlo.


Princip: Bakterie mléčného kvašení vytvářejí z cukrů kyselinu mléčnou chránící hmotu před ostatními mikroorganismy, které nesnášejí kyselé prostředí. Kyselina mléčná by v té koncentraci. Nejvhodnější teplota pro mléčné kvašení je až °C. Cukr se stačí rozložit přibližně během až dnů.


Lepších výsledků však docilujeme při nižší teplotě, nejčastěji až °C, i když potom trvá kvašení déle. Při kvašení vzniká velké množství vitamínů C, B B B K, enzymů, z minerálů například hořčík, draslík, fluor, laktobacilů a kyseliny mléčné. Zelenina zlepšuje trávení a vytváří tu správnou symbiózu pro osídlení biokultury ve střevě. Ovšem stejně tak si můžete připravit zásobu výborné kvašené zeleniny , která vám vydrží klidně přes celou zimu, skvěle obohatí váš jídelníček a přispěje k dobrému zdraví. Tělo ji totiž dobře stráví díky přítomným enzymům, kyselině mléčné a laktobacilům.


Ty jsou důležité i pro správnou mikroflóru střev. Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv. Výsledky nejsou vždycky předvídatelné.


Z tohoto důvodu když se proces nakládání stal průmyslovou záležitostí, učinila se řada změn, které udělaly konečný výrobek uniformnější a snáze prodatelný, ovšem nikoliv nutně výživnější. Takto kvasit necháte v pokojové teplotě, kolem stupňů (bez větších výkyvů) 5-dní, během této doby ji můžete cítit, probíhá mléčné kvašení , ale chuť doma nakvašené zeleniny vám ten pár dní trvající odér vynahradí :-). Hotovou kvašenou zeleninu skladujte v zavřené, nejlépe skleněné nádobě v lednici. Než ale začnete s kombinací více druhů zeleniny , je dobré zkusit nejprve lehčí variantu, například zelí s cibulí a třeba jen z půlky malé hlávky.


Aspoň si tak vyzkoušíte přípravu a zjistíte, jestli vám tímto způsobem upravená zelenina chutná.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky