čtvrtek 15. března 2018

Broušení řetězu motorové pily bruskou

Jak rychle a snadno nabrousit řetěz u motorové pily Mountfield. Unsubscribe from Mountfield? Broušení vrtáků - Duration: 11:14. CrazyGenius 191views.


Přinášíme vám návo jak nabrousit řetězy na motorové pily krok za krokem. Rádi Vás přivítáme v našich kamenných prodejnách v České Třebové a Vysokém Mýtě.

Napnutí a broušení řetězu motorové pily , Tension and grinding chain chainsaw, Spannung und Schleifen Kette Kettensäge, Напряжение и измельчения цепь. Ostrý a dobře udržovaný pilový řetěz vám usnadní práci. Aby řetězová pila dlouho vydržela, potřebuje nejen ve správném poměru namíchanou směs benzinu s olejem a čistý vzduchový filtr, ale i ostrý řetěz. Nabrousit jej zvládnete během pár minut, stačí k tomu pilník na řetěz, šikovné ruce a náš návod.


Pro majitele motorové pily by mělo být samozřejmostí vít v záloze i náhradní řetěz. Využijeme jej nejen v případě, kdy by se nám stávající řetěz poškodil, ale i například v době broušení řetězu. Po delším řezání se zuby řetězu na motorové pile časem otupí.


Postačí, když ho podle potřeby čas od času nabrousíte.

Pokud řetězu na pile nebudete věnovat pozornost, nedojde jen k opotřebení samotného řetězu , ale také lišty. Pokud neumíme nabrousit řetěz, je lépe nechat tuto práci odborníkům v nejbližší prodejně nebo servisu. Jsem uživatelem motorové pily , jejíž intenzitu nasazení lze charakterizovat jako farmářské použití. Některé se prodávají i za nízkou cenu, ptá se čtenář.


Omezovák 1mm je špatně, to je moc! Správně podle typu řetězu , nejčastěji 65mm. Brousí se buď pilníkem podle měrky, nebo spec. Nakonec se zaoblí náběh omezováku. Pro měkké dřevo se může zvětšit na víc ale není dobré - hrozí přetížení řetězu i pily.


Já mám doma elektrickou brusku na řetězy z Lidlu za 4nemůžu si stěžovat. Je sice pravda, že kvůli broušení na těchto elektrických bruskách se musí řetěz demontovat z pily , proto se používá spíše na generální přebroušení řetězu. Většinou se tento úhel rovná stupňům.


Po každém broušení je vhodné řetěz namazat obyčejným mazacím olejem, aby se zvýšila jeho životnost. Jednou za čas řetěz vyndáme z pily a důkladně promažeme vazelínou. Nejlepším pilníkem na klasický řetěz motorové pily je v tomto případě ten, který má průměr mm. Pokud by byl průměr pilníku větší, případně byste broušení prováděli pod větším úhlem, mohlo by dojít k poškození řetězu a jeho zubů. K tomu účelu mám brusný kotouček šířky asi až mm z bazaru.


Bok i patu zubu brousím pod úhllem asi 45°v ruce tedy od oka.

Jelikož je to pro elektrickou pilu a ta nemá výkonu přebytek, tak je dobré raději ostřejší zuby s menším řezným odporem a. Služba broušení zahrnuje například broušení pilových řetězů , kotoučů okružních pil , apod. Výrobce lišt a řetězů pro motorové pily Oregon má novinku, která znamená revoluci pro uživatele amatérských a farmářských pil. Vynalezl novou geometrii řetězu tak, aby je bylo možné brousit shora a dodává i brousicí.


Ostření řetězu pilníkem, nebo bruskou se musí umět. Bruskou je to daleko snažší, stačí nastavit a ostřit. Pilníkem je to daleko nepřesnější a nedělejte si iluze o profesionálech, nebo těch, co tvrdí, že pilníkem ostřit umí. Rovněž kvalitně nabroušený nůž travní sekačky odvede při sekání daleko lepší práci.


Proto je dobré řetěz motorové pily či nůž travní sekačky pravidelně brousit. Zaručíme Vám strojově přesné broušení řetězů všech druhů motorových pil, pilových kotoučů, vrtáků a dalších. Neumíme-li si řetěz ostřit sami, můžeme si ho nechat nabrousit od profesionálů.


Proto je vhodné mít v zásobě alespoň dva řetězy, abychom s jedním mohli pracovat a druhý dát nabrousit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky