pondělí 24. prosince 2018

Připojení plynového kotle do komína

Vyústění odtahu spalin vodorovně skrze obvodovou stěnu je obvykle jednoduchým, uživatelsky nenáročným, finančně výhodným a technicky bezproblémovým řešením, které je v Evropě standardně používáno jak u novostaveb, tak při rekonstrukcích objektů nebo výměnách spotřebičů. Odtah spalin do komína Pokud máte k dispozici stávající vyvložkovaný komín vhodný pro připojení plynového kotle , můžete použít přístroj s odtahem spalin do komína. Po výměně plynového kotle potřebuji poradit jaký materiál trubek se používa na odkouření do komína. U starších kotlů se toleruje i. Provoz plynového spotřebiče konstruovaný k připojení na odvod. Klasické plynové kotle Junkers lze rozdělit do dvou kategorií:.


Komínový systém pro odvod spalin z kondenzačních kotlů s teplotou spalin do 120°. Systém je tvořen betonovo keramzitovými tvarovkami a plastovými rourami s příslušenstvím. U dvouprůduchů je možnost kombinace s keramickými vložkami pro tuhá paliva. Protože kotel bude viset přímo na komíně a vstup do komína bude přímo nad ním, tak mně zajímá, zda to opravdu tak musí být, když by bylo mezi kotlem a komínem pouze jedno koleno?


Nechci totiž, aby byl kotel nízko. Plánuji kotel Protherm Panther 12. V následujících řádcích je shrnuto několik základních informací o kotlích, které by vám mohly pomoci vybrat si kotel odpovídající potřebám vytápění vašeho rodinného domu. Kotle s odtahem spalin do komínu. Plynové kotle s otevřenou spalovací komorou - ARISTON, BAXI, JUNKERS, BRANO MORAvia (dříve MORATOP), PROTHERM.


První keramický je určen pro připojení spotřebiče na pevná paliva (krbové vložky), druhý plastový slouží k odvodu spalin od plynového kondenzačního kotle. Za cenu jednoho komína získáme systém se dvěma komíny pro plyn i tuhá paliva. Druhá část, kterou je nutno rozlousknout, je propojení plynového kotle a kouřové (spalinové) cesty.


V tomto případě odchází spaliny do komínového tělesa, které musí být vyvložkováno. Existují varianty s odkouřením do komína , kdy spaliny automaticky odcházejí do komínové šachty, která musí být speciálně vyvložkována a schválena. Druhou variantou jsou plynové kotle s nuceným odtahem. Plynové kotly do komína Ariston, Buderus, Vailant, Protherm Plynový kotol s odťahom do komína potrebuje k prevádzke funkčný komín s ťahom odpovedajúcim výkonu. Tyto klasické plynové kotle , spaliny odvádějí přímo ven do komína.


Spolu se spalinami odchází určité množství vodní páry a škodlivých emisí o teplotě 1– 180°C. Tato tepelná energie odchází pryč komínem bez dalšího využití. Kouřovod musí mít oplechovaný komín. K odvodu spalin se jako materiál používá polypropylen, který je odolný vůči kyselému kondenzátu a je dobře tvarovatelný pro jednotlivé díly. Se jmenovitým výkonem do ( kW ) se považují za lokální spotřebiče, k průduchu komína má být připojen pouze lokální spotřebič samostatným kouřovodem, max.


Tedy vyvložkování komína o výšce cca 19m a napojení na výstup odkouření z kotle včetně všech potřebných doplňků. Kdybych nemusel podle norem hrajicich do karet kominikum vlozkovat, pouzivat drahy zbytecny doplnky typu kolen a redukci, byl bych spokojenejsi. Při nákupu plynového kotle hraje rozhodující roli stanovení výkonu plynového kotle a tepelná ztráta objektu. Pokud si vybavujete dům a kotel do něho kupujete poprvé, určitě byste tak neměli činit na vlastní triko, ale je záhodno poradit se s odborníkem.


Zpravidla existují dvě možnosti připojení a dva typy plynových kotlů. Výměna obyčejného plynového kotle za kondenzační sebou nese ještě další náklady. Je třeba předělat odkouření do komína , používá se zde koaxiální přívod a odvod z plastu, a pochopitelně se musí trochu předělat i připojení k topnému systému. Z běžného plynového kotle jsou spaliny odváděné přímo do komína.


Obsahují ale velké množství vodních par (teplota až 1°C), které jsou zdrojem další energie. Kondenzační kotel umí tuto energii zužitkovat. Spaliny jdou nejprve do výměníku, kde kondenzují a slouží pro předehřev vody v topném systému. Cena kondenzačního kotle je ovšem vyšší. Nejlépe vám poradí odborná topenářská firma přímo u Vás doma, kde stav Vašeho topení přesně posoudí nebo se můžete obrátit na naše regionální zastoupení.


Příklad využití závěsného plynového kotle v kombinovaném provedení i pro centrální přípravu teplé vody, firma Junkers. Zásady pro připojení závěsného kotle k otopné soustavě: Předepisovat v rozpisu materiálu montážní lištu. Komín plynového kondenzačního kotle vedený vně stavby po fasádě Jedním z programů APOKS je podpora instalace plynových kondenzačních kotlů v rámci „Kotlíkových dotací“. Cílem APOKS je propagace náhrady nevyhovujících a neekologických kotlů s ručním dávkováním pevných paliv plynovými kondenzačními kotly. J en vytápění, odtah spalin do komína , 1- 2kW Provedení: komín Závěsný plynový kotel jen na vytápění s funkcí AUTO Multifunkční digitální displej Modulace otáček čerpadla Zvětšený výměník TUV Větší objem expanzní nádoby Externí port na analýzu spalin Vestavěný filtr na zpětném vytápění Kryt hydraulického připojení Možnost připojení.


Plynové stacionární kotle najdou své uplatnění prostoru kotelen, kde v minulosti docházelo k nahrazení původních kotlů na pevná paliva. Dnes stacionární plynové kotle najdou své uplatnění ve velkých kotelnách a pro běžné domácnosti se převážně používají kotle plynové-závěsné.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky