Křížaly rozložte na plech vystlaný pečícím papírem a během sušení je několikrát otočte. V troubě s pootevřenými dvířky sušíme křížaly pozvolna, nejprve při - °C. Když se část vody odpaří a plátky či kousky ovoce zaschnou, zvýšíme teplotu na °C, po otočení je dosušíme znovu při °C. Pak mi doplo, že myslíte to sušení v troubě … Ano, máte recht, je to patrně drahé (a prý bude hůř), ale… Ale (teď i pro esmeralda) neměli jsme doma výkonnější prachový filtr, než křížaly sušené na SÍTĚ na radiátorech! Pokud nechcete kupovat sušené ovoce, které je často přislazené, máme zde podrobný návo jak ovoce usušit v obyčejné elektrické troubě.
Nikdy nesušíme na více jak °C – tím u sušeného ovoce zničíme veškeré vitamíny, barvu i vůni. Při sušení jablek v troubě začneme na zhruba na 30°C. Jakmile budou křížaly polosuché, zvýšíme teplotu až na 70°C. Ke konci sušení jablek teplotu v troubě opět zmírníme. Ahoj u nás doma by se křížaly mohly dělat pořád máme sušičku, a musím říct že koupit si jí se vyplatí vše se ti suší rovnoměrně spotřebuje méně energie než trouba a vjde se do ní více křížal ale jinak v troubě se dělají jednoduše jablka krájíš na tenké plátky a dáváš na plech stršíš do trouby my máme horkovzdušnou a tu jsem zapínala na 180.
Opatrně vypeckujeme (natrhneme co nejméně a prstem vytáhneme pecku). Dáme je na plech a začneme v troubě sušit na 50°C. Kdo má v troubě ventilátor, zapne si program s ventilátorem.
Kdo nemá, musí nechat mírně pootevřené dvířka, aby mohla vlhkost z ovoce odcházet. Dvířka jsou přiotevřená, aby mohla unikat vlhkost. Sušte ideálně na plechu vyloženém pečicím nebo pergamenovým papírem, i tak však počítejte s tím, že křížaly se v troubě budou přichytávat a budete je muset obracet.
V surovinách se v průběhu dehydratace koncentrují přírodní aroma a cukry, takže oproti čerstvým potravinám mají sladší a výraznější chuť. Vybrané plody vždy dobře omyjte, osušte a nakrájejte na plátky – níže najdete orientační doporučení, jak by měly být plátky konkrétního ovoce, zeleniny nebo hub silné. Funguje i jako přírodní projímadlo. Proto ho přihoďte s sebou na cesty, kdy dlouho sedíte v autě a střeva nemohou fungovat tak, jak by měla. Pořádně ho ale vždy rozkousejte, protože ve střevech nabobtná.
První krok jste udělali, rozhodli jste se, že část vlastní sklizně usušíte. Jak si udělat křížaly doma. Jelikož v našich zeměpisných šířkách máme nejvíce jablek a hrušek, přinášíme návod na usušení právě jich.
Plody dobře omyjeme a oloupeme. Letos jsem si udělala radost a koupila sušičku a nemůžu ji vynachválit. Tématické fráze: sušení banánů v sušičce jak sušit banány jak usušit banán sušení banánů jak usušit banány sušení banánů v troubě sušené banány v troubě jak sušit banány v sušičce sušené banány v sušičce jak sušit banán susene banany recept jak dlouho se suší banán jak sušit banány v troubě sušený. Sušení hub v troubě : levná domácí alternativa. Pokud nevlastníte sušičku hub, můžete se snadno pustit do sušení hub v troubě.
V klasické troubě (nejméně vhodná je plynová, špatně se u ní reguluje teplota, naopak horkovzdušná s ventilátorem je vynikající). Na radiátoru, ústředním topení či kamnech (tato metoda je využitelná spíše v zimě). V sušičce (ideální způsob zaručující profesionální výkon). Přemýšlíte jak připravit zdravou svačinku dětem, nebo jak nahradit nezdravé chipy?
Vyzkoušejte skvělé jablečné křížaly. V následujícím textu si popíšeme jak s křížaly připravit jednoduše v sušičce ovoce nebo v troubě. Přidám svůj postup křížalováni jablek. Suším v troubě , nejdříve silněji, až jsou trochu obeschlá, uberu na teplotě. A právě druhou metodou se budeme zabývat v následujícím článku.
Ukážeme vám jak sušit ovoce v troubě i speciální sušičce tak, aby byl výsledek perfektní, ovoce dlouho vydrželo a zachovalo si co nejvíce vitamínů a dalších látek, kvůli kterým představuje tak cennou součást jídelníčku.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.