pondělí 11. února 2019

Jak nabrousit nůž

Broušení nožů, jak nabrousit nuž. Unsubscribe from Lakous24? Málokterých věcí se na trhu prodává tolik, jako nefunkčních nástrojů na broušení nožů (když nepočítáme přístroje na zhubnutí bez námahy). Nicméně existuje mnoho ověřených způsobů, jak naostřit nůž.


V tomto článku se dozví.

Jak správně nabrousit nože v kuchyni 21. Správně nabroušený nůž je zárukou úspěchu snadné manipulace a jednoduššího i přesnějšího krájení. V každé domácnosti nastane chvíle, kdy každodenním používáním ztratí nůž svou ostrost.


Správným nabroušením se zvýší nejen zmíněná ostrost, ale také. Pokud máte problémy se stříháním s tupými nůžkami a zvažujete koupi nových nůžek, zadržte. Možná jste si všimli, že postupujeme od nejjednodušších možností k těm složitějším.


Ocílka tvoří pomyslné předposlední místo.

Ve většině kuchyní se nachází, ale ne každý ji umí používat – nebo používat správně. Následující text se pokusí objasnit, jak rychle, jednoduše a bez použití stroje můžete Váš nůž nabrousit. Na broušení použijte naolejovaný či namočený brusný kámen. Nůž se brousí vždy proti ostří, nikdy opačně.


Brusný kámen musí být stále mokrý. Při práci se maximálně soustřeďte a dávejte pozor na ruce. Na obou stranách nože udělejte stejný počet tahů na brousku. Nyní k samotnému broušení.


Druhou variantou, jak udržet vaše kuchyňské nože celou dobu ostré, je tento jednoduchý brousek. Jeho použití nevyžaduje žádné zvláštní umění, do spáry mezi dva brusné kotoučky se prostě nůž jen vloží a pod lehkým tlakem se mezi kameny protáhne. Nabrousit celou sadu kuchyňských nožů může zabrat třeba pět minut.


Standardně se mi stává (a nejen mě), že během sekání přejedu nějakou krtinu, trefím kamen nebo kus betonu atp. To samozřejmě noži sekačky moc neprospívá. Takže je třeba jej nabrousit.


Zkušený nožíř mu dá tvar a ten už budete během vaření průběžně udržovat ocílkou.

Postup je naprosto stejný pro sekačky. V domácích podmínkách vám takto nabroušený nůž vydrží asi rok. Profesionální kuchař si nože nechá přebrousit asi jednou za půl roku.


Máme pro Vás jednoduchý návo jak si nůž můžete doma snadno nabrousit. Je důležité si uvědomit, že žádný nůž se neobejde bez občasného nabroušení. Nůž si vyzkoušíme nabrousit pomocí brusného kamene.


Nůž rotační sekačky je třeba pravidelně brousit. Tupý nůž zvyšuje spotřebu paliva, zhoršuje sběr trávy do koše. Sečení tupým nožem zhoršuje kvalitu trávy. Nevyvážený nůž způsobuje vibrace sekačky. Nemluvě o tom, že s tupým nožem se také více nadřete.


Jak nůž správně nabrousit ? Podle odborníků také tupý nůž zvyšuje spotřebu paliva sekačky a zhoršuje sběr posekané trávy do koše. O údržbě benzinové sekačky jsme psali zde. Stačí dodržet pár zásad. Předchozí článek Další článek.


Keramické nože se v posledních letech stále častěji stávají nedílnou součástí kuchyňského vybavení, ale i když jsou velmi ostré, čas od času je třeba je n. Nůž můžete zanést do servisu, kde vám jej odborně přebrousí a vyváží, pokud však není výrazně poškozený či extrémně tupý, broušení zvládnete i sami. Vlastně bychom měli správně říct: „ Jak obtahovat ocílkou? Nože by se měly obtahovat ocílkou správně před každým použitím.


V kuchařských školách učí obtahování ocílkou všechny kuchaře hned na začátku. Patří to totiž k základním dovednostem, bez nichž správný kuchař nemůže. Nezapomínejme na vlhčení a pevné ruce. Pro broušení nožů bychom měli mít k dispozici dva brusné kameny s rozdílnou zrnitostí.


Hrubý brousek s většími zrny pro vytvoření ostří a druhý brousek s jemnými zrny pro finální úpravu a vyhlazení ostří nože. Zároveň platí, že žádný brusný kamen.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky