čtvrtek 29. března 2018

Napojení kouřovodu na komín

Napojení kouřovodu na komín

Na rozdíl od kachlových kamen není potřeba při instalaci krbových kamen zdít. Praktický zdroj tepla nainstalujeme poměrně snadno. Poněkud obtížnější je jen napojení kouřovodu na vhodný komín.


Roura ke kamnům – nazývaná také kouřovod – je spojovacím článkem mezi krbovými kamny a komínem. Bezesporu nejlepší variantou napojení kouřovodu na šamotový sopouch (kterou doporučují i výrobci komínů) je napojení pomocí přechodek na komín , které se nezasunují do sopouchu, ale nasunují na sopouch, tedy jakoby po vodě. U těchto přechodek tedy jednak nikdy nehrozí roztržení sopouchu a nedochází ani k nežádoucí. V případě, že je jsme nuceni použít horní vývod kouřovodu , je potřeba délku kouřovodu zvolit s ohledem na tah komína (pokud je komín na spodní hranici účinné výšky, můžeme si pomoci snížením vstupu do komína, tím docílíme vyšší účinné výšky.), nadměrnému ochlazení spalin v kouřovodu před zaústěním do.


Mimo připojení spotřebiče ke komínu musíme myslet také na přivedení vzduchu do místnosti, kde je spotřebič. Komín by měl svou konstrukí a správou vložkou odpovídat kotli, který chceme pro vytápění domu použít. Po připojení kouřovodu na komín dojde k odvodu spalin nad střechu domu.


Napojení kouřovodu na komín

Na této stránce naleznete veškeré odpovědi na dotaz na téma: napojení kouřovodu na komín. Dále zde naleznete další zajímavá související témata. Obecně platí, že čím je kouřovod kratší, tím lépe. Délka kouřovodu by neměla přesáhnout z účinné délky komína.


Přičemž každé pravoúhlé koleno na kouřovodu se počítá za metr délky kouřovodu. EKOVENT, teploměr spalin atd. Pro napojení kouřovodu na komín se šamotovými vložkami je NUTNÉ použít originální redukci CR nebo CRTE.


Redukce se nasazuje vně sopouchu kde integrovaný provazec eliminuje pohyby způsobené teplotní roztažností materiálu kouřovodu a vytváří bezpečné napojení. Obrázek Způsob napojení zužujícího se kouřovodu na spalinové hrdlo. Průřez průduchu společného kouřovodu se má plynule zvětšovat tak, aby v každém místě velikost průřezu odpovídala množství protékajících spalin. Lze navrhnout i jiné řešení, např.


Pokud jakýkoliv odborník doporučuje vložkování, musí k tomu uvést technický důvod. Odvolávat se na obecný předpis je minimálně nemorální, ale spíše protizákonné. Vyměnil jsem starý kotel na pevná paliva za nový a kominík po mě chce, abych vyvložkoval komín jelikož neodpovídá normám.


Pokud tedy máme například komín o průměru 2mm, můžeme použít kouřovod 1mm. Výhodou tohoto řešení je, že není nutné dokupovat žádné další redukce apod. Zpočátku trochu vázla komunikace mezi topenáři a komínáři, ale nakonec se dokázali dohodnout a práci v termínu korektně odvedli. Komín je bezproblémový, dokonce plánuji kontaktovat firmu Komíny Plachý i pro nějaké finální úpravy komína nad střechou. Není problém redukovat kouřovod z menšího (kamna) na větší ( komín ). K takovémuto zapojení se použije jednoduchá redukce (dvojkruží), která se vloží na vstup do komína.


Tato redukce je uzpůsobena pro použití do keramických tvarovek tím, že její vnější rozměr je o 5–mm menší, že je oficiální rozměr kouřovodu. Instalace a napojení na komín. Samotná instalace se pak obejde bez větších stavebních zásahů, ve zkratce jde především o to, udělat ve zdi otvor pro kouřovod a ten pak vyvést ven nebo napojit na komínový odtah.


Zde je zásadní mít otvor ve správné velikosti a na správném místě – zkrátka a dobře, dvakrát měřit. Napojení zděře na komín (kamna kouřovod 15 komín 140). Někde jsem četl že koleno = cca 1m kouřovodu.


Prý by kouřovod neměl být delší než účinné délky komína. Redukuje z průměru komínu 200mm na jakýkoliv průměr kouřovodu. CR - Komínová redukce CIKO komín - kouřovod Zaručuje bezpečné napojení kouřovodu na komín. Mám komín cca metru a raději bych vložku napojil co možná nejníže (cca v metrech), abych docílil dostatečného tahu. Nedílnou součástí kamen a jejich instalace jsou jistě kouřovody, včetně kolen a různých redukcí.


Napojení kouřovodu na komín

Většinu nejprodávanějších typů máme skladem a připraveno k expedici s objednanými kamny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky