pondělí 19. března 2018

Moštování jablek postup

Naši novou rubriku fotoreportáže zahájíme tradiční podzimní činností, kteoru představuje moštování jablek. Jedná se o moštování realizované ve speciální zahrádkářské moštárně. Výroba jablečného mostu.


Postup : Rozkrouhání jablek. Lisování rozkrouhaných jablek.

Počítejte s tím, že z jednoho kilogramu jablek získáte od do litrů čerstvého moštu. Většina moštáren přitom vyžaduje, aby si pěstitelé přinesli vlastní uzavíratelné nádoby (pro rychlou spotřebu postačí i obyčejné PET lahve, pro delší skladování jsou vhodnější skleněné nebo demižony). Zimní odrůdy jablek mohou zůstat šťavnaté a chutné až do předjaří, pokud jsou správně uskladněny.


Ideálním místem pro malopěstitele stále zůstává tradiční sklep. Měl by být chráněný proti promrznutí , ale zároveň větraný tak, aby se vzduch pomalu, ale stále vyměňoval. Nabízíme moštování jablek od minimálního množství kg.


Dále nabízíme kompletní úpravu vylisované jablečné šťávy.

Pochoutka našich babiček: Křížaly z jablek ! Už jste o nich určitě slyšeli, sušené stroužky nebo plátky jablek , které mají sladkou až kyselou chuť, podle jednotlivých odrůd. O původu sušeného ovoce toho není moc známo, ale historici se domnívají, že pochází z Arménie a Persie. Nezadržitelně se blíží hlavní sezona sklizně jablek a hrušek.


Pokud očekáváte velkou úrodu a přemýšlíte, jak ovoce zpracujete, máme pro vás zajímavý tip. Dnes jsme si pro vás připravili stručný foto návod na lisování jablek. Princip je jednoduchý, drtič neboli šroťák má za úkol nadrtit, roztrhat nebo chcete-li rozcuchat ovoce na malé kousky, ze kterých následně lisujete šťávu pomocí moštovače. Kterak jsem během neděle vyrobil lis na ovoce ze starých krámů a vylisoval první jablečný mošt. Počítejme také, že z kila a půl až dvou kil jablek dostaneme asi litr moštu.


Když už je mošt doma na stole, rodina se seběhne a hlavně děti se budou předhánět, kdo víc vypije. Ve chvíli, kdy už nikdo nebude moci, nedej bože, aby bylo někomu špatně, začneme přemýšlet, co se zbytkem moštu, abychom si jej mohli dopřávat po celou zimu. K výrobě jablečného moštu se hodí jen zralé a pěkné plody, ty nahnilé bez milosti odneste na kompost. Please try again later.


This feature is not available right now. Na jeden koš se vymačka 10litru moštu. CzUJ_BHYSIIfeature=plc.

Pokud ovšem vypěstujete každý rok menší množství jablek a chcete si i přesto nějakou tu láhev domácího moštu dopřát, pusťte se do moštování sami. Lis na moštování jablek. Pálení a moštování u nás patří k tradičnímu zpracování ovoce.


Existuje celá řada variant různých kvasů, které se vypálí v pálenici a vznikne tak lahodná pálenka. Pro děti pak nabízí pálenice moštování ovoce a výrobu vynikajících zdravých moštů. Ovoce myje moštárna, odpad likviduje moštárna, lisujeme do láhví moštárny nebo donesených nádob, případně sterilujeme, mošt lisujeme individuálně z dodaných jablek. Po naplnění moštu zazátkujeme a zajistíme pomoci provázku nebo drátku před vylétnutím zátky během sterilace. Sterilujeme minut při teplotě vodní lázně °C.


Další postup je stejný jako při sterilaci v otevřených lahvích. Minimální množství ovoce, určeného k moštování : kg: Zákazník je přítomen celému procesu moštování ovoce. Po odvážení se ovoce nasype do násypky a putuje šnekovým dopravníkem do drtičky.


Z drtičky padá ovocná drť na pás lisu a poté se lisuje šťáva (mošt).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky