pátek 30. března 2018

Přidávat cukr do kvasu

Oficiálně se do kvasu přidávat cukr nesmí! Příliš přidaného cukru ubírá na kvalitě pálenky, která obrazně řečeno zhrubne, nemá tak jemnou chuť a škrábe v krku. Optimální množství je 1kg cukru na jeden sud kvasu (cca 150L). Je pověrou, že cukr se do kvasu přidává pro rychlejší rozjezd kvašení. Stačí malý pokus – rozdrtit dvě hromádky ovoce a jednu smísit s cukrem.


Kvasit začnou současně, a pokud některá později, tak spíš ta s cukrem.

Do kvasu je zakázáno přidávat cukernaté a škrobnaté látky jako cukr , melasu, me obilí a mouku. Výtěžnost podstatně zvýšíme i tím, že ovoce, před uložením do kvasné nádoby, v jiné nádobě jemně pomačkáme tupým plochým předmětem. Podstatné je, že pokud použijete do kvasu dobře vyzrálé ovoce, je tam cukru akorát tolik, aby ho kvasinky stačily spotřebovat, než je jimi vyrobený alkohol zahubí.


A jestli použijete ovoce nezralé a přidáte cukr , budete mít dobrou lihovitost, ale ani sebevíc rafinovaný cukr vám kvalitu pálenky nevylepší. Přidávání cukru a vody do kvasu. Z hlediska zákona je věc jasná, cukr , ani žádné jiné cukernaté a škrobnaté látky (melasa, me obilí …) se do kvasu přidávat nesmí. Realita je však takové, že spousta pěstitelů cukr do kvasu přidává.


Je však třeba přidat cukr dříve, než ovoce začne kvasit.

Po zkvašení se totiž cukr do ovoce už nevstřebá a ovocná šťáva se připálí v kotli. A to je katastrofa, něco podobného totiž nelze vůbec pít. Jedině zralé a zdravé ovoce. Ovoce, které připravujete do kvasu , musí být naprosto zralé. Produkty hnilobného procesu jsou z části těkavé, dostávají se i do destilátu.


Nahnilé ovoce je podstatně chudší o cukr , který byl stráven hnilobnými mikroby. Cukr (myslíme tím řepný cukr - sacharozu) je disacharid složený z fruktozy (ovocný cukr ) a glukozy (vinný cukr ). Při kontrole kvasu je dobré měřit cukernatost. Jakmile je na nule, může se jet do palírny. Pokud ale máte kvasnou zátku, tak vydrží i dalších několik týdnů, alkohol z něj neuniká a jak čistý jste jej zakládali, tak čistý vydrží celé měsíce.


Pokud chcete přidávat do kvasu cukr a jestli je to čuňačina si musíte rozhodnout sám. Ale nevím proč zrovna moučku když je nejdražší a taky obsahuje cca nějakého protihrudkovacího, škrobového balastu. V kvasu se rozpustí i krystal. Cukr je nutno přidávat , pokud nechce o kvas přijít.


Zažil jsem před třemi roky v pálenici dva lidi co měli zkažený kvas (jeden měl 3litrů - vše se lilo do kanálu). Když je palírník vytěžil, zjistil, že nepřidali cukr. Ten cukr je nutný na nastartovaní kvasného procesu.

Samozřejmě, byla by to cesta, ale je tu háček. Porušuje se tím zákon o ochraně spotřebitele,“ zdůrazňuje Benda. Nepřímo ale přiznává, že lidé i přesto do pálenky med přidávají. Vše ovšem závisí ryze na intuici a odhadu. Taky proto, aby jste více vypálili.


Nedávejte více než 2-3kg cukru na 100litrů kvasu. Hlavně cukr rozpusťte v teplé vodě a tu pak vlijte do kvasu tentýž den. Nerozpustěný cukr se zapouzdří a neprokvasí.


Pálenka je tak více lihovitá. Mýtus 5: Cukr urychluje kvašení. Větší koncentraci cukru jak. Do prvního ovoce, které do sudu dám, přidám kbelík vody, případně i kvasinky (někdo může dát cukr ) k povzbuzení toho správného průběhu kvašení.


Pak to nechávám na působení. Toto vymezuje zákon o lihu č. Surovinami přípustnými pro pěstitelské pálení jsou ovoce, jakož i šťávy a odpady z jeho zpracování, a to v čerstvém i ve zkvašeném stavu, pokud neobsahují cizí cukernaté nebo jiné zkvasitelné příměsi. Cukr se opravdu dle české normy či zákona u průmyslově vyráběné slivovice nesmí do kvasu přidávat. To potvrdila průvodkyně při prohlídce likérky R. S dovětkem, že doma manžel ale cukr do kvasu přidává. Cukr podpoří start, rychlost a účinnost turbo-kvasnic.


Kvasnice jako první zpracují přidaný cukr , takže produkt po destilaci rozhodně nebude „škrábat“. Pokud přesto uživatel nechce přidávat žádný cukr , může kvasnice aplikovat přímo do kvasné nádoby s připraveným ovocným kvasem. Pro nejrychlejší výsledek je.


Nádoby se plní zhruba do dvou třetin objemu. Naplnění jedné nádoby by se mělo stihnou zhruba během jednoho týdne. Nedoporučuje se do již rozkvašeného ovoce přidávat čerstvé, kvas svými kyselinkami kazí i nedozrálé ovoce.


U hrušek si dejte ještě velký pozor na kyselost, pokud je kvas málo kyselý nemusí ke kvašení vůbec dojít a kvas zplesnivý. My vždy doporučujeme okyselování kvasu z hrušek ať Vám vyjde měření pH jakkoliv - viz.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky