pátek 30. srpna 2019

Piškotové těsto na plech

Pro přípravu klasického piškotového těsta platí pravidlo: kolik váží jedno vejce, tolik přidáme mouky a cukru, plus jedna lžíce horké vody. Piškotové těsto na plech. Klasické piškotové těsto. Rychlé tvarohové těsto.


Podle potřeby a chuti můžeme tento základ doplnit ovocem a upéci si například bublaninu. Nebo můžeme upečený piškot potřít krémem a polevou, nebo ho jen poklademe ovocem které zalijeme želatinou a necháme ztuhnout.

Recept na piškotové těsto na plech a piškotové těsto na dort. Přestože je piškotové těsto velmi jednoduché a pohotově se dá připravit, nemusí se vždy podařit. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy.


Je dobré nalévat těsto směrem od krajů do středu, hlavně u korpusu. Netvoří se pak uprostřed kopeček. Pokud děláme těsto kakaové, dáme kakao na úkor mouky. Takže pokud dáme lžíce kakaa, mouky lžíce odebereme.


Vyhneme se tak tuhé buchtě.

Je to typ těsta, který se nekypří ani nekyne. Jeho nadýchanost zajišťuje vyšlehaný bílkový sníh a často také do pěny vyšlehané žloutky. Všechny suroviny smícháme. Maliny a jahody dáváme až na upečený piškot. Po upečení můžeme nalít navrch piškotu želatinu.


Základní piškotové těsto je vhodné na rolády, řezy nebo dorty. Můžeme z něj připravit korpus na ovocný koláč, dort, roládu i velikonočního beránka. Přesto můžeme při jeho přípravě narazit hned na několik problémů.


Hotový piškot může být nízký a tuhý, propadlý uprostře nedopečený uvnitř nebo naopak spálený. Všem těmto problémům se dá snadno předejít. Poradíme vám, jak na to. Potom přidám smíchanou mouku s práškem do pečiva a vodu. Na vymazaný plech dám těsto a přidám jakékoliv ovoce.


Prozradíme vám, kde pravděpodobně děláte chybu, a řekneme, jak podobný fail už nikdy nezopakovat. Dají se z něj připravit dorty, rolády. Těsto pak přendám na vymazaný a moukou vysypaný plech nebo do dortové formy.


Na dno používám pečicí papír.

Příprava netrvá déle než minut a vždy mám úspěch. Hlavním pravidlem při pečení piškoty je neotvírat dvířka na troubě. Pokud to vaše ale pořád není dokonalé, zřejmě někde děláte chybu.


Objem piškotového těsta totiž závisí na množství vyšlehaného vzduchu během šlehání vajec s cukrem. Vejce s cukrem ušlehejte ve šlehači do husté pěny, pak vmíchejte kakao. Těsto rozetřete na tukem vymazaný, moukou vysypaný alobal, kterým jste vyložili plech. Prudce pečte ve vyhřáté troubě, dokud těsto neztuhne.


Vychladlý plát těsta potřete libovolnou náplní a zaviňte.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky